Atacurile intense ale ruşilor fac măcel în Ucraina! Una dintre cele mai mari pieţe din Harkov a fost bombardată, aseară, iar în Cernihiv, atacurile fără oprire au ucis şi un cetăţean american. În Mariupol, cei peste 1000 de civili din teatrul devenit adăpost care a fost bombardat sunt căutaţi printre dărâmături. 130 de oameni au fost scoşi în viaţă. Nu există încă victime confirmate.

Ora 08:10 Primar: O clădire de lângă aeroportul din Liov, bombardată

Primarul orașului Liov a transmis că o clădire de lângă aeroport a fost bombardată. „Cu siguranță nu este vorba de aeroport”, așa cum se credea inițial, potrivit unor surse neconfirmate. 

Ora 08:00 Aeroportul din Liov ar fi fost ținta bombardamentelor

Corespondentul BBC în Ucraina, Hugo Bachega, transmite că potrivit unor surse neconfirmate încă, aeroportul din Liov ar fi fost ținta bombardamentelor. Din distanță se observă nori denși de fum

Ora 07:30 Primarul din Velykoburlutska ar fi fost capturat de forţele ruse

Viktor Tereshchenko, primarul din Velykoburlutska, localitate din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, a fost capturat de forţele ruse, potrivit unui mesaj video de joi al lui Oleg Sinegubov, şeful Administraţiei Regionale din Harkov, relatează CNN.

„Am aflat astăzi că (ruşii) l-au capturat pe liderul comunităţii din Velykoburlutska, Viktor Nikolaevich Tereshchenko. Astfel de oameni trebuie să aibă pază. Viktor Nikolaevich a fost răpit pur şi simplu de la locul său de muncă şi dus la secţia locală de poliţie. Ei l-au reţinut şi nu vor să îl elibereze”, a spus Sinegubov.

Oficialii locali condamnă acest gest, a adăugat el, spunând că lucrează pentru ca liderul localităţii să fie eliberat cât mai curând posibil.

Ora 07:20 Oficial britanic: Trupele ruse duc lipsă de „hrană şi combustibil”

Forţele ruse se zbat să menţină ofensiva în Ucraina, potrivit celor mai recente estimări ale Ministerului britanic al Apărării, relatează BBC.

„Problemele logistice continuă să tulbure invazia ezitantă a Rusiei în Ucraina”, se arată în raport.

Soldaţii nu au putut să îşi reaprovizioneze eficient trupele din prima linie cu „bunuri esenţiale, precum hrană şi combustibil”, din cauza mobilităţii limitate a lor şi a lipsei superiorităţii aeriene.

„Contraatacurile neîncetate ale Ucrainei forţează Rusia să redirecţioneze trupe numeroase pentru a-şi apăra propriile linii de aprovizionare. Acest lucru limitează drastic potenţialul ofensiv al Rusiei”, arată sursa citată.

Ora 07:10 Mariupol, ţinta a 50-100 de atacuri zilnic

Mariupol este lovit în fiecare zi de 50 până la 100 de proiectile de artilerie, potrivit consiliului local al oraşului ucrainean aflat sub asediu, scrie CNN.

„Oraşul se află sub blocadă de 16 zile şi peste 350.000 de locuitori din Mariupol continuă să se ascundă în adăposturi şi subsoluri de bombardamentele continue ale forţelor de ocupaţie ruse”, se arată într-o declaraţie a consiliului local.

Astfel, „aproximativ 80% dintre locuinţe au fost lovite, din care aproape 30% nu mai pot fi restaurate”.

Declaraţia a fost emisă joi seara şi arăta că informaţii despre victimele din atacul asupra teatrului folosit ca adăpost sunt în curs de clarificare.

Ora 07:00 Zelenski susține că armata rusă caută mercenari pentru a fi trimiși la război

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că există informaţii conform cărora Armata Rusiei caută mercenari pentru a fi trimişi în război, declarând că „asta nu îi va ajuta”. „(…) îi avertizez pe toţi cei care vor încerca să se alăture ocupanţilor teritoriului nostru ucrainean. Aceasta va fi cea mai proastă decizie a vieţii voastre. O viaţă lungă este mai bună decât banii care vă sunt oferiţi pentru una scurtă”, a transmis el.

„Avem informaţii că Armata rusă recrutează mercenari din alte ţări, încercând să înşele cât mai mulţi tineri pentru a se înrola. Ştim că asta nu îi va ajuta. Aşa că acum îi avertizez pe toţi cei care vor încerca să se alăture ocupanţilor teritoriului nostru ucrainean. Aceasta va fi cea mai proastă decizie a vieţii voastre. O viaţă lungă este mai bună decât banii care vă sunt oferiţi pentru una scurtă”, a declarat Zelenski, într-un mesaj video postat pe Facebook în noaptea de joi spre vineri.

El a adăugat că forţele ucrainene rezistă în zonele-cheie ale ţării unde inamicul presează şi răspund fiecărui atac.

Zelenski a afirmat că au fost luaţi prizonieri noi recruţi ruşi, susţinând că unii nici nu sunt menţionaţi în Rusia şi nu se încearcă recuperarea lor, familiile fiind anunţate că au murit, deşi ei sunt în viaţă.

„Tuturor ruşilor care mă pot auzi acum, vorbiţi despre asta. Fiecare mamă care ştie că fiul ei a fost trimis în războiul împotriva Ucrainei să verifice unde este fiul ei. Şi mai ales acelea care nu îşi pot contacta copiii, cărora li s-a spus că au murit, dar nu au primit trupurile. (…) Noi nu am plănuit să luăm mii de prizonieri. Nu avem nevoie de 13 sau oricâte mii de soldaţi ruşi morţi. Nu avem nevoie de asta. Noi nu am vrut războiul ăsta. Noi vrem doar pace. Şi vrem să vă iubiţi copiii mai mult decât vă temeţi de autorităţi”, a continuat preşedintele ucrainean, potrivit observatornews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.