Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a transmis un nou mesaj în care afirmă că discuţiile despre pace şi securitate pentru Ucraina sunt ”singura şansă” pentru Rusia de a-şi reduce pierderile. ”E timpul să ne întâlnim. E timpul să vorbim”. Între timp, în orașul asediat Mariupol, primarul a confirmat informațiile rusești că luptele au ajuns în centrul orașului. Peste 80% din clădirile rezidențiale ale orașului sunt fie deteriorate, fie distruse de la începutul bombardamentelor din Rusia. Sute de oameni sunt încă prinși în subsolul teatrului din Mariupol, care a fost bombardat joi de armat din Rusia.

Ora 12:00 Armata ucraineană susține că peste 14.000 de soldați ruși au murit în război

Armata ucraineană susține că peste 14.000 de soldați ruși au fost uciși în primele trei săptămâni de la invazia din Ucraina. Moscova a pierdut și numeroase echipamente, inclusiv 1.470 de transportoare blindate, 60 de tancuri și peste 100 de avioane de luptă și elicoptere.

Ora 11:30 Bombardamentele de la Mariupol îngreunează eforturile de salvare a civililor 

Primarul din Mariupol spune că luptele din centrul orașului îngreunează eforturile de salvare a sutelor de oameni prinși în subsolul unui teatru, despre care oficialii spun că a fost bombardat, miercuri, de ruși.

„Forțele noastre fac tot posibilul pentru a-și menține poziția în oraș, dar inamicii sunt mai numeroși, din păcate”.

Vineri, autoritățile au declarat că 130 de persoane au reușit să se evacueze și că peste 1.000 decivili se aflau încă în subsol, care a rezistat atacului.

Ora 10:20 Rusia anunţă că a folosit rachete hipersonice în Ucraina

Un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a declarat că Moscova a distrus un depozit subteran din vestul Ucrainei folosind rachete hipersonice, scrie BBC.

Igor Konașenkov a susținut că în depozitul se aflau rachete și „muniții de aviație ale trupelor ucrainene”. Până în acest moment, Rusia nu a recunoscut niciodată că folosește rachete hipersonice în luptă.

Este vorba de rachete balistice de ultimă generație care pot zbura în atmosfera superioară cu o viteză de peste cinci ori mai mare decât cea a sunetului.

Racheta hipersonică rusă Kinjal, la fel ca 3M22 Zircon, nu poate fi detectată de radar din cauza vitezei, ceea ce face ca sistemele de apărare antirachetă precum cele folosite de ucraineni să fie prea lente.

Racheta a fost definită în mai multe rânduri drept „super-arma” de care dispune Vladimir Putin. Destinată să elimine navele şi ţintele terestre, Kinjal este o rachetă care poate fi înarmată cu focoase nucleare sau cu explozivi mari, şi poate să provoace daune semnificative prin simpla lovire a ţintei.

Ora 09:00 Ucraina a pierdut „temporar” accesul la Marea Azov

Ministerul ucrainean al Apărării a transmis că a pierdut „temporar” accesul la Marea Azov, în timp ce forțele ruse invadatoare au ajuns în centrul orașului Mariupol, potrivit Reuters.

Ora 08:50 UK: Armata rusă nevoită să-și schimbe tacticile de luptă

Ministerul britanic al Apărării a transmis, în această dimineață, o actualizare a informațiilor despre situația din Ucraina, avertizând că o schimbare a tacticii rusești ar putea duce la mai multe victime în rândurile civililor.

„Kremlinul nu a reușit până acum să-și atingă obiectivele inițiale”, a transmis Ministerul pe Twitter, adăugând că Rusia a fost „surprinsă de amploarea și ferocitatea rezistenței ucrainene. Rusia a fost forțată să-și schimbe abordarea operațională și acum urmărește o strategie de uzură”.

Ora 08:50 Război Rusia – Ucraina. O jurnalistă ar fi fost răpită de ruși

Jurnalista Victoria Roșchina este dată dispărută și se presupune că aceasta ar fi fost răpită de către serviciul de securitate al Rusiei, FSB, potrivit publicației Hromadske, pentru care și lucra. Tânăra nu a mai putut fi contactată din data de 15 martie după ce a ajuns în zona Berdyansk ocupată de ruși.

Ora 08:40 Autorităţile anunţă deschiderea coridorului umanitar în Lugansk

Guvernatorul regiunii Lugansk a declarat că un coridor de evacuare va fi deschis mai târziu sâmbătă.

Într-o postare pe Telegram, Serhiy Gaiday a spus că forțele ruse au convenit să permită rezidenților să evacueze mai multe orașe din regiune după ora locală 09:00. „Rușii continuă bombardarea haotică de artilerie neregulată a orașelor noastre”, a scris Gaiday, potrivit BBC.

„Așteptăm totuși până la ora 9 dimineața, când ar trebui instituit „regimul de tăcere”, pentru a începe evacuarea locuitorilor din regiune, pentru a aduce alimente, apă și medicamente celor care au rămas. Coridorul umanitar a fost agreat la un nivel înalt. Sper ca acordurile la care au ajuns rușii să fie respectate”, a adăugat el.

Ora 08:00 Bill Clinton și George W. Bush, la o biserică ucraineană din Chicago, din solidaritate cu Ucraina

Foștii președinți americani Bill Clinton și George W. Bush au vizitat o biserică ucraineană din Chicago, în semn de solidaritate și susținere a poporului ucrainean. Cei doi au depus flori înfășurate cu panglici albastre și galbene la biserica catolică Sfinții Volodymyr și Olha, din Chicago.

Fostul președinte Bush a transmis pe Twitter că „America este solidară cu poporul ucrainean în timp ce luptă pentru libertatea și viitorul lui”. Chicago este oraș înfrățit cu Kievul.

Ora 07:45 Încă un general rus ucis pe front

Ministerul ucrainean al Apărării susține, sâmbătă, că l-a ucis pe generalul-locotenent rus Andrei Mordvichev. Acesta ar fi al cincilea general rus ucis în conflictul dintre Rusia și Ucraina, scrie Sky News.

Ora 07:30 Primarul din Velykoburlutska a fost eliberat

Primarul din Velykoburlutska, Viktor Tereshchenko, ”capturat” joi de către forţele ruseşti a fost eliberat vineri, anunţă şeful Administraţiei Regionale de Stat Harkov, Oleg Syniehubov, citat de CNN.

„Inamicul l-a eliberat pe Viktor Tereşcenko. Tocmai am vorbit cu el, este la spital şi primeşte tratament. Este un om bun, care stă ferm şi susţine comunitatea sa, locuitorii săi, electoratul său. Încă o dată, asta doar dovedeşte că inamicul nu va învinge şi nimeni nu va preda un centimetru din pământul nostru inamicului”, a transmis Syniehubov în declaraţia de vineri. 

Ora 07:20 – Ucraina spune că a distrus 12 ținte aeriene rusești

Forțele armate ale Ucrainei au declarat că apărarea sa antiaeriană a distrus cel puțin 12 ținte aeriene rusești – două avioane, trei elicoptere, trei drone și patru rachete de croazieră, scrie BBC

Rapoartele locale care citează un consilier al șefului biroului președintelui au adăugat că forțele armate au lovit și aerodromul Chornobaivka, unde Rusia și-a plasat o parte din flota sa – pentru a șasea oară.

Ora 07:10 – Zelenski anunţă sprijin pentru ucrainenii dislocaţi în urma invaziei ruse

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat sâmbătă seară sprijin pentru ucrainenii dislocaţi în urma invaziei ruse, relatează CNN, citat de news.ro. Zelenski a transmis într-un mesaj video că miniştrii elaborează un program pentru sprjinirea celor care şi-au părăsit locuinţele sau care şi le-au pierdut în urma războiului.

Acest program prevede: cei dislocaţi vor fi ajutaţi să-şi găsească un loc de muncă în zonele în care locuiesc în prezent, astfel încât aceştia să aibă din ce trăi; furnizarea de adăpost celor dislocaţi şi organizarea eforturilor de a reconstrui locuinţele distruse, după terminarea războiului; sprijin pentru familiile care adăpostesc oameni care au plecat din teritoriile ocupate sau care au plecat din zone unde au loc confruntări.

„Acestora le vor fi rambursate costurile cu utilităţile rezultate în urma găzduirii celor care şi-au părăsit casele”, a precizat Zelenski.

Ora 07:00 – Zelenski afirmă că discuţiile despre pace şi securitate pentru Ucraina sunt ”singura şansă” pentru Rusia de a-şi reduce pierderile

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a transmis un nou mesaj în care afirmă că discuţiile despre pace şi securitate pentru Ucraina sunt ”singura şansă” pentru Rusia de a-şi reduce pierderile. ”E timpul să ne întâlnim. E timpul să vorbim”, afirmă Zelenski.

Volodimir Zelenski a transmis, în noaptea de vineri spre sâmbătă, un nou mesaj în care a făcut referire la negocierile pentru încetarea focului.   Potrivit acestuia, discuţiile despre pace în Ucraina sunt ”singura şansă” pentru Rusia de a reduce pierderile generate de propriile greşeli.   ”E timpul să ne întâlnim. E timpul să vorbim. Este timpul să restabilim integritatea teritorială şi justiţia pentru Ucraina”, a transmis Zelenski, apreciind că, în caz contrar, pierderile Rusiei vor fi foarte mari, relatează observatornews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.