În Ucraina, războiul lui Putin face tot mai multe victime în rândul civililor. Cel puţin o sută de oameni au murit în ultimele zile numai în localitatea Nikolaiev, în timp ce în Mariupol, morţii sunt îngropaţi de vecini în curţile blocurilor, iar luptele se dau în centrul oraşului. Zelenski a făcut apel la o întâlnire urgentă faţă în faţă cu Putin. Ministrul rus de Externe spune că Putin este de acord, dar a dat vina pe Statele Unite că i-ar împiedica pe ucraineni să accepte condiţiile Rusiei în negocieri. În mai multe oraşe din Uraina, oamenii au fost treziţi de sunetul sirenelor antiaeriene.

Ora 10:40 Rusia afirmă că a folosit din nou rachete hipersonice

Rusia a afirmat, duminică, a doua oară, că a folosit rachete hipersonice în Ucraina, de data aceasta pentru a distruge un rezervor de carburant al armatei ucrainene din sudul ţării, scrie AFP.

„Un important rezervăr de carburant a fost distrus de rachete de crozieră Kalibr trase din Marea Caspică, precum şi rachete balistice hipersonice trase de pe sistemele aeronautice Kinjal, din spaţiul aerian al Crimeei”, a declarat ministrul Apărării într-un comunicat, fără a preciza data acestor atacuri. 

Ministerul a adăugat că acest atac a avut loc în regiunea Nikolaiev. Potrivit ministerului, ţinta distrusă a fost „principala sursă de alimentare cu combustibil pentru vehiculele blindate ucrainene” desfăşurate în sudul ţării.

Ora 09:30 Mercenarii sirieni, gata de luptă

LuptătorIi sirieni din trupele paramilitare au anunțat că sunt gata de luptă în Ucraina, pentru a se alătura rușilor, însă nu au primit încă instrucțiuni în acest sens, scrie Reuters.

Ora 09:20 Oficiali ucraineni: Rusia a atacat o școală în care se adăposteau 400 de persoane

Oficialii din Mariupol spun că forțele ruse au bombardat sâmbătă o școală în care se adăposteau 400 de oameni. Într-un mesaj pe Telegram, aceștia au transmis că școala a fost distrusă și oamenii sunt prinși sub dărâmături. Nu există încă informații despre victime.

Comunicarea cu Mariupol este incredibil de dificilă, iar BBC transmite că nu a putut verifica imediat informația.

Ora 09:00 Fiica lui Peskov se plânge de sancțiuni

Fiica de 24 de ani a purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, susţine că este ”complet nedrept şi nerezonabil” să fie vizată de sancţiuni internaţionale, ea neavând nicio legătură cu situaţia creată, potrivit Nexta.

Ora 08:50 Război Rusia Ucraina: 71 de copii, evacuați dintr-un orfelinat din Sumî

71 de copii dintr-un orfelinat din nord-estul Ucrainei au fost evacuați și transportați într-o zonă sigură după ce au stat două săptămâni în subsolul unei clădiri pentru a fi protejați de bombardamentele ruse.

Orfanii, care au toți mai puțin de patru ani, au fost salvați din Sumî și scoși în afara zonei unde se dau lupte grele. Ei au ieșit pe un coridor umanitar, a anunțat guvernatorul regiunii Dmytro Zhyvytsky.

„Aproape două săptămâni s-au ascuns în adăpost. Cei mai mulți dintre acești copii care nu au părinți, au nevoie în permanență de asistență medicală”, a declarat Zhyvytsky.

El a mai spus că foarte repede au fost găsite persoane din alte țări dispuse să aibă grijă de copii. De asemenea, câțiva copii vor primi tratament de specialitate la un spital din Kiev.

„Recunoștința mea sinceră merge către cei care găzduiesc acești copii”, a precizat guvernatorul.

Ora 08:40 Morții sunt îngropați de vecini în curțile blocurilor, în Mariupol

În oraşul Mariupol, asediat zi și noapte de armata rusă, morţii sunt îngropaţi de vecini în curţile blocurilor, iar luptele se dau în centrul oraşului.

Ora 08:15 Unii ruși susțin că au fost forțați să participe la mitingul lui Putin

La manifestaţia de capitala rusă au participat în jur de 200.000 de oameni. Însă au apărut controverse, inclusiv, legate de modul în care aceștia au fost aduși la mitingul lui Putin. 

Spectatorii ar fi fost selectaţi pe criterii etnice, iar cei mai mulţi au fost forțați să vină la concert. Au fost şantajaţi că îşi vor pierde locul de muncă sau că vor fi daţi afară din licee şi facultăţi, dacă refuză. 

Ora 08:00 Armata ucraineană: Rușii încearcă să se regrupeze

Armata rusă încearcă să se regrupeze și să-și recupereze echipamentele de război, spun autoritățile ucrainene. De asemenea, a acuzat Rusia că „creează în mod deliberat condiții pentru o criză umanitară” în zonele ocupate de forțele sale, împiedicând un convoi umanitar să ajungă aseară la Herson.

Într-o postare anterioară, armata ucraineană susține că și-a restabilit linia de apărare în sud în mai multe zone și a oprit cu succes o ofensivă rusă lângă Izyum, în est.

Ora 07:50 Zelenski: asediul orașului Mariupol va intra în „istoria crimelor de război”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că asediul pe care militarii ruși îl fac la Mariupol „va intra în istoria crimelor de război”.

„Să faci asta unui oraș pașnic, să faci ceea ce ocupanții au făcut, este teroare care va fi amintită peste secole”, a spus Zelenski. „Ucraina întotdeauna a dorit o soluție pașnică. Suntem intersați de pace acum, a adăugat președintele Ucrainei.

Volodimir Zelenski a susținut că Rusia continuă „să trimită oameni pentru a se sacrifica” în timp ce a vorbit despre lupta din apropierea localității Ciornobaiivka. Acolo, forțele ucrainene au reușit să-și apere pozițiile și au învins de șase ori armata rusă.

„În locuri unde se dau lupte crâncene, trupurile soldaților ruși s-au adunat de-a lungul liniei noastre de apărare. Nimeni nu adună cadavrele”, a precizat Zelenski.

Ora 07:30 Trupele ruse ar fi oprit un convoi de autobuze care mergea spre Mariupol pentru a evacua locuitori

Trupele ruse ar fi oprit un convoi de autobuze care călătorea spre Mariupol pentru a evacua rezidenţii, potrivit Kyiv Independent. Citând Consiliul orăşenesc Berdyansk, publicaţia susţine că acest convoi a fost oprit la câţiva kilometri de Berdiansk şi i s-a refuzat intrarea în oraş, iar şoferilor nu li s-a permis să-şi petreacă noaptea acolo.

Berdiansk se află la aproximativ 85 km de Mariupol, localitate asediată de forţele ruse. Autorităţile locale au acuzat Rusia că a dus cu forţa mii de locuitori ai Mariupolului în Rusia împotriva voinţei lor.

Ora 07:20 Rusia acuză Ucraina că pregăteşte atacuri asupra posturilor diplomatice

Rusia a acuzat, sâmbătă, Ucraina că pregăteşte atacuri împotriva posturilor diplomatice ale ţărilor occidentale din Liov, în vestul ţării, pe care ar urma să le atribuie armatei ruse.

„Regimul naţionalist de la Kiev pregăteşte atacuri asupra clădirilor diplomatice ale Statelor Unite şi ale altor ţări occidentale. Aceste atacuri vor fi prezentate ca atacuri ale forţelor ruse”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministrului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

În acest fel, Ucraina intenţionează să crească presiunea asupra NATO pentru a livra Ucrainei mai multe arme şi pentru a stabili o zonă de excludere aeriană, potrivit Moscovei. Purtătorul de cuvânt, însă, nu a furnizat nicio dovadă care să susţină declaraţia sa.

Ora 07:10 Peste 260 de civili ucişi în Harkov

Cel puţin 260 de civili au fost ucişi în luptele din jurul oraşului Harkov de când trupele ruse au invadat Ucraina în urmă cu aproape o lună, potrivit informaţiilor furnizate sâmbătă seara de autorităţi locale, scrie Agerpres.

Printre morţi se numără 14 copii, au declarat autorităţile judiciare. Oraşul Harkov din nord-estul Ucrainei, asediat de trupele ruse, avea o populaţie de 1,5 milioane de locuitori înainte de începerea războiului.

Harkov continuă să fie bombardat de artilerie şi mai multe clădiri rezidenţiale au fost lovite şi au luat foc sâmbătă seara, a informat agenţia de presă UNIAN. Informaţiile nu au putut fi verificate în mod independent. 

Ora 07:00 Zelenski anunță interzicerea a 11 partide pro-ruse 

Președintele Ucrainei a anunțat restricții privind activitățile a 11 partide politice din țară, inclusiv unele acuzate că au legături cu statul rus. Într-o declaraţie video încărcată peste noapte, președintele Volodimir Zelenski a enumerat mai multe nume, inclusiv Platforma Opoziției – Pentru viață, unul dintre cele mai mari partide pro-ruse cu reprezentanți în parlamentul Ucrainei.

Alte partide restricționate includ Blocul de Opoziție, Partidul Sharia, Al nostru, Opoziția de Stânga, Uniunea Forțelor de Stânga, Statul, Partidul Socialist Progresist din Ucraina, Partidul Socialist Ucraina, Socialiștii și Blocul Vladimir Saldo. Ministerul ucrainean al Justiției va acționa imediat pentru a pune în aplicare interdicția, despre care dl Zelenski a spus că va dura atâta timp cât legea marțială rămâne în vigoare, relatează observatornews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.