Astăzi este programată o nouă rundă de negocieri de pace între delagaţiile Rusiei şi Ucrainei. Discuţiile vor avea loc în Istanbul, Turcia, şi vor fi găzduite de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. Potrivit presei internaţionale, Ucraina ar fi dispusă să renunţe la visul său de a intra în NATO, în timp ce Rusia nu s-ar mai arăta atât de deranjată dacă Ucraina ar intra în UE. Între timp, pe teren, luptele continuă. Armata rusă a bombardat un depozit de combustibil din regiunea Rivne, al doilea atac de acest tip. Iar primarul din Mariupol anunţă că armata rusă deţine controlul, în mare parte, asupra coridoarelor de evacuare din oraş.

Ora 07:32. Oficial al Apărării din Marea Britanie: „Grupul Wagner este aşteptat să trimită peste 1.000 de mercenari în Ucraina”

Renumitul grup militar privat rus Wagner s-a desfăşurat în estul Ucrainei, potrivit ataşatului de apărare al Regatului Unit la Washington, AVM Mick Smeath, transmite CNN. Potrivit unui comunicat al ambasadei britanice, Smeath a spus: „Se aşteaptă să desfăşoare peste 1.000 de mercenari, inclusiv lideri superiori ai organizaţiei, pentru a întreprinde operaţiuni de luptă”.

Primarul din Mariupol: Coridoarele de evacuare au intrat în mare parte sub controlul forţelor ruse

Primarul din Mariupol a declarat că aproximativ 160.000 de oameni se află astăzi în oraşul asediat Mariupol, unde este imposibil să locuieşti pentru că nu există apă, electricitate, căldură, transmite CNN. Acesta a arătat că coridoarele de evacuare au intrat în mare parte sub controlul forţelor ruse, după ce săptămâni de bombardamente au lăsat oraşul în bucăţi şi au ucis un număr necunoscut de civili, forţând milioane de mii de locuitori să plece din casele lor, notează news.ro.

Forţele ucrainene „continuă să menţină apărarea circulară” în oraşul ucrainean asediat Mariupol, a declarat marţi dimineaţa un general ucrainean, chiar dacă forţele ruse au consolidat controlul în jurul oraşului-port din sud-est. CNN arată că luni, primarul din Mariupol a declarat că coridoarele de evacuare au intrat în mare parte sub controlul forţelor ruse, după ce săptămâni de bombardamente au lăsat oraşul în bucăţi, au ucis un număr necunoscut de civili şi au forţat milioane de mii de locuitori să plece din casele lor.

„Nu totul este în puterea noastră”, a spus primarul Vadym Boichenko, într-un interviu în direct la televiziune. „Din păcate, suntem astăzi în mâinile ocupanţilor”. Boicenko a cerut o evacuare completă a populaţiei rămase din Mariupol, care găzduia peste 400.000 de oameni înainte ca Rusia să lanseze invadarea Ucrainei, pe 24 februarie. „Conform estimărilor noastre, aproximativ 160.000 de oameni se află astăzi în oraşul asediat Mariupol, unde este imposibil să locuieşti pentru că nu există apă, electricitate, căldură”, a spus el.

Un atac aerian rusesc a lovit un depozit de petrol din regiunea Rivne

Guvernatorul regiunii Rivne, Vitaliy Koval, a raportat atacul la ora 21:17. Acesta este al treilea depozit de petrol lovit de Rusia în ultimele zile în vestul Ucraina, potrivit presei ucrainene, citate de news.ro. Un atac cu rachete a lovit luni seara un depozit de petrol din vestul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional al oraşului Rivne.

Este al doilea atac asupra instalaţiilor petroliere din regiune şi cel mai recent dintr-o serie de astfel de atacuri din ultimele zile. Guvernatorul regiunii, Vitali Koval a anunţat pe Telegram că apărarea civilă s-a deplasat la faţa locului şi că cetăţenii trebuie să rămână în adăposturile lor.

BBC: O delegaţie ucraineană a sosit la Istanbul, Turcia, pentru discuţii de pace cu partea rusească

O delegaţie ucraineană a sosit, marţi, la Istanbul, Turcia, pentru discuţii de pace cu omologii lor ruşi, transmite BBC, citat de news.ro. Discuţiile faţă în faţă, primele în mai mult de două săptămâni, vor fi găzduite de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. Întâlnirea este programată să înceapă marţi la ora locală 10:00 (07:00 GMT). Delegaţia este condusă de ministrul apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, precum şi de Mihail Podolyak, şeful biroului preşedintelui.

Echipa de negociere spune că prioritatea lor principală este să asigure o încetare a focului, deşi există scepticism cu privire la probabilitatea acestui lucru. Discuţiile faţă în faţă, primele în mai mult de două săptămâni, vor fi găzduite de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. Întâlnirea este programată să înceapă marţi la ora locală 10:00 (07:00 GMT). Printre altele, Rusia cere Ucrainei să renunţe la orice intenţie de aderare la NATO – o problemă asupra căreia preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că este dispus să facă compromisuri.

Alte probleme spinoase care se aşteaptă să fie discutate includ soarta regiunilor controlate de separatişti din estul Ucrainei, precum şi statutul Crimeei, care a fost anexată oficial de Rusia în 2014. Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, şi omologul său rus, Vladimir Putin, ”au convenit că următoarea întâlnire a delegaţiilor ruse şi ucrainene va avea loc la Istanbul”, se preciza într-un comunicat al Direcţiei de Comunicare a Preşedinţiei turce, publicat duminică, relatează observatornews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.