Explozii, noaptea trecută, la o bază militară rusească aflată la câţiva kilometri de graniţa cu Ucraina. Agenţiile de presă ruseşti spun că ar fi fost vorba de un atac cu proiectile lansate de pe teritoriul Ucrainei, în care ar fi fost răniţi patru soldaţi. Autorităţile de la Kiev nu au confirmat însă informaţia. Incidentul vine după o zi în care bombardamentele Rusiei pe teritoriul Ucrainei s-au ţinut lanţ. 

Ora 08:10 Noi avertismente pentru americanii din Rusia

Departamentul de Stat a avertizat cu privire la „posibilitatea hărţuirii cetăţenilor americani” de către forţele de securitate ruse, „inclusiv arestare” şi „aplicare arbitrară a legii locale”, din cauza poziţiei Washingtonului cu privire la invazia rusă a Ucrainei şi a sancţiunilor impuse împotriva Moscovei.

Avertismentul a fost emis după ce starul american de baschet Brittney Griner a fost reţinută în Rusia de peste o lună. Ea a fost arestată pe 17 februarie, pe un aeroport din apropierea Moscovei cu „vaporizatoare şi un lichid cu un miros deosebit” de ulei de canabis, potrivit vămii ruse.

Ora 08:00 Eroul de pe Insula Șerpilor a fost decorat

Un soldat ucrainean care a transmis unei nave de război ruseşti să se „ducă dracu” a fost decorat, după ce a fost eliberat din captivitate, au anunţat autorităţile din Ucraina.

Ora 07:30 Peste 3,9 milioane de ucraineni au fugit de invazia Rusiei

UNHCR, agenţia ONU pentru refugiaţi, a declarat că 3.901.713 ucraineni au fugit din ţară – o cifră în creştere cu 38.916 faţă de actualizarea de luni.

Exodul „este fără precedent de la al Doilea Război Mondial în Europa, cu siguranţă în ceea ce priveşte viteza şi amploarea deplasării”, a declarat purtătorul de cuvânt al UNHCR, Matthew Saltmarsh.

Ora 07:20 Pentagon: Retragerea Rusiei, doar o „repoziționare”

Forţele ruse din jurul Kievului au început o „repoziţionare”, dar „nu o retragere reală”, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, John Kirby, citat de AFP.

„Putem confirma că am văzut un număr mic de trupe care au început să se repoziţioneze”, a spus el reporterilor. Dar „trebuie să fim pregătiţi să vedem o ofensivă majoră împotriva altor zone ale Ucrainei” şi „asta nu înseamnă că ameninţarea împotriva Kievului a luat sfârşit”, a avertizat el.

„Marea majoritate a forţelor pe care le-au adunat lângă Kiev sunt încă acolo”, a spus John Kirby, iar asta „este o repoziţionare, nu o retragere reală”.

Potrivit acestuia, Rusia nu şi-a îndeplinit obiectivul de a cuceri Kievul, nu şi-a îndeplinit obiectivul care a fost să preia controlul Ucrainei, „dar încă poate provoca violenţe masive în ţară, inclusiv în Kiev”.

„Trebuie să fim lucizi cu privire la realitatea a ceea ce se întâmplă pe teren şi nimeni nu ar trebui să fie păcălit de anunţurile Rusiei”, a declarat Kate Bedingfield, o purtătoare de cuvânt de la Casa Albă.

Moscova a promis marţi că îşi va reduce „radical” activitatea militară în direcţia Kiev şi Cernihiv în Ucraina, după discuţii „substanţiale” ruso-ucrainene de la Istanbul.

Ora 07:00 Război Rusia – Ucraina. Explozii lângă Belgorod

Mai multe explozii puternice au avut loc aseară la o bază militară rusească de lângă Belgorod, în apropierea graniței cu Ucraina. Până la această oră nu au fost anunţate decese, însă 4 soldați au fost răniți, conform serviciilor de ambulanţă din Rusia. Agenţiile de presă rusești spun că explozia ar fi fost provocată de proiectile lansate de pe teritoriul Ucrainei. Însă oficialii din Belgorod nu au confirmat încă acest lucru. Nici liderii ucraineni nu s-au pronunțat pe subiect. În schimb, în Ucraina, a plouat cu rachete, ieri, încă de la primele ore ale zilei, relatează observatornews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.