Volodimir Zelenski spune că Rusia vrea să cucerească Donbass-ul şi regiunile din sudul Ucrainei. De aceeaşi părere sunt şi serviciile occidentale care spun că ruşii au neapărată nevoie de o victorie în Donbass pentru a avea cu ce se lăuda la parada de pe 9 mai. BBC anunţă că duminică dimineaţă au fost raportate mai multe explozii în portul Odessa. Pe de altă parte, negocierile continuă şi s-ar putea ajunge chiar la întrevedere directă între Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski. Cel mai probabil, o astfel de întrunire ar putea avea loc în Turcia.

Marea Britanie vrea să ofere Ucrainei rachete anti-navă   

Guvernul britanic vrea să furnizeze Ucrainei rachete anti-navă pentru a scufunda navele de război ruse și pentru a ușura presiunea asupra orașelor de coastă bombardate de pe mare, relatează Sunday Times, citat de Mediafax. Ziarul a descris planul ca făcând parte dintr-o „schimbare de viteză” în răspunsul Occidentului la război. Publicația l-a citat pe premierul britanic Boris Johnson, care a declarat miniștrilor că dorește să furnizeze armele pentru a împiedica forțele ruse să ocupe Odessa.

Soldaţii ucraineni, terifiaţi de atrocităţile lăsate în urmă de ruşi

Războiul din Ucraina a ajuns la ziua 39. Armata ucraineană a reuşit să elibereze complet regiunea Kiev, iar acum descoperă atrocităţile comise de soldaţii ruşi în aceste zone. Potrivit ukrinform.net, militarii ucraineni au descoperit cadavrele a cinci femei aruncate lângă o autostradă, la 20 de kilometri de capitala Kiev. Ruşii au încercat să ardă cadavrele penru a acoperi urmele ororilor pe care le comiseseră. „Civili găsiţi morţi lângă o autostradă, la 20 de kilometri de Kiev. Sub o pătură au fost găsite trupurile complet dezbrăcate a cinci femei pe care barbarii ruşi au încercat să le ardă chiar acolo pe marginea drumului”, a fost mesajul postat pe Twitter de ministrul ucrainean al Apărării.

Regizor de 45 de ani, ucis pe frontul din Ucraina

Regizorul lituanian de filme documentare Mantas Kvedaravicius, în vârstă de 45 de ani, a fost ucis, sâmbătă, la Mariupol, relatează Reuters şi NEXTA, potrivit news.ro. “Conform informaţiilor din media, o rachetă a lovit maşina cu care călătorea regizorul. Kvedaravicius a fost dus la spital, dar nu a mai putut fi salvat”, notează NEXTA.

Regiunea Kiev, eliberată complet cu un preţ teribil: „Toţi aceşti oameni au fost împuşcaţi în cap, din spate”

Războiul din Ucraina a intrat în ziua 39. Armata ucraineană a reuşit să elibereze complet regiunea Kiev. Ultimii ruşi au plecat din Hostomel, care a fost primul oraş cucerit de armata rusă la începutul invaziei. Hanna Maliar, ministrul adjunct al Apărării din Ucraina a declarat că „întreaga regiune Kiev” a fost eliberată. „Irpin, Bucea, Hostomel şi întreaga regiune Kiev au fost eliberate de invadator”, a mai spus Maliar printr-un mesaj postat pe conturile de socializare. Preţul plătit pentru eliberare a fost însă unul teribil. Trupele ucrainene venite să inspecteze zonele controlate până nu de mult de ruşi au fost întâmpinate de un tablou apocaliptic.

Explozii la Odessa, duminică dimineaţă. Depozite de combustibil sunt în flăcări – VIDEO

Mai mulţi jurnalişti au semnalat o serie de explozii în oraşul Odessa, duminică dimineaţă, şi au precizat că depozite de combustibil sunt în flăcări, relatează The Guardian, notează news.ro. “Trezit la Odesa de o serie de exprozii puternice, care par să vină din locuri diferite din oraş. Se aud din nou avertismentele de raid aerian, prima dată declanşate la 04.30. Fum negru pe cer deasupra Odesei, după ce s-au auzit explozii puternice în această dimineaţă, aproximativ la ora 06.00”, a notat Richard Gainsford, corespondent ITV.

Peskov: „Convorbirile Rusiei cu o Ucraină ‘ostilă’ nu au fost uşoare, dar important este că ele continuă”

Convorbirile Rusiei cu o Ucraină „ostilă” nu au fost uşoare, dar important este că ele continuă, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dimtri Peskov, conform Reuters, citat de news.ro. „Ucraina este un stat foarte dificil, foarte dificil pentru noi. Este ostilă faţă de noi”, a declarat el la televiziunea belarusă. Rusia şi Ucraina au avut ,ai multe runde de negocieri, atât în Turcia, cât şi în sistem videoconferinţă.

Zelenski: „Trupele ruseşti vor să captureze regiunea Donbass şi sudul Ucrainei”

Trupele ruseşti vor să captureze regiunea Donbas şi sudul Ucrainei, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Selebzki, în obişnuitul său mesaj transmis noaptea, conform The Guardian, citat de news.ro. Zelenski a afirmat că trupele ucrainene au recâştigat controlul în zone din Kiev şi Cernigău. „Sunt tot mai multe steaguri ucrainene în zone care au fost ocupate temporar”, a declarat el.

Preşedintele ucrainean a adăugat că Ucraina îşi întăreşte poziţiile în direcţia estică şi în Donbass. „Suntem conştienţi că inamicul are rezerve pentru a creşte presiunea în est. Care este obiectivul trupelor ruseşti? Vor să captureze atât Donbasul, cât şi sudul Ucrainei. Care este obiectivul nostru? Să ne apărăm pe noi înşine, libertatea noastră, teritoriul nostru şi poporul nostru”, a declarat Volodimir Zelenski.

El a elogiat „curajul şi rezistenţa” celor care apără oraşele ucrainene, dar a subliniat că ţara sa nu a primit încă suficiente sisteme moderne anti-rachetă din partea aliaţilor occidentali. Zelenski a vorbit despre „eroicul Mariupol” şi despr elocuitorii din Energodar, în sud, asupra cărora ruşii au tras focuri de armă în timp ce protestau faţă de invazie.

Zelenski l-a criticat pe premierul ungar Viktor Orban , afirmând că „a fost singurul din Europa care l-a susţinut deschis pe Putin”. El a precizat că a vorbit franc despre Orban şi că nu a încercat să atenueze ceea ce a avut de spus. „Aceasta se cheamă onestitate, care domnului Orban îi lipseşte. Probabil a pierdut-o undeva, în timpul contactelor cu Moscova”, a conchis el.

Negociator ucrainean: „Rusia a acceptat verbal propuneri – cheie ale părţii ucrainene”

Negociatorul David Arakhamia a declarat posturilor de televiziune ucrainene că o evenutală întâlnire între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi preşedintele rus Vladimir Putin va avea loc „cu mare probabilitate” în Turcia, relatează The Guardian, citând AFP. „Federaţia Rusă a dat un răspuns oficial tuturor punctelor, şi anume că acceptă poziţia (ucraineană), cu excepţia chestiunii Crimeei (anexată de Rusia în 2014)”, a spus Arakhamia.

El a spus că, deşi „nu a existat nicio confirmare oficială în scris”, partea rusă a transmis acest lucru „verbal”. Arakhamia a susţinut că Moscova a convenit în cadrul discuţiilor că un referendum privind neutralitateaUcrainei „va fi singura cale de ieşire din această situaţie”. Întrebat ce s-ar întâmpla dacă ucrainenii ar vota împotriva unui statut neutru al ţării, Arakhamia a replicat: „Fie vom reveni la starea de război, fie ne vom întoarce la noi negocieri”. Kremlinul a insistat ca Ucraina să adopte un statut neutru. Data unor noi eventuale discuţii nu este confirmată.

Locul de desfășurare a unei întâlniri dintre Putin și Zelenski va fi cel mai probabil Turcia

Locul de desfășurare a unei întâlniri între președintele rus Vladimir Putin și omologul ucrainean Volodymyr Zelenskiy ar fi cel mai probabil Turcia, a declarat sâmbătă un negociator ucrainean, citat de Interfax Ucraina, potrivit Mediafax. Negociatorul David Arakhamia a declarat pentru televiziunea ucraineană că nu se cunosc ora și locul întâlnirii.

Ambele părți au descris negocierile din ultimele zile ca fiind dificile. Discuțiile sunt o combinație de întâlniri față în față în Turcia și întâlniri virtuale. Arakhamia a declarat că președintele turc Tayyip Erdogan i-a sunat vineri pe Putin și Zelenski „și a părut să confirme că sunt gata, în opinia sa, să organizeze o întâlnire în viitorul apropiat”. El a adăugat: „Nu se cunosc nici data și nici locul, dar credem că, cel mai probabil, va fi la Istanbul sau la Ankara”.

Explozii puternice în portul ucrainean Odessa – rapoarte

Explozii puternice în portul Odessa din sudul Ucrainei au fost raportate duminică dimineață, conform BBC, citat de Mediafax. Un martor a declarat pentru Reuters că a văzut și fumul expoloziilor. Corespondentul Washington Post, Isabelle Khurshudyan, care se află în Odessa, a scris pe Twitter: „Explozii puternice în centrul Odesei chiar acum. Ferestrele camerei mele de hotel tocmai s-au cutremurat. Nu este clar ce a fost”.

Serhiy Bratchuk, un purtător de cuvânt al administrației militare regionale din Odesa, a îndemnat locuitorii orașului să rămână în adăposturi. „Vom învinge. La naiba cu dușmanii!”, a scris el într-o postare pe Facebook, potrivit observatornews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.