Armata rusă au plecat din regiunea Kiev şi din nordul Ucrainei, dar oficialii NATO cred că trupele ruse se repoziţionează pentru o ofensivă totală în Donbass. Explozii au avut loc în regiunea Lvov, în oraşul Radekhiv din vestul Ucrainei. Vassily Nebenzia, consilierul de securitate al Rusiei la ONU, a declarat că 600.000 de civili ucraineni au fost evacuaţi în Rusia, dar aceştia au venit de bunăvoie, nu „sub constrângere sau răpiţi” aşa cum acuză Occidentul. Primarul din Mariupol a declarat pentru AFP că oraşul „a depășit stadiul unei catastrofe umanitare”. De cealaltă parte, armata rusă susţine că a doborât două elicoptere care încercau să evacueze lideri naţionalişti ucraineni din Mariupol.

Masacrul de Bucha are urmări grave pentru Rusia: urmează al cincilea val de sancţiuni, cel mai dur de până acum

Masacrul de la Bucha aduce un nou set de sancţiuni Rusiei! Este al cincilea şi va fi cel mai dur de până acum, pentru că implică atât băncile, cât şi exporturile de cărbune. Se discuta inclusiv despre sanctionarea individuala a fiicelor lui Vladimir Putin, Katerina si Maria. Si SUA vor anunţa noi măsuri.

Zelenski, discurs dur la ONU: „Eliminaţi Rusia sau vă desfiinţaţi”. Un oraş de lângă Kiev, şters de pe hartă: ar putea fi mai rău ca la Bucha

Retragerea armatei ruse din nordul Ucrainei dezvăluie noi dovezi ale masacrelor şi atrocităţilor comise de militarii invadatori. Într-un discurs adresat Consiliului de Securitate al ONU, preşedintele Zelenski a cerut ca Rusia să fie exclusă din acest organism unde dreptul său de veto blochează orice decizie. În acest timp, bombardamentele continuă să facă victime în aşteptarea marii ofensive pregătite de unităţile ruse în Donbass.

Forţele aeriene ale Ucrainei: Opt rachete de croazieră ruseşti au fost distruse într-o singură zi

Armata ucraineană a anunţat că opt rachete de croazieră ruseşti au fost distruse într-o singură zi, informează Kiev Independent. Forţele aeriene ucrainene au declarat pe 5 aprilie că, în încercarea de a evita zonele de apărare aeriană ale Ucrainei, forţele ruse au lansat în schimb rachete din Belarus.

Zelenski: „Kievul este capitala democraţiei globale, capitala luptei pentru libertate pentru toţi de pe continentul european”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, marţi noapte, că oraşul Kiev a devenit capitala democraţiei globale, capitala luptei pentru libertate pe continentul european. El a mai spus că ucrainenii nu au altă opţiune decât să lupte şi să facă totul pentru a câştiga.

„Consiliul de Securitate al ONU există, iar securitatea în lume nu. Pentru nimeni. Acest lucru înseamnă cu siguranţă că Naţiunile Unite nu pot în prezent să îndeplinească funcţiile pentru care a fost creată. Şi un singur stat este de vină pentru asta – Rusia, care discreditează ONU şi toate celelalte instituţii internaţionale la care încă participă. Ei bine, nu chiar participă… Încearcă să blocheze tot ce este constructiv şi să folosească arhitectura globală pentru a răspândi minciuni şi a justifica răul pe care îl face. Sunt sigur că lumea vede. Sper că lumea va trage concluzii. Altfel, va rămâne o singură instituţie în lume care să garanteze securitatea statelor. Şi anume cea a armelor”, a afirmat el. Zelenski a spus că a sugerat găzduirea unei conferinţe globale la Kiev pentru a „determina cum poate fi reformată arhitectura lumii”, având în vedere toate acţiunile Rusiei.

Aproximativ 5.000 de crime de război comise de ruşi sunt investigate în Ucraina, anunţă procurorul general de la Kiev

Aproximativ 5.000 de crime de război comise de ruşi sunt în prezent investigate în Ucraina, a declarat procurorul general ucrainean Irina Venediktova, relatează The Guardian. „Chiar şi într-o situaţie atât de crudă, crimele de război sunt pe primul loc pe spectru, urmate de crimele împotriva umanităţii şi genocidul”, a declarat Venediktova, citată de Kyiv Independent. „Procurorii conduc o anchetă pentru un fapt înfiorător de torturare, ucidere şi tentativă de ardere a cadavrelor a 6 civili în Bucha. Dosarul penal este pornit în temeiul articolului 438 din Codul penal (Încălcări ale legilor şi obiceiurilor războiului)”, a adăugat ea marţi pe Twitter. „Sub îndrumarea procurorilor, se desfăşoară o anchetă preliminară pentru încălcări ale legilor şi obiceiurilor războiului şi încălcări ale dreptului internaţional umanitar. Ocupanţii au încercat să ardă cadavrele a şase civili torturaţi şi ucişi în Bucha”, a spus ea.

SUA anunţă că vor acorda un ajutor suplimentar de securitate de 100 de milioane de dolari Ucrainei

Statele Unite au anunţat marţi că vor acorda Ucrainei un ajutor suplimentar de securitate de până la 100 de milioane de dolari pentru a face faţă invaziei ruse. Acesta este „pentru a satisface o nevoie urgentă a Ucrainei de sisteme antitanc Javelin suplimentare, pe care Statele Unite le-au furnizat Ucrainei şi pe care le-au folosit atât de eficient pentru a-şi apăra ţara”, a afirmat, într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

„Lumea a fost şocată şi îngrozită de atrocităţile comise de forţele ruse în Bucha şi în toată Ucraina”, a declarat secretarul de stat al SUA Antony Blinken într-un comunicat separat, referindu-se la oraşul ucrainean în care au fost descoperite zeci de cadavre după retragerea trupelor ruse. „Statele Unite, alături de aliaţii şi partenerii noştri, sprijină ferm suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, a adăugat el.

Aproximativ 400 de locuitori din Hostomel, daţi dispăruţi, anunţă şeful administraţiei locale

Aproximativ 400 de locuitori din Hostomel, regiunea Kiev, sunt daţi dispăruţi, a declarat şeful administraţiei militare locale, Taras Dumenko. El a spus că autorităţile inspectează în prezent subsolurile din zonă, conform Kyiv Independent. Potrivit acestuia, multe persoane din Hostomel au fost găsite la Bucea, semn că forţele ruse mută oameni. Dumenko crede că trupele ruse sunt mai atente la acoperirea urmelor după ce se îndepărtează de linia frontului.

320 de civili au fost împuşcaţi de trupele ruse la Bucea, afirmă primarul oraşului

Primarul oraşului Bucha a declarat pentru BBC că aproximativ 320 de civili au fost împuşcaţi de trupele ruse în timpul ocupării oraşului. Anatoli Fedoruk a spus că a asistat personal la execuţiile mai multor persoane de către forţele Moscovei.

„Am văzut mai multe episoade”, a spus Fedoruk„Au fost trei maşini cu civili care încercau să se evacueze spre Kiev şi s-a tras asupra lor cu brutalitate. Era o femeie însărcinată al cărei soţ ţipa cerând să nu o împuşte, dar au împuşcat-o cu brutalitate”. Fedoruk a mai susţinut că forţele ruse au vânat politicieni locali în timpul ocupaţiei lor. El i-a cerut ministrului rus de externe Serghei Lavrov, care a negat acuzaţiile de crime de război comise de trupele Moscovei, să vină în oraşul Bucha şi să vadă trupurile morţilor şi să privească în ochi familiile, mamele, soţii, copiii care au rămas orfani”, relatează observatornews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.