Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei continuă, dar luptele se concentrează acum în estul ţării, unde se aşteaptă o ofensivă de amploare a trupelor Moscovei. Acestea s-au retras, în schimb, din împrejurimile Kievului şi din nordul Ucrainei, unde, în fiecare zi, sunt descoperite noi dovezi ale atrocităţilor comise în timpul ocupaţiei. Sute de localnici au fost ucişi şi de multe ori torturaţi. Numărul victimelor este încă greu de stabilit. Şi la Mariupol, unde ultimii apărători ai oraşului continuă să reziste, cel puţin cinci mii de oameni şi-au pierdut viaţa, potrivit unei estimări a primăriei. Secretarul general al NATO spune că războiul se poate încheia imediat, dacă Vladimir Putin cedează, dar o previziune mai realistă este că va mai dura luni de zile sau chiar ani.

Zelenski: Sancțiunile nu sunt suficiente

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski le cere occidentalilor o blocadă financiară totală împotriva Rusiei și oprirea importurilor de petrol rusesc. Acesta mai spune că, deși pachetul de sancțiuni e spectaculos, nu e suficient. 

„Noile investiții în Rusia sunt blocate, sunt aplicate restricții împotriva mai multor bănci mari din Rusia, sunt adăugate sancțiuni personale, precum și alte restricții. Acest pachet arată spectaculos. Dar nu este suficient. Unii politicieni încă nu pot decide cum să limiteze fluxul de dolari și euro către Rusia din comerțul cu petrol, pentru a nu-și pune în pericol propriile economii.

Embargoul asupra livrărilor de petrol rusești va fi aplicat oricum. Va fi găsită o formulă. Singura întrebare este câți ucraineni va avea timp să ucidă armata rusă, astfel încât voi, unii politicieni – și vă cunoaștem – să puteți împrumuta de undeva puțină hotărâre. Dacă nu există un pachet cu adevărat dureros de sancțiuni împotriva Rusiei, dacă nu vom fi aprovizionați cu armele de care avem cu adevărat nevoie și pe care le-am solicitat de multe ori, Rusia va considera asta drept o permisiune. Permisiunea de a merge mai departe. Permisiunea de a ataca. Permisiunea de a începe un nou val sângeros în Donbas.

Încă este posibil să preveniți asta. Vestul poate să o facă. Așa cum s-ar fi putut aplica și anul trecut sancțiuni preventive pentru a împiedica această invazie. Dacă greșeala va fi repetată, dacă nu va exista nicio acțiune preventivă, va fi o greșeală istorică pentru întreaga lume occidentală”, a declarat Zelenski.

Pentagon: Retragerea Rusiei din Kiev şi Cernigău este finalizată  

Oficiali ai Departamentului Apărării al SUA au afirmat că retragerea Rusiei din regiunile Kiev şi Cernigău este finalizată, relatează BBC. „Forţele ruse de lângă Kiev şi Cernigău şi-au încheiat retragerea din zonă pentru a se reîntări şi reechipa în Belarus şi Rusia”, a declarat jurnaliştilor un oficial de la Pentagon.

„Nu vedem forţe ruse în sau în jurul Kievului ori în sau în jurului Cernigăului”, a adăugat ulterior purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, spunând că preşedintele rus Vladimir Putin „nu şi-a îndeplinit niciunul dintre obiectivele strategice”. „El a preluat controlul doar în centre cu populaţie redusă… Nu au cucerit Harkovul”.

Aceasta vine la câteva zile după ce Rusia a anunţat că îşi va concentra eforturile pe regiunea Donbas din estul Ucrainei. Un înalt oficial de la Pentagon a declarat, sub anonimat, că trupele ruse s-ar putea îndrepta din nou spre Kiev în viitor şi că nu este clar dacă trupele care s-au retras se vor întoarce.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, diviziile ruseşti care se retrag din împrejurimile Kievului nu par că îşi vor „recăpăta eficienţa în luptă pentru o perioadă”. Din cele 130 de batalioane ruseşti care au fost trimise în Ucraina, peste 80 rămân încă în ţară, a spus oficialul. Associated Press a relatat, citând un oficial al Apărării SUA, că numărul trupelor ruseşti care se retrag se ridică la cel puţin 24.000 de oameni.

Zelenski: Rusia blochează accesul umanitar la Mariupol pentru a ascunde ”mii” de victime

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, susține că Rusia blochează accesul umanitar la Mariupol pentru a ascunde „miile” de victime. „Cred că unul dintre motivele principale pentru care nu putem face să intre ajutor umanitar în Mariupol este că, până când totul va fi curăţat de soldaţii ruşi, le este teamă că lumea va vedea ce se întâmplă acolo. (….)În orice caz, ei (ruşii) nu vor putea ascunde totul (…). Un astfel de număr, este imposibil de ascuns”, a declarat Volodimir Zelenski pentru canalul turc de televiziune Habertürk. „La Bucea, de exemplu, au încercat să facă asta, au ars o mulţi oameni în această regiune: Bucea, Irpin, Gostomel. Au ars familii. Marţi, am găsit din nou o familie: tatăl, mama, cei doi copii. Copii foarte mici. De aceea spun: sunt nazişti”, a mai spus preşedintele ucrainean.

 Rușii pregătesc noi atacuri în Harkov, Lugansk și Donețk

Câteva oraşe din Donbas sunt acum ţinta unor bombardamente deosebit de intense ale armatei ruse, care nu ia în seamă că în zonă sunt sute de mii de civili. La Severodoneţk, 10 blocuri de locuinţe au fost incendiate iar numărul victimelor nu poate fi încă stabilit. Într-un oraş vecin, lucrătorii serviciului ucrainean de urgenţă au reuşit să salveze o femeie prinsă sub dărâmături, cu riscul de a fi, şi ei, loviţi de focul inamicului. Guvernul ucrainean îndeamnă populaţia civilă a regiunilor Doneţk, Luhansk şi Harkov să-şi părăsească locuinţele cât mai este cu putinţă. 

Chiar dacă ar mai avea nevoie de timp pentru a-şi întări forţele, armata rusă ar putea lansa marea ofensivă din Donbas peste doar câteva zile. Potrivit serviciilor de informaţii, Vladimir Putin doreşte cu orice preţ un succes militar, chiar parţial, înainte de 9 mai, ziua victoriei asupra fascismului. Nu sunt excluse nici atacuri în alte regiuni din sudul Ucrainei, inclusiv aproape de graniţele României.

Nu poate fi exclusă folosirea teritoriului aşa-numitei Republici Moldoveneşti Nistrene în sprijinul unei ofensive în acea direcţie. Luptele continuă şi la Mariupol, stăpânit aproape în totalitate de soldaţii ruşi şi aliaţii lor separatişti. Cel puţin 5000 de civili şi-au pierdut viaţa aici, potrivit primarului, rămas într-unul din ultimele puncte de rezistenţă ale ucrainenilor. Militarii ruşi ar fi adus un crematoriu mobil în care ard cadavrele victimelor pentru a ascunde, astfel, amploarea dezastrului. O mie de refugiaţi au putut părăsi oraşul într-un convoi al Crucii Roşii blocat, mai multe zile, de invadatori. Dar peste 150.000 de oameni au rămas pe loc iar unii nici nu vor să plece deoarece, chiar şi distrus, Mariupol este locul unde se simt acasă, relatează observatornews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.