În estul Ucrainei, acolo unde Rusia își mută atenția, e prefigurată o bătălie ca în Al Doilea Război Mondial, cu doua armate care își folosesc toata tehnica militară, de la avioane și tancuri, la batalioane de soldați înfruntându-se direct pe câmpul de luptă. În câteva zile, este așteptat atacul, iar civilii au primit un nou ultimatum să părăsească zona. Într-o schimbare uriață de retorică, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a recunoscut într-un interviu pentru Sky News că Rusia are pierderi de soldați. „E o tragedie uriașă pentru noi”, a spus Peskov, care a precizat însă că retragerea trupelor din nord a fost un simplu act de bunavoință. De cealaltă parte, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a afirmat că la Borodianka, unde a început curăţarea resturilor de moloz, situaţia este mult mai rea decât la Bucha şi că sunt „mai multe victime ale ocupanţilor ruşi”.

Bogdan Aurescu: Este necesară crearea cât mai rapidă a Grupului de Luptă în România

Ministrul român de Externe consideră că este absolut necesară apariţia unui nou concept strategic al NATO, care să menţioneze în mod explicit că Rusia este principala ameninţare la adresa securităţii Alianţei! Bogdan Aurescu este de părere că ar trebui ca noul crez să corespundă realităţii din prezent şi să se refere inclusiv la relaţiile dintre partenerii NATO. 

De asemenea, şeful diplomaţiei române a menţionat că este necesară crearea cât mai rapidă a Grupului de Luptă în România, acesta fiind aprobat de Alianţă la finalul lunii trecute. În plus, Bogdan Aurescu a evidenţiat necesitatea ajutorului umanitar pentru Ucraina, în condiţiile în care ţara noastră a acordat sprijin pentru aproximativ 700 de mii de refugiaţi.

Macron evocă ”cinismul” lui Putin şi un ”refuz explicit” legat de Mariupol

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a vorbit, joi, despre un dialog „ingrat” şi „cinismul la ordinea zilei cu ocazia fiecărei discuţii” cu omologul său rus, Vladimir Putin, afirmând că a primit „un refuz explicit” la o operaţiune umanitară la Mariupol.

Acest rol de dialog cu preşedintele rus este ingrat, petrec ore întregi discutând. Cinismul este la ordinea zilei cu ocazia fiecărei discuţii, nu este niciodată ceva plăcut(…) Dar este datoria mea„, le-a răspuns el cititorilor jurnalului francez Le Parisien.

Şeful statului francez a adăugat că nu speră într-o „schimbare” în conflictul ruso-ucrainean înainte de „mijlocul lunii mai”, ţinând să adauge, totodată, că dialogul „va fi fost util în pregătirea păcii de mâine”.

 Şeful Pentagonului: Putin a renunţat la planul să cucerească Kievul

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că este de părere că preşedintele rus Vladimir Putin a renunţat la cucerirea Kievului, după ce forţele sale au fost înfrânte de armata ucraineană și crede că liderul de la Kremlin se concentrează acum asupra sudului și estului Ucrainei.

„Putin a crezut că ar putea foarte rapid să cucerească Ucraina, să captureze foarte rapid această capitală. El s-a înşelat. Cred că Putin a renunţat la eforturile sale de a cuceri capitala şi se concentrează acum asupra sudului şi estului ţării”, a declarat Lloyd Austin în cadrul unei audieri în Senatului american.

Miercuri, secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a declarat că Putin „a atins exact zero dintre obiectivele sale în interiorul Ucrainei. El nu a cucerit Kievul. Nu a răsturnat guvernul. Nu a eliminat Ucraina ca stat naţional”.

 Uniunea Europeană a aprobat noi sancţiuni împotriva Rusiei 

Uniunea Europeană a aprobat, joi seară, noi sancţiuni „substanţiale” împotriva Rusiei, ca reacţie la invazia militară din Ucraina, printre măsuri figurând oprirea importurilor de cărbuni şi interzicerea accesului navelor ruse în porturi europene.

„Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi (COREPER) a aprobat un nou set de sancţiuni în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Acest set substanţial de sancţiuni extinde la noi domenii măsurile împotriva Rusiei. Sunt prevăzute sancţiuni contra oligarhilor, contra entităţilor ruse de propagandă, contra membrilor aparatului de securitate şi militar, precum şi contra entităţilor din sectorul industrial şi tehnologic care au implicare în agresiunea rusă din Ucraina​”, anunţă Preşedinţia franceză a Consiliului Uniunii Europene.

Noile măsuri includ blocarea activelor a numeroase bănci ruse, interzicerea importurilor de cărbuni, instituirea unui embargou privind importurile de armament rusesc, precum şi oprirea exporturilor ruse, inclusiv de tehnologie ultramodernă, în valoare de zece miliarde de euro. De asemenea, UE va interzice importurile de materie primă în valoare de 5,5 miliarde de euro din Rusia, nu va mai permite accesul navelor ruse în porturi europene şi nici accesul transportatorilor rutieri din Rusia şi Belarus.

Anterior, Statele Unite şi Grupul G7 au anunţat noi sancţiuni financiare şi comerciale împotriva Rusiei, ca reacţie la continuarea intervenţiei militare ruse în Ucraina.

Volodimir Zelenski: Situaţia din Borodianka, „mult mai înfricoşătoare” decât cea din Bucha

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski afirmă, într-un mesaj postat pe Facebook, joi seara, că la Borodianka, lângă Kiev, unde a început curăţarea resturilor de moloz, situaţia este mult mai rea decât la Bucea şi că sunt ”mai multe victime ale ocupanţilor ruşi”.

„Au început lucrările de demontare a resturilor din Borodianka… Acolo e mult mai rău. Şi mai multe victime ale ocupanţilor ruşi. Şi ce se va întâmpla când lumea va afla tot adevărul despre ce a făcut armata rusă la Mariupol? Acolo, pe aproape fiecare stradă, este ceea ce a văzut lumea în Bucea şi în alte oraşe din regiunea Kiev după retragerea trupelor ruse. Aceeaşi cruzime. Aceleaşi crime odioase”, a afirmat Volodimir Zelenski, potrivit The Guardian.

Preşedintele Ucrainei afirmă că vin din ce în ce mai multe informaţii că propagandiştii ruşi pregătesc un „răspuns în oglindă” la şocul văzut la Bucea”Vor arăta victimele din Mariupol ca şi cum ar fi fost ucise nu de armata rusă, ci de apărătorii ucraineni ai oraşului. Pentru a face acest lucru, ocupanţii adună cadavre pe străzi, le scot şi le pot folosi în altă parte în conformitate cu scenariile de propagandă elaborate”, a mai spune Volodimir Zelenski în mesaj.

Oficialii cred că peste 300 de oameni au fost uciși de forțele ruse în Bucha, la 35 km nord-vest de capitala Kiev, iar aproximativ 50 dintre ei au fost executați. Moscova a negat că a vizat civili și spune că imaginile din Bucha au fost înscenate de guvernul ucrainean, pentru a justifica mai multe sancțiuni împotriva Rusiei și pentru a periclita succesul negocierilor de pace.

Orașul Borodianka se află la aproximativ 25 km de Bucha, relatează observatornews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.