Nava amiral Moskva din Marea Neagră s-a scufundat: Ucraina spune că a efectuat o lovitură asupra crucişătorului, în timp ce Rusia susține că de fapt muniția de la bord a explodat. Acest incident este văzut ca o lovitură masivă pentru marina rusă. Luptele continuă în estul Ucrainei, fiind raportate explozii la Kiev, precum și în orașul Herson. Între timp, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a acuzat țările europene care continuă să cumpere petrol rusesc că ”și-au câștigat banii din sângele altora”, conform BBC. Războiul din Ucraina afectează ”sever” economia zonei euro și a cauzat creșterea costurilor energiei, întreruperi în lanțul de aprovizionare și scăderea încrederii consumatorilor, a declarat șefa Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde.

Macron îi răspunde lui Zelenski de ce nu l-a acuzat pe Putin de genocid

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi-a justificat joi decizia de a nu folosi cuvântul genocid împotriva lui Vladimir Putin spunând că „escaladarea verbală” „nu va ajuta Ucraina” şi i-ar putea antrena pe occidentali să intervină, scrie Agerpres.

„Cuvântul genocid are un sens” şi „trebuie calificat de jurişti, nu de politicieni”, a declarat Emmanuel Macron, într-o vizită la Le Havre (nord-vest) în cadrul campaniei sale pentru alegerile prezidenţiale din Franţa.

Ucraina: CIA avertizează asupra riscului nuclear dacă Putin se confruntă cu eşecuri

Eşecurile militare din Ucraina l-ar putea determina pe preşedintele rus Vladimir Putin să folosească acolo o armă nucleară tactică sau de mică putere, a estimat joi şeful CIA, William Burns, transmite AFP, conform Agerpres

„Având în vedere că preşedintele Putin şi conducătorii ruşi s-ar putea scufunda în disperare, ţinând cont de eşecurile pe care le-au suferit până în prezent din punct de vedere militar, niciunul dintre noi nu poate trata cu uşurinţă aceasta ameninţare reprezentată de potenţiala folosire a armelor nucleare tactice sau armelor nucleare de mică putere”, a declarat William Burns într-un discurs la Atlanta.

Kremlinul a vorbit despre punerea în alertă a forţelor sale nucleare, „dar nu am văzut cu adevărat niciun semn concret, cum ar fi desfăşurări sau măsuri militare care ar putea agrava îngrijorările noastre”, a adăugat şeful principalei agenţii americane de informaţii, vorbind studenţilor de la Georgia Tech. „Evident că suntem foarte îngrijoraţi. Ştiu că preşedintele (Joe) Biden este profund îngrijorat de riscul unui al Treilea Război Mondial şi face totul pentru a evita să ajungă la punctul în care un conflict nuclear devine posibil”, a continuat el.

Zelenski: „Ucraina a devenit un erou pentru toată lumea liberă”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că Ucraina a rezistat deja 50 de zile invaziei ruse, iar „50 de zile de apărare reprezintă o realizare”, una a milioane de ucraineni. El a menţionat că în această perioadă a văzut mulţi lideri ai lumii într-un mod diferit, „politicieni care se comportau ca şi cum nu ar avea nicio putere”, dar şi generozitatea celor care nu sunt bogaţi ei înşişi.

Potrivit acestuia, în cele 50 de zile de invazie, ruşii au arătat că principala lor ţintă este Donbas, regiune pe care vor să o distrugă: „Trupele ruse distrug regiunile Lugansk şi Doneţk ca şi cum ar vrea ca doar pietrele să rămână. Şi să nu mai rămână deloc oameni”. El a mai spus că acestea nu mai sunt întrebări retorice, ci arată cât de absurdă este invazia făcută de Federaţia Rusă. 

Zelenski a afirmat că le este recunoscător tuturor celor care au sprijinit ţara sa. „Din vremuri imemorial până în prezent, omenirea a căutat eroi. Oamenilor întotdeauna le plac eroii. Ei întotdeauna îi sprijină pe cei care sunt curajoşi. Şi întotdeauna simt cine luptă pentru bine. În cele 50 de zile din acest război, Ucraina a devenit un erou pentru toată lumea liberă. (…) Voi toţi aţi devenit eroi. Toţi bărbaţii şi femeile ucraineni care au rezistat şi nu au renunţat. Şi care vor câştiga. Care vor readuce pacea în Ucraina. Sunt sigur de asta”, a subliniat el.

Explozii puternice la Kiev şi Herson

Mai multe explozii puternice au fost auzite, în noaptea de joi spre vineri, la Kiev, unde ulterior situaţia a revenit la normal, dar şi la Herson, potrivit BBC. Totodată, a fost alertă de atac aerian pe tot teritoriul Ucrainei. Parlamentarul ucrainean Lesia Vasilenko a scris pe Twitter că a auzit trei explozii „una după alta”„Sirena anti-aeriană a sunat o oră. Cel mai probabil Putin este furios din cauza scufundării navei Moskva, a adăugat ea, referindu-se la scufundarea navei de război ruseşti.

Un martor a declarat unui corespondent BBC că exploziile au avut loc în sud-vestul capitalei Ucrainei. Ulterior, situaţia a revenit la normal. „Vă rugăm să urmăriţi declaraţiile şi să vă întoarceţi la adăpost dacă sirena sună din nou”, au spus autorităţile de la Kiev,într-o postare pe Telegram.

Explozii au fost raportate şi în oraşul Herson, în sud, potrivit presei ucrainene. Autorităţile ucrainene nu au făcut până acum comentarii despre situaţia din oraşul ocupat de ruşi. Acestea vin după ce miercuri Rusia a ameninţat că va lovi centrele de comandă ale Ucrainei, susţinând că Ucraina a atacat teritoriul rus. Potrivit NEXTA, a fost alertă de atac aerian pe tot teritoriul Ucrainei, relatează observatornews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.