Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, avertizează că Rusia va lansa o ofensivă de proporţii în partea de est a ţării. Zelenski mai spune că în regiunile Herson şi Zaporojie, armata rusă ar fi construit „camere de tortură” pentru militarii ucraineni luaţi prizonieri. Oficialii ucraineni nu reuşesc să se pună de acord asupra Mariupolului: ministrul de Externe spune că „oraşul nu mai există”, în timp ce premierul ucrainean afirmă că „oraşul încă nu a căzut”. Locuitorii din regiunea Lugansk din estul Ucrainei au fost îndemnaţi să evacueze imediat, potrivit unui raport al agenţiei ucrainene de ştiri UNIAN, citat de BBC. „Săptămâna viitoare ar putea fi dificilă. Ar putea fi ultima dată când mai avem o şansă să vă salvăm”, a declarat şeful administraţiei regionale din Lugansk, Serghei Gaidai.

Locuitorii din Lugansk sunt îndemnaţi să evacueze imediat

Locuitorii din regiunea Lugansk din estul Ucrainei au fost îndemnaţi să evacueze imediat, potrivit unui raport al agenţiei ucrainene de ştiri UNIAN, citat de BBC. „Săptămâna viitoare ar putea fi dificilă. Ar putea fi ultima dată când mai avem o şansă să vă salvăm”, a declarat şeful administraţiei regionale din Lugansk, Serghei Gaidai.

Forţele ruseşti s-au concentrat pe capturarea oraşelor Lugansk şi Doneţk, care fac parte din regiunea Donbas din estul Ucrainei, o veche zonă producătoare de cărbune şi oţel. Putin recunoscuse, cu puţin timp înainte de război, întreaga componenţă a celor două regiuni estice ca fiind independentă de Ucraina.  Forţele armate ucrainene s-au pregătit pentru o ofensivă brutală a Rusiei în această regiune.

Zelenski avertizează asupra unei ofensive iminente în partea de est a ţării. Preşedintele reclamă existenţa unor ”camere de tortură” în Herson şi Zaporojie

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a avertizat, în ultimul mesaj postat pe reţelele de socializare, cu privire la o ofensivă iminentă a forţelor ruseşti în partea de est a ţării, potrivit CNN. „Trupele ruseşti se pregătesc pentru o operaţiune ofensivă în estul ţării noastre. Aceasta va începe în viitorul apropiat”, a declarat Zelenski.

„Ei vor să termine şi să distrugă literalmente Donbasul. Să distrugă tot ceea ce a dat odată glorie acestei regiuni industriale. La fel cum trupele ruseşti distrug Mariupol, ei vor să nimicească şi alte oraşe şi comunităţi din regiunile Doneţk şi Lugansk”, a adăugat preşedintele ucrainean.

În ceea ce priveşte Harkov, Zelenski a declarat că bombardamentele ruseşti au ucis duminică cinci locuitori şi au rănit alţi 15. El a adăugat că, în ultimele patru zile, 18 persoane în total au fost ucise şi 106 au fost rănite de bombardamentele ruseşti din Harkov.

„Aceasta nu este altceva decât teroare deliberată. Mortiere, artilerie împotriva cartierelor rezidenţiale obişnuite, împotriva civililor obişnuiţi”, a afirmat el. Zelenski a acuzat forţele ruseşti de comiterea unor încălcări ale dreptului umanitar în regiunile Herson şi Zaporojie din sudul Ucrainei. „Acolo sunt construite camere de tortură. Ei răpesc reprezentanţi ai autorităţilor locale şi orice persoană considerată vizibilă pentru comunităţile locale. Ei şantajează profesorii. Ei fură banii prevăzuţi pentru plata pensiilor. Ajutorul umanitar este blocat şi furat. Ei creează foamete”, a declarat el.

În discursul său, Zelenski a reiterat, de asemenea, apelul său către aliaţi de a întrerupe livrările de petrol rusesc. „Necesitatea unui embargo asupra livrărilor de petrol din Rusia creşte în fiecare zi. Toată lumea din Europa şi America vede deja că Rusia foloseşte în mod deschis energia pentru a destabiliza societăţile occidentale. Pariul Rusiei pe haosul de pe pieţele de combustibil nu ar trebui să reuşească”, a mai afirmat el.

Mariupol nu mai există – ministrul ucrainean / Premier: Oraşul încă nu a căzut

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dimitro Kuleba, afirmă că ruşii vor să ”radă la pământ” oraşul Mariupol care ”nu mai există”, transmite BBC. La rândul său, premieru ucrainean, Denîs Şmîhal, a afirmat că ”oraşul încă nu a căzut”. potrivit Fox News. Premierul ucrainean, Denîs Şmîhal, a declarat duminică, în timpul unui interviu, că oraşul portuar ucrainean Mariupol nu a căzut încă sub controlul Rusiei, potrivit Fox News.  

„Oraşul încă nu a căzut”, a declarat Şmîhal, în timpul unui segment din cadrul emisiunii „This Week” de la ABC. „Nu există un control total”, a adăugat el, pentru Reuters, precizând că armatele din ambele tabere continuă să lupte. Guvernul ucrainean continua să ofere ajutor umanitar civililor din oraş.

„Avem nevoie de mai mulţi bani pentru executarea obligaţiilor noastre umanitare şi sociale”, a adăugat Denîs Şmîhal, precizând că doar jumătate din economie funcţionează. ”Aşa că cerem sprijin financiar”, a mai afirmat premierul.  

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, sigur că Rusia va rezista în confruntarea actuală cu Occidentul

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, că este sigur că Rusia va rezista în confruntarea actuală cu Occidentul, transmite agenţia rusă TASS. Întrebat, duminică, la Televiziunea Russia – 1, dacă Rusia, spre deosebire de URSS, poate supravieţui confruntării cu Occidentul, Peskov a afirmat: ”Putem”.   

Anterior, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că, în condiţiile moderne, o singură ţară nu va putea să-şi menţină dominaţia. Potrivit preşedintelui, lumea unipolară, care a prins contur după prăbuşirea Uniunii Sovietice, se destramă în acest moment. Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii şi partenerii lor au ipus sancţiuni drastice Rusiei, ca urmare a invadării Ucrainei, relatează observatornews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.