Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, a declarat că a început bătălia pentru Donbas. Zelenski mai spune că indiferent de câţi soldaţi vor aduce ruşii, ucrainenii vor rezista şi se vor apăra. Primarul din Mariupol, oraş distrus aproape complet de armata rusă, afirmă că ruşii au deportat aproximativ 40.000 de civili. Unul dintre civilii ucişi în Bucha, ar fi o rudă îndepărtată a lui Alexei Navalnîi, susţin cei de la NextaTV. Casa Albă anunţă că preşedintele american Joe Biden nu are în plan să efectueze o vizită la Kiev, în timp ce ONU spune că sunt şanse minime ca în viitorul apropiat să existe o încetare a focului pentru a permite ajutorul umanitar.

Un primar din Ucraina descrie interogatoriul „dur” al răpitorilor ruși: „Am înţeles că viaţa civililor valorează zero pentru ei”

Un primar ucrainean a descris orele de interogatoriu „dur” atunci când a fost reținut timp de aproape o săptămână de către forțele ruse, luna trecută, și a declarat că a apelat la ajutorul Papei pentru a opri războiul care a distrus zone întinse din orașul său din sudul Ucrainei, relatează Reuters, citat de Mediafax. „Au fost șase zile periculoase pentru că am înțeles că pentru ruși viața mea și a civililor valorează zero”, a declarat la Roman Ivan Fedorov, primarul orașului Melitopol, care se află acum sub control rusesc, la o lună după ce a fost eliberat.

Crime în Moscova: fostul vicepreşedinte al Gazprombank, soţia şi fiica sa de doar 13 ani, au fost găsiţi morţi

O dublă crimă şi sinucidere a avut loc la Moscova pe 18 aprilie 2022. Potrivit informaţiilor preliminare, fostul vicepreşedinte al Gazprombank, Vladislav Avaev, şi-a împuşcat soţia şi fiica înainte de a se sinucide, notează Mediafax. Cadavrele au fost găsite de o rudă a victimelor, care nu a reuşit să ia legătura cu acestea prin telefon. Femeia era îngrijorată şi a decis să îşi viziteze rudele. Ea a găsit cadavrele fostului vicepreşedinte al Gazprombank şi ale soţiei sale, Elena, într-o singură cameră. Cadavrul fiicei lor de 13 ani, Maria, a fost găsit într-o altă cameră.

Ce forţă de luptă au adus ruşii în Donbas

Războiul din Ucraina a intrat într-o nouă fază. Rusia a lansat marea ofensivă din Donbas, pe care o pregătea de câteva săptămâni. Dar experţii occidentali consideră că perioada de pregătire nu a fost, totuşi, suficientă pentru ca unităţile ruse să compenseze pierderile suferite. Deocamdată, forţele ucrainene rezistă. Luptele nu s-au încheiat nici la Mariupol, unde câteva mii de luptători ucraineni, dar şi numeroşi civili, sunt asediaţi de trupele lui Vladimir Putin. Rusia continuă bombardamentele şi în alte regiuni ale Ucrainei. La Liov, oraş cruţat până acum, au fost ucişi şapte oameni, între care un copil. „Acum putem deja să spunem că trupele ruse au început bătălia pentru Donbas, pentru care se pregăteau de multă vreme. O parte importantă a întregii armate ruse este concentrată, acum, pentru această ofensivă”, a declarat Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei.

A început faza a doua a războiului: „Bătălia din Donbas” debutează cu atacuri rusești pe tot frontul

Forțele ruse au lansat ofensiva mult așteptată în estul Ucrainei, încercând să străpungă linia frontului în ceea ce oficialii ucraineni au descris drept a doua fază a războiului, relatează Reuters, citat de Mediafax, care face un bilanț al ultimelor ore ale conflictului. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a început luni „Bătălia din Donbas” în estul țării și că o „foarte mare parte din întreaga armată rusă este acum concentrată pe această ofensivă”. „Nu contează câte trupe vor trimite acolo, noi vom lupta. Ne vom apăra”, a declarat el într-un mesaj video. Șeful de stat major al lui Zelenskiy, Andriy Yermak, i-a asigurat pe ucraineni că forțele lor pot ține piept ofensivei în „a doua fază a războiului”.

Zelenski: „Trupele ruse au început bătălia pentru Donbas”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un nou discurs, că armata rusă a încedput “bătălia pentru Donbas”. “În estul şi sudul ţării noastre, ocupanţii încearcă să atace într-un mod mai dur decât înainte. Ei pun presiune, căutând un punct slab în apărarea statului nostru ca să meargă acolo cu principalele forţe.

Aparent, generali ruşi, obişnuiţi să neglijeze orice pierderi, au ucis deja atât de mulţi soldaţi ruşi încât chiar şi ei vor trebui să fie mai atenţi, pentru că nu va mai rămâne niciunul ca să atace. Totuşi, ei nu ar trebui să spere că asta îi va ajuta. Este doar o chestiune de timp ca întregul nostru teritoriu să fie eliberat. Se poate spune acum că trupele ruse au început bătălia pentru Donbas, pentru care se pregăteau de mult timp. O foarte mare parte a întregii armate a Rusiei se concentrează acum pe această ofensivă”, a spus Zelenski. “Indiferent câţi soldaţi ruşi sunt duşi acolo, noi vom lupta. Ne vom apăra. O vom face zilnic. Nu vom renunţa la nimic ce este ucrainean şi nu avem nevoie de ce nu este al nostru”, a adăugat el.

Nexta: Unul dintre locuitorii din Bucea ucişi de soldaţii ruşi, o rudă îndepărtată a lui Alexei Navalnîi

Unul dintre locuitorii din Bucea ucişi de armata rusă este o rudă îndepărtată a opozantului Kremlinului Alexei Navalnîi, transmite Nexta. Ilia Navalnîi a fost găsit mort prin împuşcare într-o groapă comună, alături de alte sute de victime. Nexta postează şi o imagine cu permisul de conducere al bărbatului ucis de ruşi.

Primarul Vadim Boicenko spune că ruşii au deportat 40.000 de civili din Mariupol

Primarul oraşului Mariupol, Vadim Boicenko, a declarat că 40.000 de civili au fost deportaţi în Rusia sau în zone ale Ucrainei controlate de Rusia, relatează bbc.com. Boicenko a precizat, la televiziunea ucraineană, că numărul a fost verificat prin registrul municipal. Înainte de startul invaziei, în Mariupol locuiau peste 400.000 de oameni. De atunci, cel puţin 140.000 au părăsit oraşul.

Casa Albă: Nu sunt planuri ca preşedintele să meargă la Kiev

Jen Psaki, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat, luni, că nu există planuri pentru ca preşedintele american Joe Biden să viziteze Kievul, informează bbc.com„Nu sunt planuri ca preşedintele să meargă la Kiev. Vreau să reiterez acest lucru”, a spus Psaki. Casa Albă a precizat că vrea să trimită un înalt oficial, poate pe secretarul de stat Antony Blinken sau pe secretarul Apărării, Lloyd Austin.

Duminică, într-un interviu la CNN, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că el crede că Biden va face o deplasare la Kiev. “Cred că o va face. Însă este decizia sa, bineînţeles, şi depinde de situaţia de securitate. Dar mă gândesc că el este liderul SUA şi de aceea ar trebui să vină să vadă”, a afirmat Zelenski.

ONU: Încetarea focului pentru ajutor umanitar în Ucraina nu se întrevede la orizont

Încetarea focului pentru acordarea de asistență civililor din Ucraina nu se întrevede la orizont, spune șeful ONU pentru ajutor umanitar. Încetarea focului în Ucraina este puțin probabilă în acest moment, dar ar putea avea loc în câteva săptămâni, a declarat Martin Griffiths, șeful Organizației Națiunilor Unite pentru ajutor umanitar.

„În mod evident, nu avem încă o încetare a focului umanitar în partea rusă. Am intrat într-o mulțime de detalii în această privință și au continuat să promită să revină la mine cu privire la detaliile acestor propuneri. În momentul de față, dacă aș putea vorbi în numele autorităților ruse, acestea nu pun încetarea focului la nivel local în fruntea agendei lor. Încetarea focului nu se află la orizont în acest moment. Ar putea fi peste câteva săptămâni. S-ar putea să fie ceva mai mult decât atât”, a spus reprezentantul ONU reporterilor din New York, relatează observatornews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.