Ucraina propune Rusiei negocieri directe, chiar la Mariupol, pentru salvarea miilor de civili şi a militarilor asediaţi în oraş. Ieri, o operaţiune de evacuare a eşuat: doar câteva zeci de persoane au putut părăsi oraşul. Iar dintre luptătorii baricadaţi în incinta combinatului Azovstal, numai cinci au depus armele aşa cum le-au cerut ocupanţii. Rusia continuă bombardamentele în Donbas, ca şi în alte regiuni ale Ucrainei, dar pe teren situaţia este aproape neschimbată. Secretarul general al ONU a solicitat întâlniri directe cu Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski, într-o nouă tentativă de a pune capăt vărsării de sânge.
Rusia va pune capăt operaţiunii din Ucraina când ameninţarea NATO va înceta – oficial de la Moscova
Invazia rusă în Ucraina se va încheia când NATO va înceta să mai folosească teritoriul ucrainean pentru a ameninţa Rusia, a declarat Alexey Polishchuk, un înalt oficial al Ministerului de Externe al Rusiei, pentru agenţia de presă de stat rusă Tass, potrivit BBC News.
”Operaţiunea militară specială se va încheia atunci când sarcinile vor fi îndeplinite. Printre acestea se numără protecţia populaţiei paşnice din Donbas, demilitarizarea şi denazificarea Ucrainei, precum şi eliminarea ameninţărilor la adresa Rusiei venite de pe teritoriul ucrainean, prin capturarea acesteia de către Ţările NATO”, a spus Polischuk, care însă nu a oferit detalii despre modul în care NATO ameninţă Rusia de pe teritoriul Ucrainei. Diplomatul a adăugat că operaţiunea „se desfăşoară conform planului” şi că „toate obiectivele sale vor fi atinse”.
Inflaţia anuală din Rusia a accelerat la 17,62%, cel mai ridicat nivel atins de la începutul lui 2002
Inflaţia anuală din Rusia a accelerat la 17,62% până pe 15 aprilie, cel mai ridicat nivel de la începutul anului 2002 şi peste nivelul de 17,49% atins cu o săptămână mai devreme, volatilitatea rublei provocând creşterea preţurilor pe fondul sancţiunilor occidentale, a anunțat ministerul Economiei, transmite Reuters. Inflaţia ar putea ajunge între 17% şi 20% în acest an, a declarat săptămâna trecută Alexei Kudrin, şeful Camerei de Audit a Rusiei.
Analiştii chestionaţi de Reuters la sfârşitul lunii martie au estimat, în medie, că inflaţia pentru 2022 se va accelera la 23,7%, cel mai ridicat nivel de după 1999.
Rușii controlează 80% din Lugansk, susține guvernatorul regional
Unităţile militare ruse controlează în prezent 80% din regiunea Lugansk, în estul Ucrainei, a declarat pe Telegram miercuri seara guvernatorul regional Serhii Haidai, potrivit CNN. El a spus că Rubijne şi Popasna din regiunea Lugansk sunt ‘parţial’ sub controlul Rusiei. Sunt lupte intense de săptămâni întregi. De asemenea, bombardamentele s-au înmulţit aici, a adăugat Haidai.
La începutul războiului, pe 24 februarie, separatiştii auto-proclamatei „Republici Populare Lugansk” controlau aproximativ 30% din regiune. Se estimează că aproximativ 70.000 de locuitori au rămas în regiune. Dacă duminică va fi convenită o încetare a focului cu ocazia Paştelui Ortodox, autorităţile vor folosi acest prilej cât mai mult posibil pentru evacuări şi livrări de ajutoare, a mai spus Haidai.
Ucraina propune Rusiei negocieri la Mariupol
Ucraina a propus miercuri Rusiei o „sesiune specială de negocieri” la Mariupol, oraşul-port asediat de la Marea Azov, pentru a salva „civili şi militari”, informează The Guardian.
„Suntem pregătiţi să organizăm o sesiune specială de negocieri la Mariupol. Pentru a-i salva pe băieţii noştri, (batalionul) Azov, soldaţi, civili, copii, vii şi răniţi. Pe toată lumea”, a scris pe contul său de Twitter Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
„Suntem gata să venim oricând cu Mihailo Podoliak pentru aceste negocieri, de îndată ce primim confirmarea din partea rusă”, a declarat și negociatorul-şef ucrainean David Arakhamia pe canalul său Telegram.
După săptămâni de lupte, Mariupol este pe punctul de a cădea în mâinile forţelor ruse, care şi-au intensificat atacurile, potrivit unuia din comandanţii militari ucraineni asediaţi în uzina Azovstal din acest oraş-port. „Inamicul ne depăşeşte numeric de zece ori”, a spus Serghii Volina de la Brigada 36 Infanterie Marină.
Potrivit preşedintelui Zelenski, soldaţii ucraineni asediaţi în Azovstal, ultima insulă a rezistenţei din acest oraş,„protejează cu preţul vieţii (…) în jur de o mie de civili, femei şi copii”.
Sviatoslav Palamar, adjunctul comandantului batalionului Azov, una dintre cele două formaţiuni ucrainene care încă rezistă în Mariupol, a subliniat, miercuri, într-un mesaj video pe Telegram, că situaţia este „critică” în fabrica atacată de forţele aeriene ruse cu „bombe super puternice”. El a cerut liderilor internaţionali să „salveze mai întâi” civilii din uzină, relatează observatornews.ro.
Lasa un raspuns