Rușii continuă să bombardeze atât oraşele ucrainene, cât şi gările pe unde ar urma să intre trenurile cu echipamente militare trimise de ţările occidentale. În timp ce armata rusă afirmă că a lovit luni în jur de 100 de ţinte în Ucraina, inclusiv instalaţii feroviare în centrul ţării, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a acuzat Ucraina că „se preface” că discută şi a avertizat împotriva pericolului „real” al unui al treilea război mondial. De asemenea, Lavrov a spus că riscul războiului nuclear „nu poate fi subestimat”.

Stare de asediu la Kiev. Măsura este în vigoare până vineri

La Kiev a fost instituită stare de asediu pe timp de noapte pentru a proteja populația de „acțiunile provocatoare” ale Rusiei, anunță autoritățile ucrainene. Starea de asediu pe timp de noapte este în vigoare la Kiev pe parcursul acestei săptămâni, începând de luni până vineri. Măsura a fost luată din cauza „acțiunilor provocatoare” ale Rusiei, a explicat Oleksandr Pavliuk, șeful Administrației militare regionale din Kiev, într-o postare pe Telegram.

Starea de asediu ține de la 22.00 până la 5.00, ora locală.

„Vă reamintim că în timpul stingerii este interzis să vă aflați pe stradă și în alte locuri publice, să vă deplasați cu mijloacele de transport sau pe jos”, a spus Pavliuk.

Cei care sunt implicați în lucrări de infrastructură critică și care au un permis special și un act de identitate sunt scutiți, a precizat el. „În timpul legii marțiale, este important să se respecte cerințele și deciziile care sunt puse în aplicare pe teren. Astfel de măsuri ajută la protejarea populației de acțiunile provocatoare ale inamicului”, a adăugat Pavliuk.

Varșovia confirmă livrarea de tancuri în Ucraina

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a recunoscut, luni, că Guvernul de la Varşovia a livrat Ucrainei tancuri, fără însă a oferi detalii despre numărul vehiculelor trimise, informează cotidianul Le Figaro„Da, Polonia a trimis tancuri în Ucraina, dar din raţiuni de securitate nu vom dezvălui numărul acestora”, a declarat Mateusz Morawiecki luni seară.

Potrivit presei de la Varşovia, Polonia a livrat Ucrainei 40 de tancuri T-72. Sâmbătă, Guvernul polonez refuzase să confirme aceste informaţii, anunţând doar că au fost livrate echipamente militare „în valoare de şapte miliarde de zloţi” (1,5 miliarde de euro). De la începutul invaziei militare ruse în Ucraina, Polonia a furnizat armatei ucrainene rachete antitanc, sisteme antiaeriene, obuze de mortieră şi drone militare.

Lavrov: Riscul războiului nuclear „nu poate fi subestimat”

Într-un interviu difuzat luni seara de televiziunea de stat, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a insistat că țara sa lucrează pentru a reduce riscul unui război nuclear, dar a spus că este un pericol real și grav. „Este real și nu poate fi subestimat”, a spus Serghei Lavrov, potrivit Le Figaro.

Șeful diplomaţiei ruse a asigurat că Moscova va continua negocierile de pace cu oficialii Kievului, dar a acuzat Ucraina că „se preface” că discută şi a avertizat împotriva pericolului „real” al izbucnirii celui de-al treilea război mondial.

„Bunăvoința are limitele ei. Și dacă nu este reciprocă, nu contribuie la procesul de negociere”, a spus Serghei Lavrov, citat de agențiile de presă ruse.

„Dar continuăm să purtăm negocieri cu echipa delegată de (Volodimir Zelenski n.r.), iar aceste contacte vor continua”, a asigurat Lavrov. „Este un actor bun (…), dacă ne uităm atent şi citim atent ce spune, veţi vedea mii de contradicţii”, a mai spus șeful diplomaţiei ruse.

Aceste declaraţii vin a doua zi după vizita la Kiev, unde s-au întâlnit cu preşedintele Zelenski, a şefului Pentagonului Lloyd Austin şi a secretarului de stat Antony Blinken – primii lideri americani care merg în Ucraina de la începutul invaziei pe 24 februarie. La întoarcerea din această vizită, şeful Pentagonului a estimat că Kievul poate câştiga războiul, relatează observatornews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.