O explozie a avut loc în noaptea de miercuri spre joi în oraşul Herson, oraş controlat în totalitate de armata rusă. Potrivit CNN, explozia a avut lo lângă turnul principal de televiziune aflat în centrul oraşului. Deşi mai multe imagini circulă pe reţelele de socializare, CNN spune că nu le poate confirm veridicitatea. Pe de altă parte, întreaga regiune Herson va avea drept monedă rubla începând cu 1 mai anunţa presa rusă de stat. Compania Microsoft anunţă că hackerii afiliaţi guvernului rus au realizat mai multe atacuri asupra unor obiective din Ucraina pentru a sprijini acţiunile militare. SUA afirmă că deţine informaţii credibile conform cărora armata rusă i-a executat pe ucrainenii care au încercat să se predea lângă Doneţk. Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, spune că guvernul ucrainean lucrează la un proiect de lege pentru reconstrucţia postbelică a ţării.

Explozie în Herson, ocupat de ruşi, lângă turnul principal de televiziune din centrul oraşului

A avut loc o explozie în oraşul Herson, ocupat de ruşi, lângă turnul principal de televiziune din centrul oraşului, transmite CNN. Agenţia de ştiri de stat rusă RIA Novosti a declarat că Ucraina a tras trei rachete în oraş, care se află sub ocupaţie rusă de la începutul lunii martie, iar două dintre rachete au fost doborâte. Un videoclip, care circulă pe reţelele de socializare, arată o explozie în aer, urmată de o explozie de foc lângă turnul TV Herson.

CNN spune că a confirmat autenticitatea videoclipului. Agenţia de ştiri de stat rusă RIA Novosti a declarat că Ucraina a tras trei rachete în oraş, care se afla sub ocupaţie rusă de la începutul lunii martie. Două dintre rachete au fost doborâte, a spus agenţia de presă. Într-un incident separat din sudul Ucrainei, oficialii de la Odesa au declarat că apărarea antiaeriană a interceptat o dronă de recunoaştere rusă în largul coastei.

Zelenski, după prima şedinţă a Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale: Lucrăm la detalii pentru ca proiectul de reconstrucţie postbelică să poată fi implementat rapid

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a transmis în mesajul zilnic că a avut loc prima şedinţă a Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale, din timpul războiului, unde s-a discutat un set de probleme, în special reconstrucţia ţării. Lucrăm deja la toate detaliile pentru ca proiectul de reconstrucţie postbelică să poată fi implementat rapid şi cât mai eficient, spune liderul ucrainean, notează news.ro. ”Astăzi a avut loc o şedinţă a Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale. Prima întâlnire din timpul războiului pe scară largă. S-a discutat un set de probleme. În special, reconstrucţia ţării noastre. Lucrăm deja la toate detaliile pentru ca proiectul de reconstrucţie postbelică să poată fi implementat rapid şi cât mai eficient”, anunţă preşedintele ucrainean. El menţionează că aşteaptă cereri şi propuneri specifice din partea autorităţilor locale, pentru a putea vorbi concret cu partenerii lor, cu Uniunea Europeană, cu donatorii internaţionali.

”Comunităţile trebuie să furnizeze toate informaţiile despre locuinţele distruse, toate obiectele deteriorate”, adaugă el. ”Am discutat cum şi în ce ordine să construim, cum să organizăm achiziţia de locuinţe. Scopul nostru nu este doar să reconstruim tot ceea ce a fost distrus de ocupanţi, dar şi de a rezolva probleme vechi cu cozile pentru locuinţe, pentru ca toţi militarii, salvatorii, poliţiştii, toţi cei care lucrează pentru stat să aibă o locuinţă proprie. Astăzi, în Congres, am auzit rapoartele privind furnizarea cât mai devreme posibilă de locuinţe pentru IDP”, a mai spus liderul ucrainean.

Zelenski a transmis un mesaj şi către cei care apără sudul ţării. ”Astăzi vreau să-i susţin în mod special pe ucrainenii din sudul ţării noastre. În Herson, în toate comunităţile din regiune, în districtele ocupate temporar din regiunea Zaporizhzhia. Sunt recunoscător tuturor celor care nu renunţă, care protestează, care ignoră ocupanţii şi arată acelor proscrişi care au devenit colaboratori că nu au viitor. Cu cât rezistenţa noastră este mai puternică acum, cu atât mai multă respingere vor vedea ocupanţii, cu atât viaţa normală se va întoarce mai repede pe pământul nostru”, spune Zelenski. Preşedintele Ucrainei arată că ”forţele Armate ale Ucrainei continuă să învingă invadatorii pe întreg teritoriul pe care continuă luptele”.

SUA au informaţii credibile că armata rusă i-a executat pe ucrainenii care au încercat să se predea lângă Doneţk

SUA au informaţii credibile că armata rusă i-a executat pe ucrainenii care au încercat să se predea, spune oficialul Statele Unite deţin informaţii credibile conform cărora o unitate militară rusă i-a executat pe ucraineni care încercau să se predea lângă Doneţk, a declarat miercuri ambasadorul general pentru justiţia penală globală, Beth Van Schaack, la ONU. ”Mesajul nostru simplu către conducerea militară şi politică a Rusiei: lumea urmăreşte, iar voi veţi fi traşi la răspundere”, a transmis oficialul.

”Acum avem informaţii credibile că o unitate militară rusă care opera în vecinătatea Doneţk a executat ucrainenii care încercau să se predea, în loc să-i aresteze”, a spus Van Schaak, potrivit CNN. ”Dacă este adevărat, aceasta ar fi o încălcare a unui principiu de bază al legilor războiului: interzicerea executării civililor şi a combatanţilor care sunt în afara luptei”, a adăugat ea. Van Schaak a mai spus că SUA au „rapoarte credibile despre indivizi ucişi în stil de execuţie cu mâinile legate; cadavre care prezintă semne de tortură; relatări îngrozitoare despre violenţa sexuală împotriva femeilor şi fetelor.” ”Aceste imagini şi rapoarte sugerează că atrocităţile nu sunt rezultatul unor unităţi sau indivizi necinstiţi, ci mai degrabă dezvăluie un model profund tulburător de abuz sistematic în toate zonele în care forţele Rusiei sunt angajate”, a adăugat Van Schaak.

„Să fim clari: cei care au dezlănţuit, au comis şi au ordonat aceste crime trebuie traşi la răspundere, iar dovezile acestei crime cresc zilnic”, a spus Van Schaak„Mesajul nostru simplu către conducerea militară şi politică a Rusiei: lumea urmăreşte, iar voi veţi fi traşi la răspundere”, a completat ea.  Statele Unite salută ancheta CPI privind atrocităţile comise în Ucraina. „Statele Unite sprijină o serie de investigaţii internaţionale privind atrocităţile din Ucraina. Acestea includ cele conduse de Curtea Penală Internaţională, ONU şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa”, a mai precizat oficialul.

Regiunea Herson din Ucraina va trece la rublă de la 1 mai, transmite presa de stat rusă

Regiunea Herson din Ucraina va trece la rublă de la 1 mai, transmite presa de stat rusă, care îl citează pe vicepreşedintelele Administraţiei Civil-Militare din regiune, Kirill Stremousov, potrivit CNN, citat de news.ro. Vicepreşedintele Administraţiei Civil-Militare din regiune, Kirill Stremousov, a declarat agenţiei de presă RIA-Novosti că perioada de tranziţie va dura până la patru luni în care vor fi în circulaţie atât rubla rusă, cât şi grivna ucraineană. După aceea, va avea loc o tranziţie completă la rublă.

Forţele ruse au instalat marţi un nou guvern local în Herson. Instalarea a avut loc la câteva zile după ce forţele ruse au preluat controlul asupra clădirii Consiliului oraşului Herson, înlăturând guvernul ales şi înlocuindu-i apărarea cu trupe militare ruse.

Microsoft: Hackerii guvernului rus au efectuat mai multe atacuri împotriva Ucrainei care au părut să sprijine atacurile militare ale Moscovei

Hackerii guvernului rus au efectuat mai multe operaţiuni cibernetice împotriva Ucrainei care au părut să sprijine atacurile militare ale Moscovei şi campaniile de propagandă online, a afirmat Microsoft într-un raport publicat miercuri, transmite Reuters, citat de news.ro. Intruziunile raportate, dintre care unele nu au fost dezvăluite anterior, sugerează că hackingul a jucat un rol mai important în conflict decât ceea ce a fost cunoscut public.

Atacul digital, despre care Microsoft a spus că a început cu un an înainte de invazia Rusiei din 24 februarie, ar fi pus bazele diferitelor misiuni militare pe teritoriul devastat de război, au descoperit cercetătorii. Între 23 februarie şi 8 aprilie, Microsoft a observat un total de 37 de atacuri cibernetice distructive ruseşti în interiorul Ucrainei.

Ambasada Rusiei la Washington nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii. Descoperirile subliniază modul în care războiul modern poate combina loviturile digitale cu cele cinetice, au spus experţii. ”Generalii şi spionii ruşi au încercat să facă din atacurile cibernetice o parte a efortului lor de război în timp ce s-au luptat pe câmpul de luptă”, a spus Thomas Rid, profesor de Studii Strategice la Şcoala de Studii Internaţionale Avansate Paul H. Nitze de la Universitatea Johns Hopkins, relatează observatornews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.