Ucraina susţine că Rusia încearcă să un schimb de prizonieri neobişnuit şi vrea să ofere civili ucraineni în schimbul soldaţilor ruşi. SUA au început să antreneze militari ucraineni în baze de pe teritoriul Germaniei. Potrivit Forbes, Rusia ar fi cheltuit până acum cel puţin 7,5 miliarde de dolari doar pentru rachetele folosite în Ucraina. Armata rusă a tras 1.300 de rachete asupra obiectivelor din Ucraina. Un expert militar a declarat pentru presa rusă că în regiunea Doneţk a fost pregătit un lagăr ce poate accepta până la 100.000 de prizoneri.

Ucraina anunţă peste 200 de copii uciși și aproape 400 răniți de la începutul invaziei ruse

Autoritățile ucrainene susțin că 219 copii au fost uciși și peste 398 au fost răniți de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina. Cei mai mulți copii au fost uciși sau răniți în regiunile Donețk și Kiev. De asemenea, au fost avariate 1.570 de instituții de învățământ, dintre care 111 au fost distruse în totalitate. Ministerul de Interne a declarat că a primit peste 7.000 de rapoarte de persoane dispărute de la începutul războiului. Aproximativ jumătate dintre acestea au fost găsite. De asemenea, aproximativ 2.000 de cadavre sunt neidentificate. Până în prezent, au fost comandate 927 de examinări ADN în cadrul dosarelor penale.

Incendiu puternic la o centrală electrică din Rusia

O centrală din Estul Rusiei, inaugurată în 2019, a fost distrusă de un incendiu puternic. Ruşii cred că a fost vorba despre un act de sabotaj, dar unul intern, nu venit din afara graniţelor. Pagubele se ridică la aproximativ 500 de milioane de dolari. Centrala furniza energie electrică pentru o treime din populaţia insulei Sahalin. 30 de persoane au fost evacuate.

 Un ucrainean a evacuat 200 de persoane din Mariupol cu o dubă avariată

Un ucrainean și-a folosit mașina pentru a evacua sute de oameni din Mariupol și pentru a transporta alimente și apă persoanelor rămase în interiorul zonei asediate. Mykhailo Puryshev a povestit la CNN cum a organizat convoaie pentru a ajuta la evacuarea a 200 de persoane din orașul asediat Mariupol. El și-a transformat clubul de noapte într-un adăpost antiaerian și și-a folosit propria dubă pentru a muta oamenii în afara orașului și pentru a duce mâncare în zona încercuită de ruși.

Ucraina vrea să-i captureze pe militarii ruși acuzați de crime de război la Bucha

Ucraina îi caută pe cei 10 militari ruși acuzați de crime de război la Bucea, orașul din afara capitalei Kiev, unde civili au fost torturați și uciși. Ministerul Apărării, care a distribuit fotografii ale soldaților, i-a descris pe aceștia ca fiind „cei 10 josnici”, potrivit BBC, citat de Medifax. Procurorii spun că militarii sunt anchetați pentru „crimă cu premeditare”.

De asemenea, ei sunt acuzați că au ținut ostatici civili nevinovați, i-au bătut și au jefuit case. Moscova a negat că ar fi fost comise crime în Bucea, care s-a aflat sub controlul brigăzii 64 de infanterie motorizată timp de mai bine de o lună la începutul războiului. Mai mult chiar, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a acordat brigăzii un titlu onorific pentru „eroismul și vitejia în masă, tenacitatea și curajul militarilor”.

Ucrainenii susțin că în perioada în care brigada a controlat Bucea, sute de oameni au fost uciși. O groapă comună a fost descoperită la biserică, în timp ce alte cadavre au fost lăsate pe străzi. Mii de crime de război au fost documentate de anchetatori. Joi, procurorul general al Ucrainei, Iryna Venediktova, a anunțat că i-a identificat pe cei 10 suspecți. Într-o postare pe Facebook, ea a explicat că aceștia „sunt suspectați de tratament crud al civililor și de alte încălcări ale legilor și obiceiurilor de război”. „Suspecții vor fi căutați pentru a fi reținuți și a fi aduși în fața justiției”, a adăugat Iryna Venediktova.

 Ucraina avertizează că negocierile de pace cu Rusia sunt în pericol de a eșua

Ucraina a avertizat că negocierile de pace cu Moscova sunt în pericol de a eșua din cauza atrocităților descoperite în regiunile ocupate de ruși. Ucraina și Rusia nu au mai purtat discuții de pace față în față de la 29 martie, iar atmosfera s-a deteriorat din cauza acuzațiilor ucrainene potrivit cărora trupele rusești au comis atrocități.

Moscova a negat aceste afirmații. În comentariile adresate jurnaliștilor, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-a exprimat pesimismul cu privire la perspectiva continuării negocierilor cu Rusia. „Riscurile ca discuțiile să se încheie sunt mari din cauza a ceea ce au lăsat în urma lor (rușii), impresia că au un manual de joc despre uciderea oamenilor”, a declarat Zelenski, citat de Interfax.

Rusia încearcă să facă schimb de civili pentru prizonieri militari, susţine Ucraina

Moscova a încercat să facă schimb de civili ucraineni pentru prizonieri militari ruşi, potrivit vicepremierului Ucrainei Irina Vereşciuk, un gest interzis de Convenţia de la Geneva, relatează BBC, citat de news.ro. Irina Vereşciuk a declarat pentru BBC că al său Cabinet, responsabil pentru negocierea schimburilor de prizonieri, a refuzat şi a cerut Rusiei să trimită înapoi civilii ucraineni pe care i-a capturat. Sunt tot mai multe dovezi că Rusia a deportat cu forţa un număr mare de civili peste graniţă, de când a invadat ţara, în februarie.

Vereşciuk a spus că ei sunt folosiţi ca ostatici. „De aceea au capturat toţi aceşti ostatici – civili, femei, angajaţi ai consiliilor locale, pentru a încerca să îi folosească”, a afirmat ea. „Ştim că sunt peste o mie de ostatici acolo – inclusiv aproape 500 de femei”, a declarat ea. „Ştim că sunt în închisori şi în centre de detenţie de pre-proces în Kursk, Breansk, Reazan, Rostov”. Ea a afirmat că Rusia tergiversează returnarea civililor femei. „Scoatem femeile de acolo aproape cu cleştele”, a spus ea. „Acum refuzăm să facem un schimb dacă nu sunt femei pe listă. În acest fel încercăm să ne salvăm cumva femeile şi civilii”, a mai spus ea.

În cel mai recent schimb, au fost trimişi înapoi nouă civili cu răni grave, inclusiv amputaţii făcute în Rusia. „Au fost oameni răniţi grav în acest schimb – membre amputate, sepsis şi alte răni grave”, a spus Vereşciuk. „Au fost semne clare de tortură”, a afirmat ea, adăugând: „Poveştile pe care ni le-au spus sunt groaznice”.

Statele Unite au început să antreneze militari ucraineni în Germania

Armata americană a început să antreneze militari ucraineni în baze de pe teritoriul Germaniei, anunţă Departamentul american al Apărării, conform postului de televiziune CNN, citat de Mediafax. „Aceste eforturi intervin după instruirea iniţială pentru utilizarea sistemelor de artilerie, pe care militarii ucraineni au primit-o în altă parte; vom avea acţiuni de pregătire pentru folosirea sistemelor radar şi a vehiculelor blindate care sunt incluse în pachetul de asistenţă pentru securitate aprobat recent”, a declarat vineri seară John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

John Kirby a precizat că Germania reprezintă doar una dintre cele trei ţări în care armata americană va antrena militari ucraineni în afara Statelor Unite. Celelalte două ţări nu au fost dezvăluite. Acţiunile de instruire vor fi efectuate în principal de instructori din cadrul Gărzii Naţionale din Florida.

Zelenski: Sunt recunoscător SUA, preşedintelui Biden şi Congresului pentru echivalentul celebrului program Împrumut şi Închiriere

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că este recunoscător Statelor Unite, preşedintelui Joe Biden şi Congresului pentru „echivalentul celebrului program Împrumut şi Închiriere”, despre care a afirmat că „a ajutat mult în lupta împotriva naziştilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”. „Sunt sigur că acum programul va ajuta Ucraina şi întreaga lume liberă să îi învingă pe urmaşii ideologici ai naziştilor”, a adăugat el. Zelenski a spus că, în Donbas, ruşii fac totul pentru a transforma zona într-una nelocuită. „Dacă invadatorii ruşi reuşesc să îşi realizeze planurile, cel puţin parţial, vor avea destulă artilerie şi aeronave pentru a distruge întregul Donbas. Aşa cum au distrus Mariupolul. Oraşul, care era unul dintre cele mai dezvoltate în regiune, este doar un lagăr de concentrare în mijlocul unor ruine. Şi ordinul ocupanţilor din acea parte din Mariupol pe care din păcate încă o controlează diferă nesemnificativ de ceea ce au făcut naziştii în teritoriile ocupate din Europa de Est”, a arătat el.

„A 65-a zi a apărării noastre se apropie de sfârşit. Îi învingem pe ocupanţi în toate direcţiile în care încearcă să avanseze”, a susţinut Zelenski, în mesajul postat vineri noapte. El a afirmat că situaţia din regiunea Harkov este dificilă, dar există „succes tactic important”.

Lagăr cu o capacitate de 100.000 de persoane, pregătit în Doneţk

Un expert militar rus a vorbit la televiziunea de stat despre un lagăr uriaş instalat de armata rusă în regiunea Doneţk. Denumit „lagăr de filtrare”, acesta are o capacitate de 100.000 de persoane.

Rusia a cheltuit 7,5 miliarde de dolari doar pe rachetele trase în Ucraina

O analiză Forbes arată că Rusia a cheltuit până acum 7,5 miliarde de dolari doar pe rachetele folosite în Ucraina. Suma nu include şi restul cheltuielilor Federaţiei Ruse cu invazia. Potrivit estimărilor, armata rusă ar fi tras nu mai puţin de 235 de rachete Kalibr. Este greu de calculat numărul şi tipul altor muniţii folosite, dar potrivit estimărilor din numărul total de rachete folosite în Ucraina 62% dintre acestea ar fi fost Iskander, 30% ar fi fost rachete din clasa X, 8% ar fi fost rachete de tipul Point-U.

Preţul unei rachete este greu de calculat, dar potrivit estimărilor preţul unei rachete Point-U ar fi de 300.000 de dolari, valoarea unei rachete Kalibr s-ar ridica la 6,5 milioane de dolari, în timp ce rachetele din clasa X-101 nu au nici măcar un preţ estimativ, dar se crede că acestea sunt mai scumpe decât Kalibr fiind şi dintr-o generaţie mai nouă, relatează observatornews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.