A început evacuarea civililor din uzina Azovstal. Douăzeci de civili au ieşit din uzină, dar se crede că sute de persoane se adăpostesc în ultimul bastion din Mariupol. Presa de la Kiev anunţă că armata ucraineană a ucis încă un ofiţer rus de rang înalt: general-maiorul Andrei Simonov care a fost ucis în apropierea oraşului Izum. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a vorbit, sâmbătă, cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba. Cei doi s-au întâlnit recent la Kiev, în 24 aprilie.

Ministerul ucrainean al Apărării avertizează asupra unor „semne” că Rusia îşi măreşte efectivele în Donbas

Un oficial militar ucrainean a avertizat, sâmbătă, că Rusia continuă să îşi consolideze forţele în estul regiunii Donbas şi îşi intensifică măsurile ofensive, transmite Fox News, citat de news.ro. ”Începând de astăzi, vedem semne că Rusia şi-a mărit trupele în zonele de operaţiuni din est. Îşi măresc numărul de unităţi şi vor să cucerească cât mai mult teritoriu ucrainean”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, colonelul Oleksandr Motuzianik. ”Deocamdată, principalul lor obiectiv este să obţină limitele administrative ale regiunilor Lugansk şi Doneţk, precum şi ale regiunii Herson”, a adăugat acesta. 

Rusia afirmă că Ucraina își bombardează proprii civili în Herson

Bombardamentele ucrainene au ucis și rănit proprii civili în Herson, a anunțat duminică Rusia, potrivit Reuters, citat de Mediafax. Moscova și-a îndreptat atenția spre sudul și estul Ucrainei după ce nu a reușit să captureze capitala Kiev, într-un asalt de nouă săptămâni care a distrus orașe, a ucis mii de civili și a forțat peste 5 milioane de persoane să fugă în străinătate.

Rușii au capturat orașul Herson și au ocupat în mare parte Mariupol, orașul port strategic din estul țării, situat la Marea Azov. Ministerul rus al Apărării a acuzat forțele ucrainene că au bombardat o școală, o grădiniță și un cimitir din satele Kyselivka și Shyroka Balka din regiunea Herson, a anunțat duminică agenția rusă de știri RIA. Ministerul nu a oferit alte detalii.

Încă un general rus ucis în Ucraina, anunţă presa de la Kiev

Autorităţile ucrainene spun că generalul-maior rus Andrei Simonov a fost ucis în apropierea oraşului Izum din regiunea de nord-est a Harkovului, informează Kiev Post, citat de news.ro. Unităţile Gărzii Naţionale au raportat la 30 aprilie că au depistat un post de comandă de teren al Armatei 2 Ruse în zonă şi au transmis coordonatele militarilor a căror artilerie a tras asupra poziţiilor. Peste 30 de vehicule blindate ruseşti, inclusiv tancuri, au fost lovite în salvele rachetelor.

Consilierul prezidenţial Oleksei Arestovici a declarat într-un interviu publicat pe YouTube că aproximativ 100 de militari ruşi au fost ucişi, inclusiv Simonov. Datele din domeniul public disponibile despre ceea ce este echivalentul american al unui general de brigadă, spun că Simonov a fost un lider senior al unităţilor de război electronic. Potrivit datelor Kyiv Post, moartea sa ar fi a zecea în rândurile generalilor Rusiei din Ucraina din 24 februarie.

Blinken a discutat cu Kuleba despre revenirea diplomaţilor americani în Ucraina

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a vorbit, sâmbătă, cu omologul său ucrainean DmItro Kuleba. Cei doi s-au întâlnit recent la Kiev, în 24 aprilie, informează The Guardian, citat de news.ro. Potrivit unui raport al purtătorului de cuvânt al departamentului american, Ned Price, Blinken l-a informat pe Kuleba cu privire la planurile pentru vizitele guvernului american la Lviv săptămâna aceasta şi la Kiev, înainte de o eventuală întoarcere a diplomaţilor americani în ţară.

Blinken „a subliniat sprijinul puternic al Statelor Unite pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în faţa agresiunii brutale a Rusiei”, a spus Price. Cei doi au discutat, de asemenea, o cerere de 33 de miliarde de dolari adresată Congresului de către administraţie, pentru ajutor de securitate, economic şi umanitar pentru a ajuta Ucraina să „câştige războiul inadmisibil al Kremlinului”.

Zelenski: Încă trebuie să luptăm şi să facem toate eforturile pentru a-i alunga pe ocupanţi. Şi o vom face. Ucraina va fi liberă

Preşedintele Volodimir Zelenski a spus că forţele ucrainene au distrus până acum aproximativ 1.000 de tancuri ruseşti, 2.500 de vehicule blindate şi aproape 200 de avioane. El a spus că Rusia este slăbită, dar „ocupanţii au încă echipamente în stoc şi rachete pentru a ne lovi ţara”. Lucrările de deminare continuă în zonele de nord, unde forţele ruse au fost alungate, a spus el, raportând că 69% din aşezările dezocupate au acum „autoguvernare locală cu drepturi depline”.

Ucraina este în discuţii cu partenerii privind creşterea sancţiunilor împotriva Rusiei, a spus el şi se aşteaptă la o decizie cu privire la restricţiile petroliere în curând. „Dacă orice companie sau stat ajută Rusia să facă comerţ cu petrol, aceasta trebuie, de asemenea, să se confrunte cu sancţiuni”.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc s-a întâlnit cu Zelenski la Kiev

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc Ibrahim Kalin s-a întâlnit sâmbătă la Kiev cu preşedintele ucrainean Volodymyr Zelensky, informează lefigaro.fr, citat de news.ro. Membră NATO şi aliat al Ucrainei, Turcia încearcă încă de la începutul războiului să faciliteze medierea între Moscova şi Kiev. Conţinutul discuţiilor nu a fost dezvăluit. Ibrahim Kalin a fost însoţit de ministrul adjunct de externe Sedat Onal.

Turcia a găzduit de două ori negocieri directe între cele două părţi, pe 10 martie la nivel ministerial la Antalya (sud) şi pe 29 martie la Istanbul. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan încearcă acum să organizeze un summit la Istanbul între preşedintele rus Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski.

Douăzeci de civili au părăsit uzina siderurgică Azovstal, asediată de ruși

Luptătorii ucraineni asediați de forțele rusești în interiorul uzinei siderurgice Azovstal din Mariupol au confirmat că un grup de civili a reușit să părăsească locul, potrivit BBC, citat de Mediafax. Comandantul adjunct al batalionului ucrainean Azov, Sviatoslav Palamar, a declarat că grupul de 20 de persoane – inclusiv femei și copii – a fost transferat într-un „loc adecvat”.

Anterior, presa de stat rusă a anunțat că 25 de persoane au fost evacuate, dar nu a precizat unde au fost duse acestea. Moscova a fost supusă în ultima perioadă unei presiuni internaționale intense pentru a permite civililor să plece. Se crede că sute de persoane se adăpostesc în uzină, ultimul loc controlat de soldații ucraineni în Mariupol. Moscova a cerut ca aceștia să se predea.

Lavrov: Ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei face parte din discuțiile de pace cu Ucraina

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei face parte din discuțiile de pace cu Ucraina, dar negociatorul ucrainean Mykhailo Podolyak a negat acest lucru, transmite Reuters. „În prezent, delegațiile rusă și ucraineană discută de fapt zilnic prin videoconferință un proiect al unui posibil tratat”, a declarat Lavrov pentru agenția oficială de știri chineză Xinhua.

„Ordinea de zi a discuțiilor … include, printre altele, chestiunile legate de denazificare, recunoașterea noilor realități geopolitice, ridicarea sancțiunilor, statutul limbii ruse”, a spus Lavrov, fără a da detalii. Însă negociatorul ucrainean Mykhailo Podolyak a afirmat că Lavrov nu a participat la nicio rundă de negocieri și că Ucraina nu are nevoie de lecții de „denazificare” sau de utilizare a limbii ruse de la cei care au atacat și ocupat orașele ucrainene, relatează observatornews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.