Primii civili au fost evacuaţi din uzina Azovstal. La operaţiune au participat şi cei de la Crucea Roşie şi ONU. Conform unor informaţii apărute în presa ucraineană, Valeri Gerasimov – şeful Statului Major rus – ar fi fost rănit într-un atac lângă Izium. Alte surse, printre care şi ucrainene, spun că înaltul ofiţer rus ar fi scăpat totuşi ca prin urechile acului de atacul armatei ucrainene. Patru persoane au murit în Lîman, un oraş din regiunea Doneţk, în urma unui bombardament rusesc.

Şeful Statului Major rus, Valeri Gerasimov, a fost în Ucraina săptămâna trecută

Generalul Valeri Gerasimov, şeful statului major rus, a vizitat săptămâna trecută poziţii periculoase din prima linie din estul Ucrainei în încercarea de a revigora ofensiva rusă de acolo, a raportat New York Times, citând oficiali ucraineni şi americani. În timpul vizitei, Gerasimov, şeful Statului Major rus, a scăpat de un atac ucrainean ucrainean asupra unei şcoli care era folosită ca bază militară în oraşul Izium, controlat de ruşi, a informat New York Times, citat de The Guardian. Aproximativ 200 de soldaţi, inclusiv cel puţin un general, au fost ucişi în atac, a declarat un oficial ucrainean pentru ziar, dar Gerasimov plecase deja în Rusia.

Institutul pentru Studierea Războiului, un think tank din SUA, a declarat anterior că forţele ucrainene „probabil au efectuat un atac de artilerie cu rachete asupra unui post de comandă rus din Izyum la 30 aprilie, care a lovit după ce şeful de stat major rus Valeri Gerasimov a plecat, dar a ucis alţi ofiţeri ruşi superiori.”

Lavrov: Rusia nu a încetat niciodată eforturile pentru evitarea unui război nuclear

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Rusia se angajează să lucreze pentru a preveni izbucnirea războiului nuclear, informează lefigaro.fr„Presa occidentală denaturează ameninţările ruseşti”, a spus Lavrov, vorbind în rusă printr-un interpret italian, la televiziunea din Peninsulă. „Rusia nu a încetat niciodată eforturile de a ajunge la acorduri care să asigure că un război nuclear nu va începe niciodată”, a adăugat el.

Marea Britanie: Rusia foloseşte o fabrică de troli pentru a răspândi dezinformarea despre războiul din Ucraina pe reţelele de socializare

Ministerul britanic de Externe a declarat duminică că Rusia foloseşte o fabrică de troli pentru a răspândi dezinformarea despre războiul din Ucraina pe reţelele de socializare şi pentru a viza politicienii din mai multe ţări, inclusiv Marea Britanie şi Africa de Sud, transmite Reuters, citat de news.ro. Marea Britanie a citat cercetări efectuate de experţi, finanţate de Regatul Unit, pe care nu le-a publicat.

Cercetarea a dezvăluit modul în care campania de dezinformare a Kremlinului a fost concepută pentru a manipula opinia publică internaţională despre invazia Rusiei în Ucraina, pentru a spori sprijinul pentru aceasta şi pentru a recruta noi simpatizanţi. Rusia numeşte acţiunile sale în Ucraina o ”operaţiune specială” de dezarmare a Ucrainei şi de a o proteja de fascişti. Ucraina şi Occidentul spun că acuzaţia de fascism este fără temei şi că războiul este un act de agresiune neprovocat.

Patru persoane au fost ucise de un bombardament rusesc în orașul Lîman din estul Ucrainei

Patru locuitori ai orașului Lîman din regiunea estică Donețk au fost uciși duminică în timpul unui bombardament rusesc, potrivit lui Pavlo Kyriyenko, șeful Administrației militare regionale din Donețk. Lîman a fost bombardat frecvent în ultimele zile, în timp ce trupele rusești își intensifică ofensiva pentru a cuceri regiunile Donețk și Luhansk.

Armata ucraineană spune că rușii au adus trupe și artilerie noi în regiune. Patru persoane au murit duminică în timpul bombardamentelor, a anunțat Pavlo Kyriyenko. Potrivit CNN, Kyriyenko a declarat că alte 11 persoane au fost rănite în ultimele bombardamente: șapte în Lîman, trei în Volodymirivka și una în Yarova, relatează observatornews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.