Rusia a bombardat oraşul Lvov seara trecută şi regiunea Doneţk. Cel puţin 21 de oameni au murit, iar alţi 27 au fost răniţi doar în Doneţk. Pe de altă parte, Volodimir Zelenski anunţă că 156 de civili au fost scoşi din uzina Azovstal şi au ajuns la Zaporojie. Vicepremierul ucrainean, Irina Vereşciuk, anunţă că miercuri, 4 mai, sunt programate patru coridoare umanitare către Zaporojie. 27 de persoane au murit, iar alte 12 sunt rănite în urma unui accident grav petrecut în vestul Ucrainei. Oamenii se îndreptau spre graniţa cu Polonia.

Zelenski spune că 156 de civili au fost evacuaţi din oţelăria Azovstal din Mariupol şi sunt acum la Zaporojie

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat, marţi seară, că 156 de femei şi copii au fost evacuaţi din oţelăria Azovstal din Mariupol şi sunt acum la Zaporojie, notează news.ro. “În sfârşit avem primul rezultat al operaţiunii noastre de evacuare din oţelăria Azovstal din Mariupol, pe care o organizăm de mult timp. Au fost necesare multe eforturi, negocieri îndelungate şi diverse medieri.Astăzi, 156 de oameni au sosit în Zaporojie. Femei şi copii. Au fost în adăposturi peste două luni. Imaginaţi-vă! De exemplu, un copil are şase luni, din care două le-a petrecut în subteran, ferindu-se de bombardamente. În sfârşit aceşti oameni sunt total în siguranţă. Ei vor primi ajutor”, a afirmat Zelenski. El a precizat că le este recunoscător celor de care a depins salvarea oamenilor din Mariupol. “Celor care au fost de acord şi care au ajutat. Le sunt recunoscător tuturor celor care au asigurat transportul fizic al oamenilor prin coridorul umanitar”.

Patru coridoare umanitare către Zaporojie, miercuri, dacă situaţia va permite

Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a anunţat că pentru miercuri sunt plănuite patru coridoare umanitare către Zaporojie, “dacă va permite situaţia”, informează cnn.com. Prin cele patru coridoare ar urma să fie evacuaţi oameni din Mariupol, Lunacharske Circle, Tokmak şi Vasilivka. În discursul său de marţi seară, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că din oţelăria Azovstal din Mariupol au fost evacuaţi 156 de oameni, care sunt acum în siguranţă în Zaporojie.

Cel puțin 21 de persoane ucise și alte 27 rănite în timpul atacurilor rusești din Donețk

Cel puțin 21 de persoane au fost ucise și alte 27 au fost rănite în timpul atacurilor rusești din regiunea Donețk, în estul Ucrainei, a afirmat guvernatorul regional. Pavlo Kirilenko a precizat că cifra include 10 persoane care au murit la o fabrică din orașul Avdiivka, conform Sky News. Acesta a marcat cel mai mare număr zilnic de morți în regiune de la atacul asupra unei gări din orașul Kramatorsk de luna trecută, care a ucis 50 de persoane.

Armata rusă a atacat, marţi seară, poziţii din oraşul Lviv, situat în vestul Ucrainei, afirmau oficiali ucraineni, raportând întreruperi ale alimentării cu electricitate după bombardamente. Conform autorităţilor ucrainene, cel puţin patru explozii de amploare au avut loc marţi seară la periferia oraşului Lviv. Primarul oraşului, Andrii Sadovii, a îndemnat populaţia să se adăposteasc.

Rusia va boicota miercuri o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU şi a Comitetului Politic şi de Securitate al UE

Rusia va boicota, miercuri, o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU şi a Comitetului Politic şi de Securitate (COPS) al Uniunii Europene, ceea ce arată o nouă deteriorare a relaţiilor dintre Moscova şi partenerii parteneri ai Naţiunilor Unite, relatează Le Figaro, citat de news.ro. Potrivit unei surse diplomatice a Rusiei care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului, decizia Moscovei este legată de situaţia din Ucraina. La rândul său, un diplomat occidental a afirmat că nu îşi aminteşte ca Rusia să mai fi boicotat vreo reuniune a Consiliului de Securitate de la startul invaziei, în 24 februarie.

Australia a impus noi sancțiuni împotriva a încă 110 politicieni și persoane fizice din Rusia

Australia a impus noi sancțiuni împotriva a încă 110 politicieni și persoane fizice din Rusia, încercând să pedepsească Moscova pentru recunoașterea independenței a două regiuni controlate de Rusia în Ucraina. Australia a enumerat sancțiuni împotriva a 76 de politicieni ruși și a 34 de oficiali ai guvernului ucrainean „marionetă” instalată în regiunile separatiste Donețk și Luhansk, a confirmat miercuri ministrul australian de externe Marise Payne.

„Aceste persoane au încălcat suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei prin afirmarea autorității guvernamentale asupra unor zone din Ucraina fără a avea acordul guvernului ucrainean”, a declarat Payne, conform The Guardian.

Accident grav în vestul Ucrainei: cel puţin 27 de oameni au murit

Cel puţin 27 de persoane au murit într-un accident grav care a avut loc, marţi, în apropierea localităţii Sitne din regiunea ucraineană Rivne, relatează La Libre, citând Belga. Alte 12 persoane au fost rănite în urma coliziunii dintre un autobuz, o maşină şi un camion cisternă. A vorbit despre accident şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în discursul său zilnic. El a spus că teribilul accident s-a soldat cu 17 morţi, însă bilanţul ar putea fi mai mare, acesta fiind unul provizoriu. “Condoleanţe tuturor celor care şi-au pierdut apropiaţii. Am cerut să îi se ofere asistenţa necesară victimelor”, a adăugat el, relatează observatornews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.