Luni, 9 mai, începe o nouă săptămână în care sunetul bombardamentelor ruseşti răsună în Ucraina. Cu ocazia Zilei Victoriei, Vladimir Putin organizează o paradă grandioasă, în Piaţa Roşie din Moscova, iar forţele occidentale sunt în alertă maximă. Ar putea fi ziua care va schimba decisiv cursul confruntărilor militare care au început pe 24 februarie – data declanşării invaziei ruse. Între timp, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski susţine că „Rusia a uitat tot ce era important pentru învingătorii celui de-al Doilea Război Mondial” şi anunţă că 60 de civili a fost ucişi în atacul armatei adverse asupra şcolii din satul Bilohorivka, regiunea Lugansk.

Rusia desfăşoară şase nave şi două submarine în Marea Neagră, anunţă armata ucraineană

Armata ucraineană a anunţat că Rusia desfăşoară şase nave şi două submarine în apropierea Ucrainei, în Marea Neagră, notează The Kiev Independent. Comandamentul Operaţional Sud al Ucrainei a raportat pe 8 mai, în ajunul paradei organizate de ruşi de Ziua Victoriei, că navele sunt pregătite pentru luptă şi sunt echipate cu peste 50 de rachete de croazieră.

De asemenea, Comandamentul a anunţat că ucrainenii au distrus duminică a distrus două lansatoare de rachete multiple ruseşti, un tanc, un sistem de rachete antiaeriene, două drone şi un elicopter, dar au murit şi 51 de soldaţi ruşi.

Mesajul lui Zelenski, în ajunul paradei organizate de ruşi de Ziua Victoriei

„Rusia a uitat tot ce era important pentru învingătorii celui de-al Doilea Război Mondial”, a acuzat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în contextul în care Rusia sărbătoreşte, la 9 mai, victoria asupra Germaniei naziste.

Potrivit lui Volodimir Zelenski, Ucraina „a arătat că face parte din lumea liberă şi din Europa unită”. „Rusia a uitat tot ce era important pentru învingătorii celui de-al Doilea Război Mondial. Dar Ucraina şi întreaga lume liberă o vor aminti. Pentru ca atunci nimeni să nu uite. Aşa că cuvintele cu adevărat importante – „niciodată din nou” – care se repetă în toată lumea liberă în fiecare an, în zilele de pomenire a victimelor celui de-al Doilea Război Mondial, să-şi recapete din nou greutatea. Armata rusă nu ar fi ea însăşi dacă nu ar ucide”, a mai spus Zelenski.

Zelenski: 60 de civili ucişi în atacul asupra şcolii din satul Bilohorivka

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, în mesajul adresat naţiunii duminică seară, că 60 de civili a fost ucişi în atacul rusesc asupra şcolii din satul Bilohorivka, în regiunea Lugansk. „În urma atacului aerian rusesc de la Bilohorivka, regiunea Lugansk, aproximativ 60 de persoane au fost ucise. Civili care pur şi simplu s-au ascuns în şcoală de bombardamente. A fost o rachetă direcţionată spre şcoală. O altă crimă a ocupanţilor. O nouă lovitură cu rachete în regiunea Odessa, lovind din nou o clădire de locuinţe. Din nou bombardamente în regiunea Sumî. Bombardări violente în Donbas şi regiunea Harkov. De parcă azi nu este 8 mai. De parcă mâine nu este 9 mai, când pacea ar trebui să fie cuvântul principal. Pentru toţi oamenii normali”, a spus Zelenski, potrivit news.ro.

Duminică, guvernatorul regiunii Lugansk a anunţat că forţele ruse au lansat o bombă puternică asupra unei şcoli în care se adăposteau 90 de persoane. Treizeci de persoane au fost salvate, relatează observatornews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.