Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că are intenția de a continua lupta, afirmând că ”războiul se va termina când Rusia ne va întoarce dreptul la viață”, într-o sesiune video. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat că Rusia reprezintă ”cea mai directă amenințare” la adresa ordinii internaționale din cauza războiului său ”barbar” împotriva Ucrainei. În contextul unei situații din ce în ce mai disperate în orașul port Mariupol, oficialii ucraineni au emis avertismente cu privire la soarta civililor și a ultimilor luptători după săptămâni de atacuri rusești, a spus primarul orasului, conform BBC

Un comandant marin ucrainean, adăpostit alături de alți luptători la oțelăria Azovstal din Mariupol, a făcut un apel personal la Elon Musk ca să-i ajute să părăsească în siguranță orașul care a fost asediat de invadatorii ruși de câteva săptămâni.

Într-o postare pe Twitter, Serhiy Volyna a scris: ”Oamenii spun că vii de pe altă planetă pentru a-i învăța pe oameni să creadă în imposibil. Ajută-ne să plecăm din Azovstal într-o țară intermediară. Dacă nu tu, atunci cine?”. Într-o postare separată pe Facebook, Volyna l-a descris pe Musk drept un ”supraom”. Musk nu a comentat până acum.

Ministerul ucrainean al Apărării: Ucraina distruge poduri pentru a opri înaintarea trupelor ruseşti în regiunea Lugansk

Ministerul ucrainean al Apărării susţine că a distrus două poduri care traversează râul Siversky Donets în apropierea satului Bilohorivka, pentru a opri înaintarea trupelor ruseşti în regiunea Lugansk, transmite BBC.

Ministerul ucrainean al Apărării a publicat imagini din satelit care ar arăta două poduri distruse, dar şi alte echipamente de armament în satul Bilohorivka, în apropiere de oraşul strategic Lysychansk, deţinut de ucraineni. 

Şeful regiunii Lugansk, Serhiy Haidai, a descris Bilohorivka ca fiind o „fortăreaţă” care – la fel ca oraşul Mariupol – „reţinea un număr mare” de trupe ruseşti.  Armata rusă nu a comentat afirmaţia ucraineană, care nu a fost verificată în mod independent. 

După ce nu a reuşit să captureze capitala Ucrainei, Kiev, şi nord-estul ţării în primele săptămâni ale invaziei sale, Rusia a declarat că se va concentra acum pe preluarea controlului total asupra regiunilor Lugansk şi Doneţk, învecinate, din est. Până în prezent, Moscova nu a reuşit să realizeze acest lucru. 

Volodimir Zelenski: Negociem cu cele mai importante naţiuni ale lumii pentru a oferi Ucrainei încredere în securitate pentru decenii de acum încolo

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lăudat Camera Reprezentanţilor a SUA pentru aprobarea unui pachet de asistenţă de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, afirmând că ajutorul va contribui rapid la apărarea Ucrainei. Pachetul mai trebuie să fie aprobat de Senatul SUA înainte de a fi semnat de preşedintele Joe Biden, transmite BBC.

În ultimul mesaj video postat pe reţelele de socializare, Zelenski a declarat că fondurile ”vor fi utilizate cât mai repede posibil şi fără birocraţie pentru a consolida apărarea Ucrainei””În primul rând, este vorba de arme şi muniţii pentru noi, echipamente. Dar nu numai atât. Este, de asemenea, un sprijin pentru investigarea crimelor de război ale Federaţiei Ruse, ale ocupanţilor, sprijin pentru activitatea diplomatică şi multe altele”, a afirmat preşedintele ucrainean.   

În plus, Zelenski i-a mulţumit preşedintelui Biden pentru că a semnat legislaţia „lend-lease”, care permite trimiterea rapidă de echipamente în Ucraina, cu condiţia ca acestea să fie înlocuite sau rambursate ulterior. „Vom avea acces la arme, muniţie şi echipamente moderne şi nu trebuie să căutăm opţiuni pentru a plăti pentru toate acestea”, a spus el. Sistemul a fost folosit pentru prima dată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a eficientiza ajutorul SUA pentru aliaţii săi care luptau împotriva Germaniei naziste, inclusiv Uniunea Sovietică. „Pur şi simplu, lend-lease este o schemă pentru a ne oferi tot ce avem nevoie pentru apărare”, a mai declarat Zelenski. 

Acesta a afirmat că Ucraina discută în mod constant cu prietenii săi ”despre garanţii de securitate pentru ea însăşi””Negociem cu cele mai importante naţiuni ale lumii pentru a oferi Ucrainei încredere în securitate pentru decenii de acum încolo. Este pentru prima dată în istoria statului nostru când este posibil să se stabilească astfel de garanţii. Nu ceva în memorandum, nu o dorinţă declarativă pentru un anumit curs, ci garanţii specifice. Nu doar semnificative din punct de vedere juridic, ci şi explicitate în mod clar: ce anume, cine anume şi cum anume ne garantează”, a mai afirmat preşedintele ucrainean. Acesta a precizat că ”toate aceste lucruri nu vor funcţiona într-o singură zi sau în câteva zile”, dar apreciază că ”luna mai a acestui an va avea o semnificaţie deosebită în istoria Ucrainei”, relatează observatornews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.