Ministerul rus al apărării a declarat că 265 de luptători s-au predat la oţelăria Azovstal, inclusiv 51 care au fost răniţi grav şi vor fi trataţi la Novoazovsk, în regiunea separatistă Doneţk. Apărătorii din Mariupol au schimbat cursul războiului cu Rusia după ce au rezistat timp de 82 de zile. Totodată, opt oameni au fost ucişi şi 12 răniţi într-un raid aerian rusesc asupra satului Desna din regiunea Cernihiv din nordul Ucrainei. Miercuri dimineața au fost înregistrate explozii puternice în Nikolaiev și Dnipro. În timpul nopții, a fost bombardată și localitatea Marefa. Peste 30 de case au fost avariate, mai multe mașini și linii electrice. 

ONU confirmă că 3.752 de civili au murit în Ucraina

ONU a confirmat că 3.752 de civili au murit în Ucraina de la începutul invaziei Rusiei, pe 24 februarie. De asemenea, 4.062 de civili au fost răniți.

Vicepremierul rus promite că Herson, regiunea ucraineană ocupată, va fi „un loc demn în familia noastră rusă”

Vicepremierul rus Marat Husnullin a efectuat marţi o vizită în regiunea Herson, regiune ocupată de forţele ruse în sudul Ucrainei încă din primele zile ale invaziei declanşate în 24 februarie, unde a declarat că această regiune va ocupa „un loc demn în familia noastră rusă”, relatează miercuri DPA şi Meduza.io, citate de Agerpres.

Regiunea Herson din jurul oraşului-port cu acelaşi nume este situată pe malul drept al Niprului până la gura de vărsare a fluviului în Marea Neagră.

„Herson are o mare perspectivă”, îl citează pe Husnullin agenţia oficială de presă rusă RIA Novosti. „Îi aşteptăm pe toţi, îi invităm să coopereze, nu trebuie să vă fie frică, vom trăi şi lucra împreună mai departe”, a adăugat acesta.

Responsabilul rus a remarcat că „viaţa în Herson este relativ paşnică la ora actuală şi sunt puţine distrugeri”. Guvernul Federaţiei Ruse, a spus Husnullin, a alocat deja fonduri pentru „reconstrucţia şi reparaţia drumurilor şi podurilor” în regiunea Herson, iar „pe linia Ministerului Agriculturii” se preconizează să fie oferite agricultorilor din regiune „toate măsurile de sprijin aflate la dispoziţia Rusiei”.

La începutul lunii mai, regiunea Herson a fost vizitată de secretarul Consiliului general al Rusiei Unite, partidul puterii în Rusia, Andrei Turciak, care declarase că „Rusia este aici pentru totdeauna”. La 1 mai, Rusia a introdus rubla rusă ca monedă oficială în regiune. Cu câteva zile în urmă, administraţia instalată de Moscova în această regiune ucraineană a declarat că intenţionează să lanseze un apel către conducerea rusă pentru a obţine dreptul de a deveni parte a Federaţiei Ruse.

Astfel, adjunctul şefului regiunii, Kirill Stremousov, a afirmat anterior că nu va exista niciun referendum, nici o tentativă de a proclama regiunea drept republică. El a argumentat abţinerea de la organizarea unui referendum prin faptul că o consultare similară desfăşurată în peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, nu a fost recunoscută la nivel internaţional. Stremousov, potrivit presei ucrainene, este un activist local, unul dintre liderii mişcării antivaccin împotriva COVID-19 din Ucraina, care în 2019 fusese suspectat de implicare în atacul asupra redacţiei unui ziar din Herson.

Într-un interviu acordat RIA Novosti la 8 mai, Stremousov a declarat că locuitorilor din regiunea Herson li se vor elibera paşapoarte ruseşti, probabil, „încă din acest an”, iar în data de 9 mai el a pledat pentru o „integrare maximă în componenţa Federaţiei Ruse”. Pe de altă parte, guvernul de la Kiev şi-a exprimat convingerea că rusificarea regiunii Herson nu va avea sorţi de izbândă, notează DPA.

3.000 de civili din Mariupol, ţinuţi captivi de ruşi în Donestk

Rusia ar ține peste 3.000 de civili din Mariupol, într-o fostă colonie penală din regiunea Donestk, din estul Ucrainei. Avocatul poporului ucrainean pentru drepturile omului, Liudmila Denisova, a declarat că printre cei reținuți se numără aproximativ 30 de voluntari care au livrat ajutor umanitar orașului, conform Sky News. Liudmila Denisova a adăugat că majoritatea civililor sunt ținuți acolo timp de o lună, dar cei considerați „deosebit de periculoși”, cum ar fi foștii soldați și polițiștii, sunt ținuți timp de două luni.

Departamentul de Stat al SUA, program care va căuta dovezi ale crimelor de război din Ucraina

Departamentul de Stat al SUA a anunțat marți lansarea unui nou program „pentru a capta, analiza și pune la dispoziția publicului larg dovezi ale crimelor de război și ale altor atrocități comise de Rusia în Ucraina”, informează Mediafax.

Programul, numit Conflict Observatory, „cuprinde documentarea, verificarea și diseminarea dovezilor din surse deschise privind acțiunile forțelor Rusiei în timpul războiului brutal ales de președintele Putin”, potrivit unei note de presă a Departamentului de Stat.

„Conflict Observatory va analiza și va păstra informațiile disponibile în mod public și comercial, inclusiv imaginile din satelit și informațiile împărtășite prin intermediul rețelelor de socializare, în conformitate cu standardele juridice internaționale, pentru a fi utilizate în cadrul mecanismelor de responsabilizare actuale și viitoare”, se arată în notă.

Informațiile vor fi împărtășite public prin intermediul unei platforme online, a adăugat nota.

Departamentul de Stat a precizat că programul este o colaborare cu „Esri, o companie de top în domeniul sistemelor de informații geografice, Laboratorul de cercetare umanitară al Universității Yale, Inițiativa de salvare culturală Smithsonian și PlanetScape Ai”, iar „guvernul SUA a contribuit, de asemenea, cu imagini comerciale din satelit”.

Departamentul de Stat a declarat că se așteaptă ca organizațiile partenere internaționale să se alăture programului. Rapoartele vor fi disponibile pe site-ul ConflictObservatory.org.

Kiev: Primul proces pentru crime de război după invazia rusă

Justiţia ucraineană începe miercuri primul său proces pentru crime de război de la pătrunderea trupelor Moscovei pe teritoriul său, cel al unui soldat rus acuzat că a împuşcat un civil neînarmat, notează AFP, citată de Agerpres.

Procesul, care ar trebui să fie urmat rapid de alte câteva, va fi un test pentru sistemul judiciar ucrainean, într-un moment în care instituţiile internaţionale îşi desfăşoară şi ele propriile anchete cu privire la abuzurile comise de trupele ruse în această ţară.

Vadim Şişimarin, 21 de ani, va compărea de la orele 14.00 (11.00 GMT) în faţa tribunalului districtului Solomiansky din Kiev, unde va trebui să dea explicaţii cu privire la moartea unui bărbat de 62 de ani, la 28 februarie, în nord-estul Ucrainei.

Acuzat de crime de război şi omor premeditat, militarul, originar din Irkutsk, în Siberia, riscă închisoarea pe viaţă.

Ministrul apărării ucrainean: Războiul cu Rusia intră într-o fază prelungită

Pe de altă parte, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a afirmat marţi că războiul cu Moscova intră într-o „fază prelungită”, ruşii căutând controlul total al regiunea Donbas şi să ocupe sudul, notează AFP, citat de Agerpres.

„Rusia se pregăteşte să desfăşoare o operaţiune militară pe termen lung”, a declarat în faţa miniştrilor apărării din Uniunea Europeană (UE) şi secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg. „Războiul intră într-o fază prelungită”, a adăugat el în acest discurs, al cărui text a fost publicat pe contul său de Facebook.

Potrivit lui Reznikov, trupele ruse îşi întăresc în prezent poziţiile în teritoriile pe care le ocupă în regiunile Zaporojie şi Herson, pentru „a trece în mod defensiv dacă este necesar”. „În prezent, principalele eforturi ale Kremlinului se concentrează asupra încercărilor de a încercui şi distruge regruparea forţelor armate ucrainene în regiunile Doneţk şi Lugansk”, în estul ţării, parţial în mâinile separatiştilor pro-ruşi, a continuat el.

Reznikov a citat, de asemenea, ca obiectiv al Moscovei „crearea unui coridor terestru care să lege Rusia de Crimeea”, o peninsulă pe care a anexat-o în 2014, şi ocuparea „întregului sud al Ucrainei”. El le-a cerut aliaţilor occidentali ai Ucrainei mai multă coordonare în livrările de arme către Kiev, „pentru a ne elibera teritoriile cât mai curând posibil”.

La rândul său, Ministerul ucrainean al Apărării a indicat în raportul său de marţi seară că forţele ruse desfăşoară „ofensive de-a lungul întregii linii de contact” în regiunea Doneţk şi parţial în regiunea vecină Lugansk.

Rusia: Luptătorii de la Azovstal, anchetaţi pentru crime de război

265 de luptători ucraineni, majoritatea grav răniți, au fost evacuați din buncărele combinatului Azovstal din Mariupol. Aceştia au rezistat eroic în oţelărie timp de aproape 3 luni. Soarta acestora se află în mâinile ruşilor, care anunţă că îi va ancheta pentru „crime de război”. Odată cu evacuarea din buncărele combinatului Azovstal, forțele ruse vor prelua controlul complet în Mariupol, relatează observatornews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.