Au trecut mai bine de 80 de zile de la momentul 24 februare, în care Rusia invada pentru prima dată Ucraina. De atunci şi până în prezent efectul războiului de la granita cu România au fost şi sunt vizibile în continuare. Recent, ONU a avertizat că invazia Ucrainei ar putea cauza penurie de alimente la nivel mondial în lunile următoare. Conflictul a întrerupt livrările din porturile Ucrainei, care exportau cândva cantități mari de ulei de floarea soarelui, precum și cereale precum porumb și grâu. Acest lucru a redus oferta globală și a făcut ca prețul alternativelor să crească. Prețurile la alimente la nivel mondial sunt cu aproape 30% mai mari decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut.

Rusia spune că va decupla Ucraina de la centrala nucleară de la Zaporjie, dacă Kievul nu vrea să plătească energia

Rusia vrea să deconecteze Ucraina de la centrala nucleară ucraineană Zaporijjea, cea mai mare centrală nucleară din Europa, dacă Kievul nu plăteşte Moscovei electricitatea produsă în această centrală, anunţă vicepremierul rus Marat Husnulin.

Aceasta este ultima dintr-o serie de declaraţii ale unor oficiali ruşi, în ultimele săptămâni, care sugerează că Rusia se pregăteşte de o ocupaţie pe termen lung sau de o anexare a unor zone din sudul Ucranei, asupra cărora deţine controlul – regiunea Herson şi o parte importantă a regiunii Zaporijjea, scrie news.ro.

”Dacă sistemul energetic al Ucrainei este pregătit să ia şi să plătească, atunci (centrala nucleară) va putea funcţiona pentru Ucraina. Dacă Ucraina nu acceptă, atunci centrala nucleară va funcţiona pentru Rusia”, a declarat miercuri, potrivit agenţiilor ruse de presă,  într-o vizită în instalaţia nucleară ucraiineană, Husnulin.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.