Armata rusă a bombardat din nou Odesa şi a lansat rachete de croazieră de pe navele din Marea Neagră. La rândul lor, ucrainenii afirmă că au eliminat un întreg batalion inamic în Donbas, unde situaţia este foarte dificilă, după cum recunoaşte chiar preşedintele Zelenski. Rusia este totuşi departe de victorie. Iar ca o lovitură simbolică Occidentului, conducerea de la Moscova a interzis intrarea în ţară a sute de cetăţeni americani, inclusiv câţiva care sunt decedaţi de ani de zile. 

Ucraina va deveni probabil o „federație”, susține un politician rus

Un politician rus și reprezentant desemnat de Putin în regiunea anexată Crimeea afirmă că este puțin probabil ca Ucraina să continue să existe în forma sa actuală.

Georgy Muradov a sugerat că Ucraina va deveni probabil o federație sau un grup de state, relatează agenția de presă de stat rusă RIA, citată de Al Jazeera.

El a adăugat că nicio țară care se respectă pe sine nu ar tolera o încălcare flagrantă a drepturilor propriului popor în statele vecine, invocând argumentul pe care Moscova îl folosește în mod obișnuit pentru că a invadat Ucraina.

„Și cu atât mai mult dacă aceste încercări au ca rezultat exterminarea totală a oamenilor, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani în ceea ce privește rușii și vorbitorii de limbă rusă din Ucraina, unde au trăit timp de secole în țara lor natală”, a spus el, potrivit Mediafax.

Kievul exclude încetarea focului sau orice concesie faţă de Moscova

Ucraina a exclus o încetare a focului sau orice concesie față de Moscova, în timp ce Rusia și-a intensificat ofensiva în regiunea Donbas (est) și a încetat să mai furnizeze gaze Finlandei.

Eventualele concesii s-ar întoarce împotriva Ucrainei, deoarece Rusia ar riposta mai dur după orice pauză în lupte, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Războiul nu se va opri (după concesii). Va fi doar pus pe pauză pentru o perioadă de timp”, a declarat Podolyak, principalul negociator al Ucrainei, pentru Reuters: „Vor începe o nouă ofensivă, chiar mai sângeroasă și pe scară mai largă”.

Apeluri recente pentru o încetare imediată a focului au venit din partea secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, și a premierului italian Mario Draghi.

Un depozit de armament abia venit din ţările occidentale ar fi fost distrus de rachete lansate de pe navele din Marea Neagră, potrivit ministerului rus al apărării. Depozitul s-ar fi aflat la mai puţin de 100 de kilometri de Kiev. Generalii ruşi adaugă că şi Odesa a fost bombardată, dar dar din avion. 

Igor Konașenkov, general, ministerul Apărării din Rusia: Lângă Odesa, în zona portuară a Odesei, rachetele de înaltă precizie ale Forţelor Aerospaţiale ale Rusiei au distrus un depozit de carburant pentru vehiculele blindate ale naţionaliştilor ucraineni. 

Armata ucraineană anunţă că a dat o grea lovitură forţelor inamice din Donbas

Ruşii au încercat să traverseze un râu, pe un pod de pontoane, în aceeaşi zonă unde o tentativă asemănătoare se încheiase printr-un eşec. Şi de această dată, agresorii au fost nevoiţi să se retragă după ce au suferit pierderi grele: un întreg grup tactic de nivelul unui batalion a fost scos din luptă, iar pontoanele şi numeroase vehicule au fost distruse.

Armata rusă continuă, totuşi, să câştige teren în Donbas, unde a concentrat forţe importante pentru a încercui o grupare de trupe ucrainene.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Situaţia din Donbass este extrem de dificilă. Ca şi în zilele precedente, armata rusă încearcă să atace oraşele Sloviansk şi Severodoneţk. Forţele armate ale Ucrainei rezistă acestei ofensive, zi de zi. 

Volodimir Zelenski crede într-o soluție diplomatică

Preşedintele Ucrainei crede că războiul va avea, în cele din urmă, o soluţie diplomatică dar numai după lupte grele, deoarece întregul teritoriu ocupat de ruşi trebuie recucerit. Un consilier al preşedintelui a subliniat că Ucraina nu va accepta o încetare a focului deoarece Rusia ar profita pentru a-şi reface forţele înaintea unui nou atac şi mai puternic. Zelenski cere din nou arme Occidentului, după ce i-a mulţumit preşedintelui Joe Biden pentru ajutorul militar de 40 de miliarde de dolari, aprobat de Congres. 

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Nu putem plăti preţul de zeci sau sute de mii de vieţi omeneşti, aşa că vă cerem ajutorul. Acele sisteme multiple de lansatoare de rachete, care, în unele ţări, pur şi simplu stau degeaba, ar fi pentru noi cheia supravieţuirii. 

De cealaltă parte, Rusia continuă să prezinte ca pe o mare victorie capturarea militarilor ucraineni de la Azovstal. În presa de la Moscova au apărut speculaţii privind un schimb între aceşti prizonieri şi un miliardar ucrainean, aliat al lui Putin, arestat pentru spionaj. Un membru al delegaţiei ruse la negocierile aflate în impas a declarat că această variantă „va fi examinată”, dar apoi a revenit spunând că a fost greşit înţeles.

La Moscova a fost din nou extinsă lista cetăţenilor americani şi canadieni cărora li se interzice intrarea în Rusia, ca represalii pentru sancţiunile economice occidentale. Din motive greu de înţeles, pe lângă înalţi demnitari şi comandanţi militari au fost incluşi, între alţii, fondatorul Facebook Mark Zuckerberg şi actorul Morgan Freeman. Pe listă figurează şi numele unor persoane decedate, cum este senatorul John McCain, încetat din viaţă acum patru ani, relatează observatornews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.