Sunetul armelor răsună în Ucraina într-o nouă zi de confruntări militare. Luptele se concentrează în regiunea estică Donbas, unde forţele ruse au bombardat peste 40 de oraşe, cu cel puţin cinci victime în rândul civililor, anunţă armata ucraineană. De altfel, speranţele de pace sunt încă departe. Miercuri, Kremlinul a criticat planul pacifist al Italiei, iar ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a declarat că Vladimir Putin nu va fi de acord cu încetarea focului decât în momentul în care Rusia va fi „la un pas de înfrângere”.
„Marea Azov e pierdută pe veci pentru Ucraina”, susţine un oficial din Crimeea
Georgy Muradov, oficial al Guvernului din Crimeea, a declarat că „Marea Azov e pierdută pe veci pentru Ucraina”, potrivit agenţiei de presă ruse RIA Novosti. „Porturile din Zaporojie şi Herson nu vor mai aparţine niciodată Ucrainei. Sunt sigur că, după reunificarea regiunilor noastre cu Rusia, Marea Azov va fi, la fel ca înainte, una exclusiv interioară a Federaţiei Ruse”, a afirmat acesta, conform The Guardian. Rusia a anexat Crimeea dîn urma invaziei din 2014.
Dmitro Kuleba: Rusia va fi de acord cu încetarea focului „când va fi la un pas de înfrângere”
Rusia se concentrează acum asupra războiului şi va fi de acord cu o încetare a focului doar atunci când va fi la un pas de înfrângere în războiul împotriva Ucrainei, a declarat ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, potrivit Ukrinform. „Suntem de acord că o încetare a focului este necesară, dar vă garantez 100% că atunci când Rusia va fi de acord cu o încetare a focului, va fi momentul în care va fi la un pas de înfrângerea sa în război. Şi vor fi de acord cu încetarea focului cu singurul scop de a scăpa de înfrângere, iar înainte de asta războiul va continua”, a declarat ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, în cadrul unui briefing după participarea sa la Forumul Economic Mondial.
Kuleba a adăugat că Kievul salută cu sinceritate orice eforturi care duc la o soluţie diplomatică. În acelaşi timp, ministrul a subliniat că, având în vedere situaţia de pe teren şi o analiză a deciziilor Kremlinului, Rusia se concentrează pe război, mai degrabă decât pe diplomaţie. Kuleba a declarat anterior, la 25 mai, că Ucraina nu va face nicio concesie lui Putin, deoarece strategia de pacificare a acestuia din 2014 până la începutul invaziei la scară largă a eşuat deja şi nu are nicio şansă de succes în viitor.
UPDATE 07:00. Armata rusă bombardează peste 40 de oraşe în Donbas, anunţă ucrainenii
Forţele ruse au bombardat peste 40 de oraşe din regiunea Donbas, în estul Ucrainei, a declarat armata ucraineană, ameninţând să închidă ultima cale principală de scăpare pentru civilii prinşi în calea invaziei lor, aflată acum în a patra lună, transmite Reuters.
Dacă nu a reuşit să cucerească capitala Ucrainei, Kiev, sau al doilea oraş al acesteia, Harkov, Rusia încearcă să preia controlul deplin asupra Donbasului, format din două provincii estice pe care Moscova le revendică în numele separatiştilor. Rusia a trimis mii de trupe în regiune, atacând din trei părţi în încercarea de a încercui forţele ucrainene care rezistă în oraşul Sievierodonetsk şi în oraşul geamăn Lysychansk. Căderea acestora ar lăsa întreaga provincie Luhansk sub control rusesc, un obiectiv de război cheie al Kremlinului.
„Ocupanţii au bombardat peste 40 de oraşe din Doneţk şi regiunea Luhansk, distrugând sau deteriorând 47 de situri civile, inclusiv 38 de case şi o şcoală. Ca urmare a acestui bombardament, cinci civili au murit şi 12 au fost răniţi”, a precizat pe Facebook Armata ucraineană. În comunicat se precizează că au fost respinse 10 atacuri inamice, au fost distruse patru tancuri şi patru drone şi au fost ucişi 62 de „soldaţi inamici”.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că trupele ruseşti „ne depăşesc puternic numeric” în unele părţi din estul ţării. Reuters nu a putut confirma în mod independent rapoartele privind câmpul de luptă.
În timp ce Moscova încearcă să îşi consolideze controlul asupra teritoriului pe care l-a cucerit, preşedintele Vladimir Putin a semnat un decret care simplifică procesul de obţinere a cetăţeniei şi paşapoartelor ruseşti pentru locuitorii din districtele nou capturate. Parlamentul rus a eliminat miercuri limita superioară de vârstă pentru serviciul contractual în armată, subliniind necesitatea de a înlocui trupele pierdute. citiţi mai departe
Rusia numeşte acţiunile sale în Ucraina o „operaţiune specială” pentru a dezarma Ucraina şi a o proteja de fascişti. Ucraina şi Occidentul spun că acuzaţia de fascism este nefondată şi că războiul este un act de agresiune neprovocat.
Război Rusia – Ucraina. Volodimir Zelenski, atac la adresa lui Kissinger, care a declarat că „o bucată din Ucraina ar trebui să fie dată Rusiei”
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a lansat un atac virulent la adresa fostului secretar de stat american Henry Kissinger, care a sugerat, marţi, că negocierile de pace ar trebui să vizeze crearea de graniţe de-a lungul „liniei de contact” în Donbas, aşa cum exista în ajunul invaziei ruseşti, transmite CNN.
În ultimul mesaj video postat pe reţelele de socializare, Zelenski a declarat: ”Indiferent de ceea ce face statul rus, există cineva care spune: «Să luăm în considerare interesele sale». Anul acesta, la Davos, s-a auzit din nou. În ciuda miilor de rachete ruseşti care lovesc Ucraina. În ciuda faptului că zeci de mii de ucraineni au fost ucişi. În ciuda a ceea ce s-a întâmplat la Bucha şi Mariupol. În ciuda oraşelor distruse. Şi în ciuda „lagărelor de filtrare” construite de statul rus, în care se ucide, se torturează, se violează şi se umileşte ca pe bandă rulantă”. „Rusia a făcut toate acestea în Europa, dar, totuşi, la Davos, de exemplu, domnul Kissinger (fostului secretar de stat american Henry Kissinge – n.r.) iese din trecutul profund şi spune că o bucată din Ucraina ar trebui să fie dată Rusiei”, a adăugat preşedintele ucrainean, potrivit news.ro.
Kissinger a vorbit prin legătură video la Forumul de la Davos. În comentariile sale, Kissinger a spus că: „Nu este vorba de un conflict de stat. Negocierile trebuie să înceapă în următoarele două luni, înainte de a crea tulburări şi tensiuni care nu vor fi uşor de depăşit. În mod ideal, linia de demarcaţie ar trebui să fie o revenire la status quo ante”, sugerând aparent că Ucraina ar trebui să accepte să renunţe la o mare parte din Donbas şi Crimeea. „Continuarea războiului dincolo de acest punct nu ar fi despre libertatea Ucrainei, ci un nou război împotriva Rusiei însăşi”, a declarat Kissinger.
Zelenski a comparat opiniile lui Kissinger cu împăcarea Germaniei naziste în 1938. „Domnul Kissinger iese din trecutul profund şi spune că o bucată din Ucraina ar trebui să fie dată Rusiei. Ca să nu existe o înstrăinare a Rusiei de Europa. Calendarul domnului Kissinger se pare că nu este 2022, ci 1938, iar el a crezut că vorbeşte cu o audienţă nu la Davos, ci în ceea ce era atunci Munchen”, a spus el. „Apropo, în anul real 1938, când familia domnului Kissinger fugea din Germania nazistă, acesta avea 15 ani”, a adăugat Zelenski, relatează observatornews.ro.
Lasa un raspuns