Estul Ucrainei este sub foc continuu. Zeci de oraşe sunt atacate simultan din aer şi de pe uscat de armata rusă. Kievul cere insistent armament greu, dar statele NATO nu ar fi de acord să furnizeze sisteme de rachete sau tancuri de ultimă generaţie. Alianţa ar vrea să reducă pe cât posibil riscul unei confruntări cu Moscova. Nouă persoane, între care un bebeluş de cinci luni, au murit, joi, în urma unor bombardamente care au avut loc în oraşul Harkov.
Oficialii ucraineni admit că sunt depășiți de ruşi în Donbas
Ruşii folosesc o gamă largă de armament pe mai multe fronturi din estul Ucrainei în timp ce încearcă să distrugă apărările ucrainene, depășite atât numeric cât şi ca nivel de înarmare, au admis mai mulţi oficialili ucraineni, citaţi de CNN. Câțiva dintre acești oficiali descriu situația ca fiind „foarte dificilă” și admit că unitățile ucrainene ar putea fi nevoite să se retragă din unele locuri. Joi ucrainenii s-au retras din oraşul Lîman din Doneţk.
În ultimele zile rușii au folosit combinat rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, sisteme la lansatoare multiple de rachete, artilerie grea și tancuri, potrivit ucrainenilor. Au bombardament fără remușcare sate și orașe din regiunile Lugansk și Donețk aflate încă sub controlul Ucrainei. Rușii au mărit numărul de orașe pe care le bombardează în timp ce încearcă să distrugă apărarea și liniile de aprovizionare ucrainene.
Obiectivul lor principal pare să fie cucerirea Slovianskului, unde bombardamentele s-au intensificat în ultimele zile. Primarul Vadim Liakh a spus că jumătate din oraș este acum fără apă și gaze.Un număr tot mai mare de oficiali ucraineni descriu situația militară în termeni pesimiști, deși progresele rusești pe teren au fost modeste.
Parlamentarul ucrainean Fedir Venislavskii, care face parte din Comitetul de Securitate Națională, a descris situația ca fiind ”dificilă” și că ”cele mai fierbinți locuri sunt Severodonețk și Lisichansk” unde ”inamicul încearcă să încercuiască trupele noastre”. Orașele gemene din Lugansk sunt aproape în întregime distruse, dar trupele ucrainene sunt încă prezente. Se estimează că în jur de 15.000 de civili se află încă în Severodonețk.
SUA iau în considerare să trimită rachete cu rază mai mare de acțiune, dar se tem că vor lovi mai departe în interiorul Rusiei
Țările occidentale conduse de Statele Unite au furnizat Ucrainei armament cu rază lungă de acțiune, inclusiv obuziere M777 și rachete antinavă Harpoon, din Danemarca, scrie Reuters Washingtonul are însă în vedere să furnizeze Ucrainei un sistem de rachete cu o rază de acțiune de sute de kilometri și a purtat discuții cu Kievul despre pericolul escaladării războiului în cazul în care rachetele cu raza mai lungă de acțiune vor lovi mai departe în interiorul Rusiei, au declarat oficiali americani pentru Reuters. ”Avem îngrijorări cu privire la escaladare și totuși nu vrem să punem limite geografice sau să le legăm prea mult mâinile cu armele pe care le dăm”, a spus un oficial american, vorbind sub condiția anonimatului.
Alertă aeriană la Harkov, după un bombardament soldat cu nouă morţi şi 19 răniţi
Sirene de alertă aeriană au răsunat vineri la Harkov, unde bombardamente s-au soldat joi cu nouă morţi şi 19 răniţi, toţi civili, potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP, potrivit news.ro.
Un bebeluş în vârstă de cinci luni şi tatăl său au fost ucişi, iar mama acestuia a fost grav rănită, a anunţat liderul de la Kiev.
Rusia şi-a încetat la jumătatea lui mai ofensiva în Harkov, pentru a-şi trimite trupele către estul şi sudul Ucrainei, iar oraşul începuse, în ultimele zile, să revină la normal, deschizând circulaţia metroului.
Ucrainenii au săpat noi tranşee în jurul oraşului şi au instalat blocuri de beton, saci de nisip şi puncte de control rutiere împotriva unui eventual nou asalt.
Preţurile petrolului au crescut joi cu peste 3%, până la maximele ultimelor două luni
Preţurile petrolului au crescut joi cu aproximativ 3%, până la maximele ultimelor două luni, din cauza semnelor de ofertă limitată înainte de sezonul de vară din SUA. Charles Michel şi Ursula von der Leyen sunt încrezători într-un embargo asupra petrolului rusesc în următoarele zile, dar premierul ungar Viktor Orban îi contrazice.
Volodimir Zelenski acuză Rusia că a comis un genocid în Donbas
Preşedintele Volodimir Zelenski a acuzat joi Rusia de comiterea unui genocid în regiunea Donbas din estul Ucrainei, transmite vineri AFP, potrivit Agerpres. „Actuala ofensivă a ocupanţilor în Donbas ar putea face regiunea nelocuită”, a spus preşedintele Zelenski în discursul său zilnic televizat, în care a acuzat forţele ruse că încearcă să „ardă din temelii” mai multe oraşe din această regiune.
Rusia practică „deportarea” şi „uciderea în masă a civililor” în Donbas, a continuat şeful statului ucrainean, potrivit căruia „toate acestea (…) sunt o politică evidentă de genocid dusă de Rusia”. Acuzaţiile sale sunt un răspuns în oglindă la cele susţinute de Rusia, care şi-a justificat invazia printr-un presupus „genocid” comis de ucraineni împotriva populaţiei de limbă rusă din regiunea Donbas.
Analiză: Ruşii au cucerit un oraş cheie din Doneţk
Potrivit unei analize realizată de Institutul pentru Studiul Războiului, ruşii au cucerit pe 26 mai un oraş cheie din Doneţk – Lîman / Lyman, dar nu au reușit să avanseze la sud est de Izium Forțele ruse au încercat fără succes să avanseze ieri la sud-est de Izium, lângă granița Harkov-Donețk. Au continuat să avanseze constant în jurul Severodonețk și probabil că vor încerca să încercuiască complet zona orașelor Severodonețk-Lisichansk în zilele următoare.
Rușii au continuat să facă progrese persistente la sud și la vest de Popasna spre Bakhmut, dar ritmul de înaintare va încetini probabil pe măsură ce se apropie de oraș. Forțele ruse din zonele ocupate în pe axa de sud pregătesc o „a treia linie de apărare” pentru a consolida controlul pe termen lung asupra regiunii și pentru a respinge viitoarele contraofensive ucrainene, mai scrie ISW în analiza sa.
Forțele ruse au înregistrat progresiv câștiguri constante în luptele grele din estul Ucrainei în ultimele câteva zile, deși apărarea ucraineană rămâne în general eficientă, potrivit ISW. Ministrul adjunct al Apărării ucrainean, Hanna Malyar, a declarat că luptele sunt în prezent la „intensitatea maximă” în comparație cu atacurile ruse anterioare și probabil că vor continua să escaladeze.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzyanyk, a numit câștigurile rusești drept ”succes temporar” și a declarat că forțele ucrainene folosesc o apărare prin manevră pentru a pune presiune asupra avansurilor rusești în zone cheie.
Forțele ruse dețin în prezent controlul a peste 95% din regiunea Lugansk și probabil că vor continua eforturile de a finaliza capturarea orașului Severodonețk în zilele următoare. Au înregistrat câteva câștiguri în ultima săptămână, dar operațiunile lor ofensive rămân lente. Forțele sunt puternic degradate și se vor lupta să înlocuiască pierderile viitoare, estimează ISW. Rușii au cucerit orașul Lîman pe 26 mai și au bombardat centrul orașului Harkov și așezările din jur.
Ministrul de externe rus acuză Kievul că refuză să negocieze
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov l-a acuzat joi pe preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, că nu doreşte să negocieze şi a reproşat, de asemenea, Occidentului că sprijină Kievul în această poziţie.
Preşedintele Zelenski afirmase anterior că va negocia direct doar cu preşedintele rus Vladimir Putin dacă Moscova s-ar retrage pe linia de dinaintea invaziei.
„Este convenabil pentru Occident să susţină această inflexibilitate care nu este foarte bine întemeiată din punct de vedere intelectual”, a estimat ministrul rus de externe într-o declaraţie pentru filiala în limba arabă a postului de stat RT.
Discuţiile de pace au fost întrerupte după atrocităţile comise de forţele ruse în suburbiile Kievului, scoase la iveală şi prezentate lumii de autorităţile ucrainene.
Zelenski: Ucraina va fi întotdeauna un stat independent şi nu va fi înfrântă
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că Ucraina va fi întotdeauna un stat independent şi nu va fi înfrântă. „Singura întrebare este ce preţ va trebui să plătească poporul nostru pentru libertate şi Rusia – pentru războiul absurd împotriva noastră”, adaugă el. Zelenski susţine că „desfăşurarea catastrofală a evenimentelor ar fi putut fi oprită dacă lumea trata situaţia din Ucraina ca fiind situaţia sa”. „Dacă puternicii lumii nu se jucau cu Rusia, ci ar fi făcut presiuni pentru a opri războiul”, subliniază el. Zelenski a afirmat, în mesajul transmis joi noapte, că exact acum opt ani, în 26 mai, aeroportul din Doneţk a încetat să mai funcţioneze, atunci anunţul fiind că este o întrerupere temporară, potrivit news.ro.
„În acea zi, se pare, nimeni nu a prevăzut cum se vor dezvolta evenimentele din Donbas în aceşti ani. Şi apoi – în toată Ucraina după o invazie la scară largă. Nimeni nu a putut prezice cât de mult va dura acest «temporar» din anunţ. Dar în acea zi şi în orice zi după aceea, şi astăzi, două lucruri pot fi spuse cu încredere. Primul. Ucraina va fi întotdeauna un stat independent şi nu va fi înfrântă. Singura întrebare este ce preţ va trebui să plătească poporul nostru pentru libertate şi Rusia – pentru războiul absurd împotriva noastră. Şi al doilea. Desfăşurarea catastrofală a evenimentelor ar fi putut fi oprită dacă lumea trata situaţia din Ucraina ca fiind situaţia sa. Dacă puternicii lumii nu se jucau cu Rusia, ci ar fi făcut presiuni pentru a opri războiul”, a adăugat el.
Preşedintele ucrainean a continuat spunând că de săptămâni întregi Uniunea Europeană încearcă să se pună de acord pe un al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, iar această ţară primeşte aproape un miliard de euro pe zi de la europeni pentru livrări de energie.
„Desigur, sunt recunoscător prietenilor noştri care promovează noi sancţiuni. Dar de unde au obţinut atâta putere cei care blochează al şaselea pachet? De ce li se permite să aibă încă atâta putere, inclusiv în proceduri intra-europene? Uitaţi-vă de câte săptămâni lumea nu a îndrăznit să bolocheze sistemul bancar rusesc – toate băncile, fără excepţie, pentru a-i lua agresorului oportunitatea de a finanţa nu doar războiul împotriva noastră, dar şi politica de a crea rupturi şi crize în lume”, a subliniat Volodimir Zelenski.
Nouă persoane au murit în timpul unor bombardamente în Harkov
Nouă persoane, între care un bebeluş de cinci luni, au murit, joi, în Harkov, în timpul unor „bombardamente intense” în zone rezidenţiale din apropiere de centrul oraşului, potrivit lui Oleg Sinegubov, şeful administraţiei militare regionale din Harkov, relatează CNN. Printre cei ucişi se numără „o familie care pur şi simplu mergea pe stradă – un bărbat îşi ducea bebeluşul de cinci luni şi a murit în timp ce îl ţinea în braţe. Mama bebeluşului este grav rănită şi este în spital acum”, a spus Sinegubov.
El a descris şi artileria folosită şi a afirmat că ţintirea zonelor rezidenţiale din al doilea oraş ca marime din Ucraina ar putea avea ca scop doar „terorizarea” localnicilor.
„Duşmanul a bombardat cu MLRS (sistem lansator de rachete multiple – n.r.) Smerch şi Uragan şi cu artilerie, modificare care este stabilită de experţii noştri militari. Conform datelor disponibile, bombardamentele au venit din nordul regiunii, unde trupele noastre îşi menţin poziţiile şi împing încet duşmanul spre graniţă. Aceasta este o zonă exclusiv rezidenţială, deci scopul acestui bombardament poate fi doar terorizarea localnicilor”, a spus el.
Oficialul a adăugat că districtele Shevchenkivskyi şi Kyivskyi au fost cele „bombardate intens”. El a spus că, pe lângă cei ucişi, 19 persoane au fost rănite, între care un copil de nouă ani.
„La acest moment forţele noastre armate îşi menţin ferm poziţiile şi nu se pune problema unei posibile capturări a oraşului Harkov”, a spus el, potrivit observatornews.ro.
Lasa un raspuns