Forţele ucrainene au înregistrat un oarecare succes în apropierea oraşului Herson şi avansează în anumite părţi ale regiunea Harkov, la est de Kiev, a anunţat marţi preşedintele Volodimir Zelenski. Totodată, liderul de la Kiev a mulţumit Uniunii Europene pentru al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei, reînnoind totodată solicitarea către Bruxelles de a impune Rusiei măsuri şi mai dure pentru invazia Ucrainei. Pe de altă parte, SUA anunţă vor livra Ucrainei sisteme de rachetă şi muniţii mai avansate.

Macron i-a propus lui Putin o ridicare a blocadei impuse portului ucrainean Odesa

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat că i-a propus omologului său rus, Vladimir Putin, adoptarea unei rezoluţii ONU cu privire la o ridicare a blocadei ruse în portul Odesa, cu scopul de a permite exportul cerealelor ucrainene blocate de ruşi în acest port ucrainean, relatează AFP.

”I-am propus, în discuţia pe care am avut-o, împreună cu cancelarul german Olaf Scholz,, sâmbătă, preşedintelui (rus Vladimir) Putin, să luăm iniţiativa unei rezoluţii la ONU pentru a stabili un cadru foarte clar al acestei operaţiuni”, a anunţat şeful statului francez marţi, la finalul summitului Uniunii Eurpene (UE), la Bruxelles, dedicat Ucrainei.

Forţele nucleare ruse efectuează manevre în Ivanovo, inclusiv cu lansatoarea de rachete balistice intercontinentale

Forţele nucleare ruse sunt pe cale să efectueze manevre în regiunea rusă Ivanovo, potrivit agenţiei ruse de presă Intefax, care citează miercuri Ministerul rus al Apărării, relatează AFP.

Aproape 1.000 de militari participă la manevre intense cu 100 de vehicule, inclusiv lansatoare de rachete balistice intercontinentale (ICBM) de tip Yars, potrivit ministerului rus al Apărării.

UPDATE 08:50 – UNICEF: 5 milioane de copii ucraineni, dependenţi de ajutor umanitar

Peste cinci milioane de copii ucraineni sunt dependenţi de ajutor umanitar din cauza războiului în ţara lor, potrivit UNICEF, informează miercuri DPA, potrivit Agerpres.

În Ucraina, aproximativ trei milioane de copii au nevoie de sprijin după invazia rusă şi circa 2,2 milioane de copii care au fugit de conflict în alte ţări au nevoie de asemenea de asistenţă umanitară, a declarat miercuri Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii.

Cel puţin 262 de copii au fost ucişi de la începutul războiului la 24 februarie şi sute de şcoli au fost avariate, potrivit organizaţiei.

Canada a sancţionat 21 de apropiaţi ai preşedintelui Putin

Canada a vizat marţi 21 de apropiaţi ai preşedintelui Vladimir Putin şi patru instituţii financiare şi bănci din Rusia, într-un nou val de sancţiuni ca represalii pentru invadarea Ucrainei, informează AFP, potrivit Agerpres.

„Vizăm bănci şi oligarhi din anturajul regimului Putin, precum şi pe cea pe care aş numi-o partenera sa”, a declarat presei, la Ottawa, ministrul canadian de externe Mélanie Joly.

Printre persoanele vizate de aceste noi sancţiuni se numără Alina Kabaeva, o fostă gimnastă olimpică care, potrivit presei şi opoziţiei din Rusia, are o relaţie cu preşedintele Vladimir Putin, pe care acesta a negat-o în 2008.

Potrivit unui articol recent apărut în Wall Street Journal, care citează oficiali americani, Alina Kabaeva este descrisă de un raport confidenţial al serviciilor secrete americane drept o beneficiară a averii lui Vladimir Putin.

Alina Kabaeva este „preşedintele consiliului de administraţie al Grupului Naţional Media (NMG), un holding ce deţine acţiuni importante în aproape toate instituţiile mass-media federale majore din Rusia care difuzează propaganda guvernamentală rusă”, potrivit Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE).

Canada a mai adăugat pe această listă Banca Agricolă Rusă, Investtradebank şi două companii de administrare a fondurilor. Activele lor sunt îngheţate, iar membrilor din conducere le este interzisă intrarea pe teritoriul Canadei.

Mélanie Joly a indicat că sancţiunile au ca scop „sufocarea regimului Putin”. De la începutul războiului declanşat de Rusia în Ucraina, pe 24 februarie, Canada a sancţionat peste 1.050 de persoane şi entităţi din Rusia, Ucraina şi Belarus.

Zelenski a mulţumit UE pentru sancţiunile impuse RusieI

Preşedintele Volodimir Zelenski a mulţumit Uniunii Europene pentru al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei, reînnoind totodată solicitarea către Bruxelles de a impune Rusiei măsuri şi mai dure pentru invazia Ucrainei, scrie dpa.

Un al şaptelea pachet ar fi necesar odată ce termenii celui de-al şaselea vor fi implementaţi, a spus Zelenski într-o alocuţiune video difuzată marţi seara.

„La finalul zilei, nu ar trebui să existe legături economice semnificative deloc între lumea liberă şi statul terorist’, a subliniat el. „Vom lucra la noi restricţii împotriva Rusiei pentru acest război”.

Datorită boicotului petrolier planificat de UE, Rusia pierde „zeci de miliarde de euro” care nu ar mai putea fi folosite pentru a finanţa teroarea, spune Zelenski.

Un embargo total asupra petrolului rusesc ar ajuta, de asemenea, ţările UE în tranziţia către energiile regenerabile, a spus Zelenski. Rusia, din cauza incapacităţii sale de adaptare, nu doar ar avea de suferit economic, ci ar devini şi mai izolată, a adăugat el.

Zelenski spune că forţele ucrainene au înregistrat un oarecare succes în sudul ţării şi la est de Kiev

Forţele ucrainene au înregistrat un oarecare succes în apropierea oraşului Herson şi avansează în anumite părţi ale regiunea Harkov, la est de Kiev, a anunţat marţi preşedintele Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.

„Apărătorii noştri dau dovadă de cel mai mare curaj şi rămân stăpâni pe situaţia de pe front în ciuda faptului că armata rusă are un avantaj semnificativ în ceea ce priveşte echipamentul şi numărul soldaţilor”, a spus el într-o alocuţiune de noapte.

Banca centrală a Rusiei minimizează rolul dolarului şi al euro pe piaţa internă şi la nivel global

Banca centrală a Rusiei a declarat marţi că rolul dolarului şi al euro ca monede globale va scădea pe măsură ce băncile centrale îşi regândesc strategiile, după ce Occidentul a îngheţat rezervele ruseşti, sugerând că ar putea lua în considerare impunerea unor dobânzi negative pentru depozitele în dolari şi euro, transmite Reuters, potrivit news.ro.

Sancţiunile occidentale fără precedent au îngheţat aproximativ jumătate din rezervele de aur şi de valută ale Rusiei, care se ridicau la aproape 640 de miliarde de dolari înainte ca Moscova să-şi înceapă campania militară în Ucraina pe 24 februarie.

Banca Rusiei a spus că acest precedent, împreună cu discuţiile despre o posibilă confiscare a părţii îngheţate a rezervelor, ar determina alte bănci centrale, în special din Asia şi Orientul Mijlociu, să îşi regândească strategiile pentru economiile lor.

”Ne-am putea aştepta la o creştere a cererii de aur şi la o scădere a rolului dolarului american şi al euro ca active de rezervă”, a spus banca într-un raport privind stabilitatea financiară.

Un oficial ucrainean anunţă că în regiunea de sud a Hersonului, telecomunicaţiile au fost întrerupte total

Oficialii ucraineni au anunţat „închiderea tuturor comunicaţiilor” în zonele ocupate de ruşi regiunea de sud a Hersonului, scrie Reuters.

Într-o declaraţie, Serviciul de stat al Ucrainei pentru protecţia comunicaţiilor şi informaţiilor speciale a precizat că a avut loc o intruziune neprecizată „de către regimul de ocupaţie” şi acel echipament fusese oprit şi cablurile deconectate.

„Locuitorii din regiune au rămas în prezent fără comunicaţii mobile ucrainene şi acces la Internet, precum şi fără mijloace de a efectua apeluri telefonice naţionale şi internaţionale folosind dispozitive de telefonie fixă”, a transmis agenţia.

Joe Biden anunţă că Statele Unite vor livra Ucrainei sisteme de rachetă şi muniţii mai avansate

Statele Unite „vor furniza ucrainenilor sisteme de rachetă mai avansate şi muniţii care le vor permite să atingă mai precis obiective cheie pe câmpul de luptă din Ucraina”, a scris Joe Biden într-un articol pentru The New York Times, publicat marţi, informează AFP.

Statele Unite vor livra Ucrainei sisteme HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), adică lansatoare de rachete multiple, montate pe blindate uşoare, a indicat marţi un înalt responsabil de la Casa Albă. El a precizat, într-un interviu cu jurnaliştii, că echipamentele trimise armatei ucrainene vor avea o rază de acţiune de 80 de kilometri. Nu este vorba despre sisteme cu rază foarte lungă de acţiune, de câteva sute de kilometri, aşa cum deţin şi americanii. 

Aceste echipamente vor face parte dintr-o nouă tranşă mai mare de asistenţă militară americană pentru Ucraina, de 700 de milioane de dolari în total. Detalii despre aceasta vor fi oferite miercuri. 

Indicând că vrea ca Ucraina să fie „în poziţia mai puternică pe cât posibil” în caz de negocieri cu Rusia, preşedintele american a precizat: „Nu încurajăm Ucraina şi nu oferim Ucrainei mijloacele de a lovi în afara graniţelor sale”. 

Joe Biden s-a arătat preocupat de la debutul conflictului de faptul să nu furnizeze arme care, potrivit lui, să pună Statele Unite în situaţia de cobeligeranţi alături de ucraineni.  

În articolul din The New York Times, preşedintele democrat asigură de altfe, în momentul în care armata ucraineană face faţă unei ofensive ruse extrem de intense în estul ţării, că el „nu va pune presiune pe guvernul ucrainean, fie în privat sau public, pentru a face concesii teritoriale”. 

Forţele ruse au drept obiectiv să controleze integral marele bazin minier din Donbas, unde forţele separatiste pro-ruse sprijinite de Moscova au preluat controlul parţial din 2014. Marţi, acestea au cucerit o mare parte din oraşul strategic Severodoneţk.

Ucrainenii au cerut de ceva vreme mai multe lansatoare de rachete care să le permită să lovească în profunzime poziţiile ruseşti, în timp ce îşi plasează bateriile mai departe de front.

Congresul american a lansat recent un nou ajutor, de 40 de miliarde de dolari, pentru a finanţa trimiterea de armament în Ucraina, relatează observatornews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.