La curcubeul de blocuri reabilitate termic pe care le putem zări la o simplă plimbare prin oraș, vedem și înțelegem că trebuie să încercăm să „spălăm fața Sucevei”, din acest punct de vedere. Pentru a ne da un impuls, primăria a trimis la Piatra Neamț un reprezentant care să discute pe marginea coloratului subiect.
„Astăzi am trimis la Piatra Neamț un reprezentant al primăriei, pentru a discuta pe marginea proiectelor de pe axa 3.1, sprijinirea eficienței energetice și a gestionării eficiente a energiei, mai exact a reabilitării clădirilor rezidențiale, operațiunea A – cea care se referă doar la clădirile rezidențiale, în special la blocurile de locuințe. Noi așteptăm măsura cealaltă, probabil va fi operațiunea B pentru instituțiile publice. La acest capitol, la clădiri rezidențiale, sigur că principalii actori sunt asociațiile de proprietari. Trebuie să avem discuții și cu reprezentanții lor, pentru că plafonul de co-finanțare este de 60 % din fonduri europene, 25 % din partea locatarilor sau a asociațiilor, iar 15 % din cheltuieli sunt acoperite de primărie. Acolo unde sunt spații comerciale, contribuția este de 100% din partea proprietarilor”, explică primarul.
Astfel, la un proiect de 100.000 de euro, asociațiile de proprietari trebuie să aducă 25.000 de euro pentru a-i investi. Dar aceasta nu este singura noutate.
„S-a modificat legea, așa cum se știe deja, ne trebuie doar două treimi din numărul de locatari să fie de acord cu această reabilitare termică, și așa cum se vede în ghidul solicitantului, primăriile, unitățile administrativ-teritoriale, pot acorda ajutoare în natură pentru persoanele cu handicap, pentru pensionarii cu venituri pe membru de familie mai mici decât venitul mediu pe economie și celelalte categorii prevăzute de lege – veterani de război sau alte cazuri sociale”, informează edilul.
Astfel, cei care sunt cazuri sociale, vor putea primi, cel mai probabil, materialele necesare pentru reabilitare, mod în care nici primăria, nici proprietarul nu trebuie să scoată bani lichizi din buzunar.
„Valoarea proiectului trebuie să fie mai mare de 100.000 de euro și poate ajunge la maximum de 5 milioane de euro. Sigur că se pot face asocieri între grupuri de blocuri pentru a ajunge la un proiect de asemenea anvergură. Noutatea vine de la faptul că acum, spre deosebire de anii trecuți, asociațiile trebuie să facă dovada că dispun de banii necesari – cei 25% . Banii trebuie depuși într-un cont, pentru că, de exempplu, primăria mai are de primit bani de la cei care în anii trecuți și-au reabilitat termic locuințele cu bani guvernamentali, fără ca ei să aibă la acea dată banii necesari pentru partea lor de cheltuieli. De data aceasta, dacă nu vor putea dovedi că au banii, nu se va putea primi, din start, niciun ban. Noi am avut un eșec pe exercițiul financiar trecut când am avut posibilități financiare, dar din păcate niciun proiect nu depășea plafonul minim de atunci de 125.000 de euro”, mai adaugă primarul.
Dacă ar fi să facem un calcul simplu, reabilitarea unui apartament cu 2 camere costă undeva la 2.000 de euro, din care proprietarul ar trebui să plătească doar un sfert, adica undeva la 500 de euro, astfel că ajutorul este unul considerabil. Vom vedea, însă care asociații se vor încadra după ce proiectele vor fi evaluate.
Lasa un raspuns