În perioada 24 – 27.12.2020, în condițiile sărbătoririi Crăciunului, au fost intensificate activitățile de verificare a modului de respectare a interdicțiilor impuse în condițiile stării de alertă. Pentru prevenirea și combaterea infectării cu noul tip de coronavirus, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, împreună cu jandarmi, polițiști locali, precum și reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ai Direcției de Sănătate Publică, ai Direcţiei Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, au intensificat activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr. 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Activităţile cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă au avut loc în sistem integrat şi au vizat, în special, zonele aglomerate, unitățile de cazare și unitățile turistice, restaurante, pensino dar şi mijloacele de transport în comun, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii virusului Covid-19.

Astfel, în perioada 24 – 17.12.2020 polițiștii suceveni au derulat, pe raza județului, atât în mediul urban cât și rural, acţiuni de verificare a măsurilor sanitare vizând combaterea răspândirii noului virus SARS-CoV-2: au fost verificate 215 societăți comerciale şi peste 100 de mijloace de transport în comun, iar pentru neregulile constatate au fost aplicate 215 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 97.700 lei.

Totodată, au fost verificate cu privire la respectarea interdicțiilor impuse 5188 de persoane.

Au fost intensificate instruirile cu administratorii de unități turistice și hoteliere, fiind prezentat cadrul legal dar și sancționator în cazul nerespectării măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Au fost identificate și situații de încălcare a legii, polițiștii aplicând samcțiuni contravenționale și oprind anumite evenimente private.

La 27.12.2020, orele 23:51 Politia Municipiului Suceava a fost sesizată prin SNUAU 112 de către recepţionerul unei unități hoteliere, cu privire la faptul că într-o cameră a hotelului se organizează o petrecere privată la care participă mai multe persoane ce sunt cazate în această unitate.

A fost identificat un bărbat care a relatat verbal faptul ca în jurul orelor 23.00 a chemat în camera de hotel unde este cazat alte 5 persoane, care se află şi ele cazate în această unitate unde și au organizat o petrecere privată.

Cu această ocazie s-a constatat că în interiorul camerei se aflau 6 persoane, care nu respectau măsurile pentru prevenirea răspândirii SARS COV 2.

Pentru aceste motive organizatorul petrecerii, respectiv un bărbat din municipiul Botoşani, a fost sancţionat contravenţional la momentul constatării neregulilor, cu amendă în valoare de 2000 lei, cf. art. 65, lit. L din L55/2020 rap. la art. 1, pct. 2 din Anexa nr. 3 la HG nr. 1065/2020. Cu această ocazie au fost legitimaţi şi ceilalţi participanţi care au fost sancţionați pentru nerespectarea prevederilor L 55/2020.

La finalizarea intervenţiei persoanele în cauza s-au deplasat în camerele unde erau cazate și au fost reinstruite privind respectarea nomelor de prevenire a răspândirii SarsCov2.

Verificări au fost efectuate și la alte unități economice. Astfel, la 27.12.2020, în jurul orelor 19.00, lucrătorii Secției de Poliție Burdujeni au întreprins măsuri de verificare a respectării prevederilor Legii 55/2020, ocazie cu care la o unitate economică din incinta unui centru comercial sucevean au fost identificate mai multe persoane care nu respectau măsurile de distanțare socială la mesele de biliard și bowling, motiv pentru care s-a luat legătura cu administratorul societății, care a fost sancționat contravențional conform Legii 55/2020.

Pe parcursul controlului efectuat, administratorul societății a remediat neregulile identificate.

Totodată acesta a fost instruit cu privire la respectarea tuturor prevederilor Legii 55/2020, întocmindu-se în acest sens proces verbal.

Măsurile impuse prin norme legale, trebuie în continuare respectate, iar perioada în care acestea rămân valabile este în strânsă legătură cu comportamentul responsabil al tuturor cetățenilor. 

„Deşi Sărbătorile de Iarnă ne aduc un sentiment de relaxare şi apropiere faţă de familie, prieteni și cunoscuţi, în acest an trebuie să ţinem cont de provocările deosebite aduse de această situație pandemică.

Atragem atenţia cu privire la continuarea adoptării unui comportament precaut şi vă îndemnăm să nu vă expuneţi la riscuri, să păstraţi distanțarea fizică și să purtaţi masca de protecție, în toate spațiile publice închise și deschise. De asemenea, respectaţi interdicțiile cu privire la organizarea de evenimente private, iar după ora 23.00 deplasaţi-vă doar justificat”, a transmis comisarul șef Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.