În pizzeria LaBomba din Gura Humorului s-au strâns vineri seară o mână de entuziaști ai folkului, să vadă la lucru un urs grizonat și-o căprioară.

Recunosc că ne-a atras atenția conceptul nou, ce reaprinde speranța revenirii folkului în atenția publicului larg. Cuplarea unui folkist cunoscut cu un tânăr are ceva vechime, dar de obicei, tânărul e doar un instrumentist complementar, eventual și backing vocal. Neculae Constantin ne propune însă o variantă curajoasă, cuplând la recunoscuta sa valoare instrumentală o voce proaspătă, aceea a Anamariei Maranda.

“Contraste” e un proiect ambițios, pentru că un spectacol folk are în general o coeziune, o idee principală sau un element coagulant care să-l susțină, iar acest spectacol este făcut tocmai împotriva acestui curent învechit. Alternând melodii compuse de Lae Constantin cu cover-uri la piese foarte cunoscute din repertoriul muzical de limbă engleză, spectacolul este un maraton de stiluri și curente, pe care atât chitara lui Lae, cât și vocea minunată a Anamariei îl parcurg cu succes. Dacă aflat la început, “Contraste” sună atât de bine, suntem foarte curioși cum va suna peste câteva luni, mai ales că Lae vrea să adauge pe scenă și un violoncel, pentru a-i oferi solistei vocale mai mult echilibru melodic.

Lae Constantin nu cântă, dar este un mare showman și știe toate trucurile bune pentru a menține atenția publicului. Vocea sa este un contrast necesar între liniște și muzică, așa cum este necesară și eterna lui acordare a chitarei între melodii, truc pe care l-am mai văzut doar la Radu Gheorghe, timpul necesar acordării fiind necesar solistei să-și recapete respirația normală și concentrarea, după câte o melodie mai dificilă. Reporterul recunoaște cu mâna pe inimă că a fost cucerit de felul în care cei doi au reușit, în condițiile în care ambii erau încercați de-o răceală, să facă un cover de excepție după o melodie excepțională a lui Sting, Shape of My Heart.

Despre Anamaria nu putem spune decât că ne bucurăm că o astfel de voce intră în lumea folk. Expresivă, alternând rapid porțiuni de trăire lirică cu tonalități puternice, suntem siguri că vom auzi mult de ea în anii ce urmează.

Ne bucurăm pentru spectatorii ce vor vedea acest spectacol, astăzi la Piatra Neamț, unde se vor simți excelent la Cristi și Roxana Zlavoc și mâine la Bacău. Cum reporterul s-a împrietenit rapid cu Lae Constantin, vom ști din timp agenda suceveană a acestui duo formidabil.

Cristian Tonolla

Despre autor

Postari asemanatoare

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.