Pentru ca nici o persoanã din judet sã nu petreacã sãrbãtorile de iarnã pe patul de spital, bolnavi de trichinelozã, inspectorii sanitar-veterinari suceveni recomandã populatiei sã nu cumpere carne de porc din locuri neautorizate.

Specialiştii epidemiologi recomandă populaţiei să nu consume carne de porc neexaminată trichineloscopic şi să evite achiziţionarea acesteia din alte locuri decât magazine specializate.

Medicii veterinari sfătuiesc sucevenii să aducă probe la laboratorul Sanitar Veterinar pentru efectuarea examenului trichineloscopic. Verificarea se face la circumscriptiile sanitar-veterinare, iar taxa este de 7 lei noi. Înainte de cumpărare, trebuie să fie verificat produsul şi constatat dacă este însoţit de certificat sanitar-veterinar de transport şi are ştampilată marca de sănătate proprie unităţii de sacrificare.

De asemenea, este necesară o atenţie mărită la consumul de carne de porc insuficient prelucrată termic, deoarece procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele.

Trichineloza este o boală determinată de Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată.

Majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc.
Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei şi de rezistenţa organismului.

Semnele clinice de boală sunt: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată, febra, edeme palpebrale şi faciale însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.