Având în vedere prognozele meteorologice şi experienţa anilor trecuţi privind circulaţia pe drumurile publice în perioada de iarnă, precum şi mesajele de înrăutăţire a vremii transmise, poliţiştii suceveni recomandă conducătorilor auto să nu pornească la drum dacă nu şi-au echipat corespunzător autovehiculele pentru circulaţia în condiţii de iarnă.

Conducătorul auto trebuie să își echipeze mașina cu anvelope specifice sezonului, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, rezervă de combustibil, sistem de climatizare-dezaburire funcţional, etc..

În timpul călătoriei, cei de la volan trebuie să păstreze în mers o distanţă de siguranţă faţă de vehiculele dinainte şi să nu acţioneze brusc mecanismele de direcţie şi frânare şi să utilizeze cu precădere frâna de motor, mai ales pe sectoarele de drum cu carosabil alunecos.

De asemenea, date fiind condiţiile meteorologice nefavorabile prognozate (ninsori, vânt, viscol), trebuie luată în calcul şi posibilitatea întreruperii circulaţiei pe unele segmente de drumuri. În acest nedorit caz, este bine ca din autovehicule să nu lipsească hainele groase, pături, alimente, apa potabilă şi cel puţin un telefon mobil cu încărcător la priza auto.

Dacă traficul rutier se va întrerupe din cauza zăpezii, conducătorii auto trebuie să scoată, pe cât posibil, autovehiculele în afara părţii carosabile, pentru a permite utilajelor de deszăpezire să intervină. Şi pietonilor li se recomandă să manifeste prudenţă la traversarea drumurilor publice şi să facă acest lucru doar prin locurile special amenajate.

Totodată, asigurarea la traversarea drumului, chiar şi pe marcajul pietonal, este absolut necesară, frânarea în condiţiile traficului de iarnă fiind mai dificilă. Pentru detalii legate de vreme, cei interesaţi pot să consulte şi site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (http://www.meteoromania.ro).


 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.