Peste 900.000 de francezi s-au grăbit să stabilească programări pentru a se vaccina anti-Covid luni seara, după ce președintele Macron a anunţat că vaccinarea personalului medical devine obligatorie iar cine nu se va vaccina, nu va mai putea lucra şi nu va mai fi plătit. În plus, oamenii vor trebui să se vaccineze sau să prezinte teste negative Covid pentru accesul în restaurante și centre comerciale.

Din 15 septembrie, personalul medical care nu se va vaccina, nu va mai putea lucra şi nu va mai fi plătit, a anunţat, luni, ministrul francez al Sănătăţii, Olivier Veran. “Începând din 15 septembrie, dacă lucrezi în domeniul sanitar şi nu eşti vaccinat, nu vei mai putea munci şi nu vei mai fi plătit”, a declarat Veran. Emmanuel Macron a anunţat că vaccinarea personalului medical devine obligatorie, acelaşi anunţ fiind făcut luni şi de autorităţile din Grecia.

Discursul lui Emmanuel Macron a dus la un „record absolut”, scrie Le Figaro. Francezii s-au grăbit să-și facă programare la vaccin după ce Macron a anunțat că începând din 21 iulie, prezentarea certificatului sanitar care să ateste vaccinarea sau un test negativ va fi obligatorie în locurile culturale şi de divertisment în care sunt prezente peste 50 de persoane. În plus, din 15 septembrie, personalul medical care nu se va vaccina, nu va mai putea lucra şi nu va mai fi plătit. Vaccinarea devine obligatorie pentru cei care au contacte cu persoane vulnerabile.

De asemenea, testele pentru depistarea Covid nu mai sunt decontate de stat. Practic, testele PCR, fără prescripție medicală, nu vor mai fi decontate din octombrie. Faptul că trebuie să plătească pentru testele Covid-19 i-ar putea împinge pe francezi să se vaccineze pentru a obține permisul de sănătate, fără a fi obligați prin lege să facă acest lucru, scrie Le Parisien.

Marți dimineață, Doctolib, principala platformă pentru programări la imunizare, a anunțat că „926.000 de francezi” au rezervat luni un prim slot pentru vaccinare. „Un record absolut”, a spus site-ul într-un mesaj pe Twitter. Spre comparație, pe 11 mai, erau făcute 471.396 de programări. Adică jumătate din numărul de programări înregistrat luni, 12 iulie.

Platforma a cedat sub fluxul de conexiuni în timpul discursului lui Emmanuel Macron. Doctolib a rămas inaccesibil mai mult de treizeci de minute. S-au făcut și 20.000 de programări pe minut. Adminstratorii au scris pe Twitter că site-ul „nu era pregătit” pentru a face față unui astfel de val de conexiuni.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.