Marţi, 26 martie, în imediata apropiere a unui liceu din municipiul Fălticeni, un echipaj de jandarmerie a intervenit în sprijinul unui elev, căruia un tânăr, sub ameninţarea cu acte de violenţă, îi solicita o sumă de bani.

În urma verificărilor a rezultat faptul că, în luna ianuarie, elevul în vârstă de 17 ani, cu domiciliul într-o comună din apropierea municipiului Fălticeni, a fost agresat de o persoană necunoscută în autogara din centrul municipiului. Aflat întâmplător în zonă, un localnic de 22 de ani a intervenit în sprijinul elevului. În contul acestei datorii, tânărul, singur sau însoţit de alte persoane, l-a aşteptat în mai multe rânduri pe elev, în timp ce acesta se deplasa spre liceu, solicitându-i bani. Minorul i-a dat de mai multe ori diverse sume, cele mai recente situaţii înregistrându-se în zilele de 21 şi 22 martie, când i-a dat câte 5 lei, singurii bani pe care îi avea asupra sa şi care îi erau necesari pentru a-şi asigura transportul către domiciliu. În ziua de 26 martie, în timp ce se deplasa spre unitatea de învăţământ, elevul a fost abordat de agresor, care i-a solicitat banii pe care acesta îi avea asupra sa, ameninţându-l că, dacă nu va da curs solicitării sale, îl va agresa fizic. În urma refuzului liceanului, acesta i-a cerut telefonul mobil şi a încercat să-l determine să se deplaseze împreună cu el în spatele unui bloc din apropiere pentru a putea discuta în linişte. Situaţia a fost observată de un echipaj de ordine şi siguranţă publică, care a intervenit şi i-a condus pe cei doi la sediul Jandarmeriei Fălticeni.

În cauză au fost întocmite actele de constatare pentru săvârşirea unei fapte susceptibile de a fi infracţiunea de ameninţare, iar dosarul a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni, în vederea continuării cercetărilor.

„Jandarmeria Română este una din instituţiile cu atribuţii în ceea ce priveşte creşterea siguranţei civice în zona unităţilor de învăţământ. În acest sens, jandarmii suceveni derulează atât programe realizate împreună cu alte instituţii, cât şi proiecte proprii de prezentare în unităţile de învăţământ a unor teme care urmăresc dezvoltarea simţului civic în rândul elevilor, prevenirea faptelor antisociale, a consumului de droguri şi băuturi alcoolice, prevenirea abandonului şcolar. În anul 2013, au fost desfăşurate 84 de activităţi de acest gen în liceele şi şcolile din localităţile în care sunt structuri de jandarmerie. De asemenea, independent sau în cadrul echipajelor mixte cu poliţia, jandarmii desfăşoară activităţi de asigurare a ordinii publice în apropierea instituţiilor de învăţământ şi pe traseele de deplasare a elevilor şi cadrelor didactice, urmărind respectarea normelor de ordine publică şi prevenirea şi sancţionarea faptelor antisociale îndreptate împotriva elevilor.

Adresăm profesorilor şi elevilor rugămintea ca, în cazul în care au cunoştinţă de producerea unor fapte antisociale, să se adreseze echipajelor de ordine publică sau să solicite sprijin prin numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112. Totodată, menţionăm că Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava va răspunde tuturor solicitărilor formulate de instituţiile de învăţământ pentru desfăşurarea unor activităţi preventiv-educative în cadrul acestora.”, se precizează în comunicatul trimis de Inspectoratul de Jandarmi Județean Suceava.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.