Ți-ai pus recent un implant dentar sau urmează să faci asta? Îți este teamă de perioada de recuperare sau de umflăturile post-operatorii? De obicei, toate simptomele se ameliorează în aproximativ 5-7 zile de la intervenție. Cu toate acestea, unii pacienți pot experimenta un timp de recuperare mai lung din cauza unor factori diferiți.

Iată câteva dintre motivele pentru care timpul de recuperare poate varia:

 • În funcție de numărul implanturilor care sunt inserate, timpul de recuperare poate varia. Practic, mai multe implanturi înseamnă o intervenție chirurgicală mai lungă și mai extinsă, ceea ce implică un timp mai lung de recuperare.
 • Dacă este nevoie și de un sinus lift pe lângă un implant dentar, timpul de vindecare poate varia, din nou. O ridicare a sinusurilor (sinus lift) poate prelungi, de asemenea, timpul de recuperare. Aceasta este o intervenție chirurgicală care adaugă o grefă osului maxilarului superior în zona molarilor și premolarilor. Doctorul va trebui să mute membrana sinusală în sus pentru ca osul suplimentar să se potrivească și să nu existe riscul unei infecții.
 • Grefarea osoasă este necesară atunci când coloana maxilară nu este suficient de groasă pentru a asigura un implant. Dacă ai nevoie de o grefă osoasă, stomatologul tău îți va lua osul din altă parte a corpului și îl va transplanta în maxilar. De asemenea, se poate folosi și os artificial. În orice caz, acesta este un caz extrem și nu este comun intervențiilor pentru implanturi dentare, însă este bine de știut că timpul de vindecare va fi prelungit.

Presupunând că procedura merge bine și că nu există complicații pe parcursul intervenției ori după aceasta, timpul de recuperare ar trebui să fie de aproximativ o săptămână.

La ce să te aștepți după intervenție 

În primele 30 de minute după operație va trebui să ții presiune fermă pe pânza de tifon pusă pe locul implantului, pe care va trebui să o ții nemișcată. Tifonul va trebui să îl scoți atunci când ajungi acasă.

Pentru aproape toată lumea, sângerarea se va opri în primele 30 de minute. Dacă după 30 de minute de presiune fermă încă sângerezi, pune un nou tifon încă 30 de minute. După aceea, ar trebui să schimbi tifonul la fiecare 30 până la 45 de minute până când sângerarea se oprește. Pentru orice îngrijorare cu privire la sângerarea persistentă, contactează medicul tău stomatolog și prezintă-i simptomele tale în amănunt.

Unele simptome pe care le poți avea în prima zi includ:

 • Sângerare persistentă
 • Umflătură
 • Durere

Pentru o recuperare mai rapidă și durere minimă, iată câteva sfaturi de recuperare pentru implantul dentar, pe care trebuie să le urmezi și pe care medicul tău ți le va recomanda:

 • Ai grijă să nu mănânci pe partea cu implantul – evită lactatele sau alimentele calde ori tari, dure
 • Periază ușor dinții în noaptea de după operație
 • După 24 de ore, clătește ușor cu apă sărată de 2-3 ori pe zi
 • Odihnește-te cât mai mult
 • Aplică gheață după cum este necesar
 • În a doua și a treia zi după operație, corpul tău va continua să se vindece
 • Poți folosi apa de gură

Concluzionând, mai sus sunt câteva sfaturi necesare după intervenția stomatologică. Medicul tău te va instrui cu privire la toate cele necesare după implantare, așa că îi poți adresa orice fel de întrebare referitoare la recuperare. 

Sursă foto: pinterest.com

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.