După ce a câștigat în primă fază procesul la Curtea de Apel Suceava, care a admis pe 27 februarie cererile Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava de anulare a ordinului Ministerului Educaţiei din 2011, privind încadrarea în categoria universităţilor centrate pe educaţie, dar şi a ordinului din 2012, privind metodologia finanţării învăţământului superior de stat, universitatea va trebui să se prezinte în 2014 la ultima instanță, pentru soluționarea respectivei spețe.

ICCMinisterul Educației a făcut recurs, iar Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit ca termen de judecată 27 martie 2014. Potrivit rectorului Valentin Popa, acest termen extrem de lung duce la faptul ca „atunci când ne vom înfățișa în fața Curții nu vom mai avea obiectul judecății, deoarece noua metodologie de clasificare a universităţilor ar putea fi alta”. Rectorul Valentin Popa ceruse ca Ministerul Educaţiei să aibă o metodă de clasificare „mai transparentă şi pe baza unor indicatori de performanţă clari”.

Procesul dintre Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) şi Ministerul Educaţiei, prin care USV cere ministerului daune de peste patru milioane de lei, fusese amânat de patru ori până să se pronunţe sentinţa. Potrivit conducerii USV, clasificarea universităţii ca instituţie de învăţământ superior de categoria a treia, centrată doar pe educaţie, a dus la pierderea a aproape 20% din bugetul pe care instituţia ar fi trebuit să-l primească. Pe de altă parte, lucrările de reabilitare si reamenajare din fața Universității din Suceava vor fi gata după data de 1 iulie și asta dacă același Minister al Educației Naționale va finanța modernizarea, așa cum prevede contractul. Până în acest moment, Ministerul a alocat 6% din suma inițială, adică în jur de 200.000.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.