Guvernul a modificat Legea privind organizarea și desfășurarea referendumului astfel încât să poată fi organizate referendumuri locale odată cu alegerile locale și utilizând infrastructura pregătită pentru acest tip de scrutin.

Executivul a adoptat o ordonanță de urgență pentru completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, în scopul  eliminării restricțiilor pe care le întâmpină în prezent autoritățile publice locale cu privire la organizarea referendumurilor locale în aceeași dată cu cea a alegerilor pentru primari și consilieri locali și județeni. În cazul organizării simultane a referendumului local și alegerilor locale, ambele scrutine se realizează în cadrul acelorași secții de votare, cu aceleași ștampile, operațiunile electorale fiind îndeplinite de către aceleași birouri electorale ale secțiilor de votare. Alegătorii votează în baza unor liste electorale permanente și a unor liste electorale suplimentare separate, întocmite conform legii. Cheltuielile pentru confecționarea buletinelor de vot pentru referendumul local sunt suportate din bugetul local.

Modificarea Legii referendumului adoptată ieri de Guvern face posibilă exercitarea dreptului de vot în cadrul referendumurilor locale stabilite pentru 5 iunie 2016 de către peste 190.000 de alegători. Prin organizarea simultană a celor două scrutine în data de 5 iunie se estimează economii de circa 1,7 milioane lei.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.