Cu începere de la ora 19:00, pe scena Teatrului Municipal „Matei Vișniec” Suceava se va interpreta piesa de teatru „Viaductul”, de Hay Janos, de către actorii de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – Departamentul de Artă Teatrală.
„Regele Lear”, de William Shakespeare
Regizor:
Profesor universitar doctor Alexandru Boureanu,
Asistență regie: asistent universitar doctor Alina Mangra
Distribuție:
Studenții anului III licență Arta Actorului
Concept păpuși/costume:
Mihaela Guran
Scenografie:
Minela Popa
Muzică:
Andrei Nedelea
Tehnicieni:
Ionel Dumitriu, Emil Slăvulete
Asistență actori:
Ella Negura
Durată:
90 minute
Despre piesă:
Sub masca inocenței, a supunerii și modestiei stă ascunsă patima ticăloșiei, a crimei și a puterii. Spectacolul oferă momente de virtuozitate artistică prin prezentarea de noi mijloace de expresie în rol. Este o lume ca la Shakespeare, dar păstrează masca alienării contemporanului. Nu este un spectacol cu marionete, actorul este vizibil, păpușa sa reprezentând o prelungire a corpului său și o mască a neputințelor și a frustrărilor personajului de jucat.
„Viaductul”, de Hay Janos
Regizor:
Anca Bradu
Distribuție:
Ştefan Tunsoiu, Iustinian Turcu, Rebeca Smerean, Emmanuel Antonescu, Vladimir Petre, Mădălin Cărbunaru, Lucian Bădulescu, Andra Chelcea, Cristina Cogîrlă, Gabriela Pîrliţeanu, Silvana Blidariu, Oana Marin
Video:
Radu Nechit
Sunet:
Raluca Ivan
Lumini:
Dorin Părău
Durată:
1h 45 min
Despre piesă:
Spectacolul „Viaductul”, adaptare liberă după textul omonim al autorului maghiar János Háy, este în primul rând un exerciţiu etic. În formula teatrului-atelier, proiectul propune tinerilor actori şi spectatori o dezbatere despre conflictul între generaţii. Cuplul central Petru-Sofia este o reeditare în zilelor noastre a lui Romeo şi a Julieta, a Wendlei şi Melchior, eroii capodoperelor clasice ale lui Shakespeare şi Wedekind. Ei readuc în contemporan destinul tragic al tinerilor ce nu se pot regăsi în societate, familie şi în mediul educaţional represiv şi absurd. Subiectul piesei porneşte de la un caz real petrecut la Veszprem, oraş cultural cu un pronunţat caracter ecumenic, în Ungaria anilor 2000. Noi am preluat subiectul, adaptându-l la realitatea românească atât de similară în problematica disperării juvenile. Proiectul propune un manifest pentru comunicare, echilibru, armonie si alte valori pozitive capabile să readucă copiii în sânul familiei, familia în centrul societății, societatea în spectrul valorilor morale regăsite. Spectacolul doreşte să articuleze un pod de comunicare între generaţiile atât de scindate de şocul istoriei noastre recente.
Lasa un raspuns