Duminică, 10 iulie, de la ora 17:00 „Regele Lear”, de William Shakespeare, va fi interpretat de studenții Universității din Craiova (Departamentul Arte) și va avea loc în Sala Auditorium „Joseph Schmidt”.

Cu începere de la ora 19:00, pe scena Teatrului Municipal „Matei Vișniec” Suceava se va interpreta piesa de teatru „Viaductul”, de Hay Janos, de către actorii de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – Departamentul de Artă Teatrală.

 

„Regele Lear”, de William Shakespeare

Regizor:

Profesor universitar doctor Alexandru Boureanu,

Asistență regie: asistent universitar doctor Alina Mangra

Distribuție:

Studenții anului III licență Arta Actorului

Concept păpuși/costume:

Mihaela Guran

Scenografie:

Minela Popa

Muzică:

Andrei Nedelea

Tehnicieni:

Ionel Dumitriu, Emil Slăvulete

Asistență actori:

Ella Negura

Durată:

90 minute

Despre piesă:

Sub masca inocenței, a supunerii și modestiei stă ascunsă patima ticăloșiei, a crimei și a puterii. Spectacolul oferă momente de virtuozitate artistică prin prezentarea de noi mijloace de expresie în rol. Este o lume ca la Shakespeare, dar păstrează masca alienării contemporanului. Nu este un spectacol cu marionete, actorul este vizibil, păpușa sa reprezentând o prelungire a corpului său și o mască a neputințelor și a frustrărilor personajului de jucat.

 

„Viaductul”, de Hay Janos

Regizor:

Anca Bradu

Distribuție:

Ştefan Tunsoiu, Iustinian Turcu, Rebeca Smerean, Emmanuel Antonescu,  Vladimir Petre, Mădălin Cărbunaru, Lucian Bădulescu, Andra Chelcea, Cristina Cogîrlă, Gabriela Pîrliţeanu, Silvana Blidariu, Oana Marin

Video:

Radu Nechit

Sunet:

Raluca Ivan

Lumini:

Dorin Părău

Durată:

1h 45 min

Despre piesă:

Spectacolul „Viaductul”, adaptare liberă după textul omonim al autorului maghiar János Háy, este în primul rând un exerciţiu etic. În formula teatrului-atelier, proiectul propune tinerilor actori şi spectatori o dezbatere despre conflictul între generaţii. Cuplul central Petru-Sofia este o reeditare în zilelor noastre a lui Romeo şi a Julieta, a Wendlei şi Melchior, eroii capodoperelor clasice ale lui Shakespeare şi Wedekind. Ei readuc în contemporan destinul tragic al tinerilor ce nu se pot regăsi în societate, familie şi în mediul educaţional represiv şi absurd. Subiectul piesei porneşte de la un caz real petrecut la Veszprem, oraş cultural cu un pronunţat caracter ecumenic, în Ungaria anilor 2000. Noi am preluat subiectul, adaptându-l la realitatea românească atât de similară în problematica disperării juvenile. Proiectul propune un manifest pentru comunicare, echilibru, armonie si alte valori pozitive capabile să readucă copiii în sânul familiei, familia în centrul societății, societatea în spectrul valorilor morale regăsite. Spectacolul doreşte să articuleze  un pod de comunicare între  generaţiile atât de scindate de şocul istoriei noastre recente.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.