Într-o postare pe Facebook, experții de la Registrul Auto Român (RAR) demontează câteva mituri despre tipul de anvelope necesare în timpul iernii, pe drumurile din România. Aceste informații au scopul de a asigura siguranța șoferilor și de a evita sancțiuni care pot ajunge până la 2.900 de lei:

„Știm că ați citit în ultima perioadă despre data la care este obligatoriu să aveți montate anvelopele de iarnă, despre sancțiunile pentru șoferii care folosesc cauciucurile promovate comercial ca fiind all season sau că s-ar fi modificat legea”.

Chiar dacă vremea încă nu ne duce cu gândul la primele ninsori, Registrul Auto Român clarifică situația anvelopelor de iarnă și respinge ideea conform căreia posesorii de anvelope promovate comercial drept „all season” vor fi sancționați dacă folosesc acest tip de pneu în timpul sezonului rece.

„Toate anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M şi S (însemnând noroi și zăpadă), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia națională rutieră”, precizează specialiștii RAR.

Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei a fost introdusă prin Ordonanța Guvernului nr.5/2011 de modificare și completare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în 2006. Aspectele privitoare la utilizarea anvelopelor de iarnă nu au suferit modificări de la acel moment.

„Dacă posesorii de autovehicule respectă legislația în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, anvelopele marcate cu literele M și S nu există sancțiuni!”

Registrul Auto Român vă recomadă să nu ignorați importanța anvelopelor de iarnă în sezonul rece, deoarece acestea sunt concepute ca la o temperatură de sub 7-8 grade Celsius să rămână moi, spre deosebire de cele de vară, pentru a păstra aderența la carosabil.

Îniante de a monta anvelopele, vă recomandăm să verificați anul fabricației (DOT) și adâncimea profilului. Dacă anvelopele au o vechime de peste 4-5 ani, este indicat să solicitați părerea unui specialist care să evalueze starea lor și să observe eventuale semne de uzură.

O anvelopă de iarnă, aflată în condiții optime, crește aderența pe carosabilul acoperit cu zăpadă și scade distanța de frânare.

Amenda pentru lipsa anvelopelor de iarnă, în condițiile specificate de lege, se încadrează în clasa a IV-a de sancţiuni (9-20 puncte-amendă), adică între 1.305 şi 2.900 de lei. „În plus, polițiștii rutieri pot reține certificatul de înmatriculare al vehiculului”, explică specialiștii RAR.