Reputatul regizor Alexander Hausvater a vorbit în cadrul unei conferințe de presă despre Centenarul Marii Uniri. Acesta crede că Centenarul nu se vede pentru că nu există.

Este o minciună teribilă a unui Guvern, a unei societăți care nu vrea să celebreze, care nu a planificat și care acum se luptă să acopere, să mușamalizeze ceva care nu există”, și-a început regizorul român discursul.

Hausvater a arătat că cei responsabili nu au planificat cum trebuie acest eveniment unic și din această cauza nu este perceput ca un efort global al unei societăți așa cum ar trebui să fie și cum ar fi normal ca o națiune să celebreze acest moment într-un mod real cu toți împreună.

Centenarul arată clar o societate dezbinată, ipocrită și mincinoasă care nu vrea să fie împreună și trece și ocazia asta maximală. Unde sunt evenimentele, unde e parada, unde e schimbarea monumentală, ca am trăit împreună 100 de ani, că am vorbit împreună această limbă, că avem o istorie comună?

Nu există fiindcă nu suntem împreună, suntem dezbinați, acceptăm de dimineață până seara aberații de necrezut care ar face pe alții să meargă pe stradă să schimbe. Dar noi nu facem asta, colaborăm și așteptăm pe cineva să creeze acest Centenar”, a afirmat regizorul Alexander Hausvater.

El a criticat factorii de răspundere în organizarea acestui eveniment – guvernanţi, politicieni – care ar fi trebuit să gândească în perspectivă şi să demareze pregătiri în urmă cu câţiva ani, să nu se rezume doar la iniţiative locale şi personale.

Este un moment extrem de important. De ce este important? Fiindcă ne arată încă o dată că istoria ne-a pus împreună. Istoria ne spune că avem eroi comuni, avem cultură comună, avem o geografie comună, dar nu avem nimic în comun. Este absolut grav și în momentul asta trebuie să ne întrebăm întrebări clare și orice efort făcut individual trebuie apreciat.

Festivalul este un efort individual a unei primării individuale, nu a unui Parlament, Guvern sau Președenții. Suntem în luna mai și ei încă nu știu ce vor face.
Un centenar trebuie pregătit cu cinci ani înainte. Politicienii noștri nu se gândesc la ziua de mâine, la viitor pentru că în viitor ei nu vor fi, ei doar se gândesc la astăzi, ce să ajunge în ochii votantului ca și cum el face ceva”, a spus Hausvater.

El şi exprimat indignarea faţă de faptul că la noi se face mult prea puţin pentru a marca acest eveniment, în timp ce unii români din afara graniţelor ţării se organizează pentru Centenar doar pentru că iubesc România.

Exemplul Centenarului este trist și pe de altă parte e o provocare să vorbim clar de ce nu există. Răspunsurile vor fi într-o limbă românească aproximativă. Vă întreb cum se face ca oamenii din Israel și Luxemburg vor să celebreze 100 de ani, și vor face un festival, alături de cei care au venit mai demult acolo, ori expatriazi, ori oameni care iubesc România. Ei simt nevoia. Noi nu simțim nevoia și asta mă face nu trist, ci furios!

Mă face furios pasivitatea oamenilor care acceptă orice! Dacă accepți ceva este vina ta. Dacă ești numărul doi sau într-o întreprindere și locul unul este un imbecil fiindcă tot ce face nu este real iar tu nu spui nimic, TU ești vinovat!
Conceptul de Centenar este o necesitate unică a unui om. Centenarul este ce faci tu pentru acest Centenar fiindcă ei nu fac nimic și asta este clar! Nu se face nimic decât ceva politic care aruncă praf în ochi”, a mai spus regizorul Hausvater.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.