Invitat în studioul ”Puterea Știrilor”, senatorul liberal Daniel Fenechiu susține că introducerea unui amendament în protocolul coaliției de guvernare prin care premierul să nu mai poată demite un ministru fără aprobarea partidului din care provine nu este o idee bună, pentru că i-ar submina autoritatea premierului și ar afecta actul guvernării.

„În perioada 1996-2000 a fost Guvernul Convenției Democratice, când am avut o situație de genul acesta, și a mai fost această discuție: dacă prim-ministrul poate să demită un ministru fără acordul șefului partidului din care face parte ministrul. Protocolul respectiv poate fi oricum adițional. Ceea ce trebuie să avem în vedere este performanța Guvernului.

În momentul în care impunem tot soiul de piedici la mecanismele simple care să flexibilizeze puterea guvernamentală, nu facem altceva decât să blocăm practic eficiența guvernării și autoritatea primului ministru pentru că, în momentul în care pui o asemenea regulă în protocol, fiecare președinte de partid, din rațiuni de solidaritate internă, își va susține oamenii pe care i-a propus să fie miniștri. Propunându-i asumat, având o responsabilitate, îi va fi greu politic să accepte că a făcut o numire care ridică probleme. 

Eu nu cred că în protocol ar trebui trecută o asemenea prevedere. Dacă se va întâmpla lucrul ăsta va fi o chestiune care poate fi privită ca o concesie făcută pentru a se debloca cât mai repede criza, dar din perspectiva funcționării guvernului și autorității primului ministru este un pas înapoi”, spune liberalul.

În încheiere, Fenechiu amintește că acest amendament ar îngreuna situația ministrului care trebuie să aibă posibilitatea de a decide singur.

„Poate fi o concesie pe care la un moment dat liderii coaliției o vor agrea, dar n-ar fi un lucru bun. În momentul în care discutăm de o coaliție cu principii, trebuie să îi lași primului ministru posibilitatea să excludă din Guvern acei oameni cu care nu poate lucra foarte bine”, conchide senatorul.

 

 

Sursa: PS NEWS

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.