Îngrijirea porumbeilor impune anumite măsuri și cu atât mai mult sunt reguli speciale când vine vorba de sezonul rece. Fie că vorbim despre crescătorii de meserie sau cei amatori și la început de drum, se aplică în orice caz măsurile menite să îi ajute pe porumbei să treacă iarna sănătoși.
Adăpostul amenajat
Deși au pene și nu resimt atât de tare frigul, vântul rece îi afectează. Există deci nevoia de a ventila foarte bine cotețul și de a acoperi găurile care lasă curenții de aer rece să pătrundă. Adăpostul are nevoie de lumină, să fie uscat și curat, misiune ce revine crescătorului cel puțin o dată pe săptămână.
Nu este necesar neapărat un sistem de încălzire în adăpost, însă toți factorii ce influențează temperatura resimțită în adăpost ar trebui controlați, cu temperatura de 15 grade cât de cât constant păstrată.
Tratamente de prevenție
Spun specialiștii, în perioada de iarnă trebuie aplicat un tratament curativ și/sau preventiv pentru ca porumbeii să fie sănătoși. Sunt vizate tratamentele împotriva trichomonozei, salmonelozei, micoplasmozei sau pentru deparazitare internă.
Pentru astfel de tratamente crescătorii au magazine de specialitate ce oferă o gamă largă de variante, inclusiv accesorii porumbei și alte produse de îngrijire. Produsecolumbofile.ro spre exemplu vine și cu o oferta în acest sens și aplică discounturi la comenzi în funcție de valoarea acestora.
Hrănire și adăpare
În perioada rece a anului porumbeii stau mai mult închiși. Pentru că fac mai puțină mișcare, au tendința de a se îngrășa. O soluție nu este de a oferi porții mai mici de mâncare, ci de a o combina, însemnând hrană naturală și sintetică. În comerț există amestecuri variate, gata combinate ce pot fi alese, spre ușurința crescătorilor.
Apa trebuie să existe la discreție, însă curată și nu foarte rece, deci des schimbată încât să nu aibă timp să înghețe.
Reproducere și antrenamente
În ceea ce privește reproducția, în general în perioada iernii porumbeii nu se reproduc. Sunt și excepții de la această regulă, caz în care trebuie avut în vedere ca spațiul amenajat să fie protejat, cald și ferit de intemperii. În mod special în aceste cazuri se va recurge la controlul temperaturii și iluminatului în interior.
Cât despre antrenare, părerile sunt împărțite. Unii crescători preferă să nu scoată porumbeii afară, dat fiind că vremea severă îi poate îmbolnăvi sau cu teamă că vor fi răpiți de păsări răpitoare. Nu este însă recomandat a închide porumbeii toată iarnă, așadar pe cât posibil câteva minute per zi aceștia ar trebui să zboare. Acest lucru îi ajută și să își mențină condiția fizică, dar și starea de sănătate. Pentru a obține performanțe, porumbeii au însă nevoie de antrenamente constante, așadar trebuie avut în vedere că izolarea nu este o soluție.
Un porumbel sănătos este cel care are ochi ce strălucesc, este activ, are un penaj strălucitor și stă cu pieptul drept, nu se îndoaie. Acestea sunt primele repere, aspecte vizuale ce pot da de bănuit dacă porumbeii nu sunt sănătoși. Sunt recomandate produsele profesionale pentru îngrijire, aplicând sfaturi ce vin de la cei mai experimentați în domeniu. Îngrijirea porumbeilor pe timp de iarnă nu este atât de grea atât timp cât sunt prevenite bolile, cât se aplică regula precauției.
Lasa un raspuns