România a coborât rapid în clasamentul global privind imunizarea cu cel puțin o doză. Într-un interviu pentru PS News, medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balş”, susține că relaxarea măsurilor antipandemice au încetinit procesul de vaccinare, oamenii fiind mai puțin tentați să se imunizeze din moment ce se pot mișca liber. Medicul este de părere că unul dintre mesajele de încurajare a imunizării ar trebui să se refere la avantajele pe care le-ar putea avea legal o persoană vaccinată, de exemplu ”să se poată deplasa mai ușor atât în interiorul țării, cât și în afară, și să poată participa la anumite evenimente care presupun mai mulți oameni laolaltă, concerte, festivaluri sau meciuri de fotbal”.
„Dacă ne uităm în dinamică, au fost destul de multe momente în care am avut o poziție fruntașă. Campania de vaccinare presupune un proces continuu și, într-adevăr, ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni a însemnat o scădere destul de clară în ceea ce privește vaccinarea. Putem să ne gândim la faptul că suntem în etapa în care vaccinarea se face pentru persoanele care nu mai sunt vulnerabile și cumva nu mai au aceeași motivație, deși nu ar trebui să se întâmple așa. Măsurile de relaxare vin un pic să interfereze. Deși mesajele ar trebuie să fie inverse: ne vaccinăm, ne relaxăm și ajungem să avem această stare de normalitate, nu invers. Chiar dacă nu sunt o persoană vulnerabilă nu am garanția că nu voi face o formă severă, se poate întâmpla chiar dacă e mai puțin probabil și, de asemenea, vreau să-i protejez pe oamenii din jurul meu, pe cei din familie care au o anumită vârstă, care au afecțiuni cronice, pe cei din jurul meu care ar putea să facă o formă severă în momentul în care s-ar infecta. Cred că așa ar trebui să gândim.
De asemenea, trebuie să luăm în calcul că încheierea pandemiei, pe care noi toți ne-o dorim, înseamnă de fapt reducerea virusului din circulație. Acest lucru se poate întâmpla printr-o campanie de vaccinare extinsă într-un timp scurt, în așa fel încât virusul să nu mai sufere mutații, să nu mai poată avea o circulație intensă și, în final, să ducă la închiderea pandemie”, spune Marinescu.
În continuare, medicul a explicat modalitățile prin care ar putea fi convinși românii să se vaccineze astfel încât să se ajungă la imunitatea colectivă.
„Sunt mai multe modalități, prin mai multe mesaje. Un mesaj se referă la situația concretă în care oamenii care au statut de persoană vaccinată se vor putea deplasa mai ușor atât în interiorul țării, cât și în afară, vor putea participa la anumite evenimente care presupun mai mulți oameni laolaltă, că vorbim de concerte, festivaluri, meciuri de fotbal.
În al doilea rând, avem nevoie să ne vaccinăm pentru a-i proteja pe cei care sunt lângă mine, pentru a ne proteja pe noi, pentru că nu avem garanția că nu vom face o formă severă, chiar dacă aparent sunt sănătos și aparent nu mă gândesc că aș putea păți ceva când mă infectez. Sunt niște lucruri pe care trebuie să le transmitem.
Dacă vorbim de partea organizatorică, vaccinarea se face mult mai ușor: fără programare, există multe posibilități ca număr de centre, au apărut variantele de vaccinare care să aibă loc acolo unde în mod normal am desfășura alte activități, cum ar fi la teatru. În final, fiecare trebuie să fie conștient că trebuie să o facă.
Problema adevărată este în mediul rural. Acolo mesajele trebuie să vină de la persoanele care reprezintă ceva pentru comunitate, fie că e vorba despre preot, despre autorități, despre medicul din sat, că este vorba despre oamenii care au demonstrat ceva în cadrul acelei comunități, ei trebuie să reprezinte un exemplu pentru ceilalți. De asemenea, în mediul rural este foarte important ca lucrurile să se întâmple foarte repede și ușor, astfel încât oamenii să se poată vaccina local, într-un timp scurt pentru că, până la urmă, timpul este foarte important și dacă se va întâmpla așa rata de vaccinare va putea crește”, spune Adrian Marinescu.
Medicul avertizează că ”dacă acum este liniște nu înseamnă că situația va arăta la fel și în toamnă”. ”Este important să ne pregătim de acum pentru sezonul rece care ar putea să vină cu un număr mai mare de infectări, apropo de valul al patrulea”, este de părere specialistul.
”Aceste măsuri de relaxare trebuie să vină într-un echilibru plecând de la realitate și trebuie să fim în permanență atenți la ceea ce se întâmplă și ceea ce s-ar putea să urmeze. Lucrurile astea trebuie ținute sub control și în plan individual, fiecare dintre noi trebuie să ia în calcul că încă se poate infecta, că pandemia nu a dispărut, că dacă nu purtăm mască în spațiul deschis nu înseamnă că nu trebuie să existe o distanțare. Sunt lucruri pe care trebuie să le facem în continuare și cu precădere cei care sunt vulnerabili”, conchide Adrian Marinescu.
În ciuda comunicării oficiale a reprezentanților statului implicați în campania de vaccinare anti-covid din România, țara noastră nu stă deloc bine la acest capitol, coborând rapid în clasamentul global privind imunizarea cu cel puțin o doză. Statistica și cifrele nu țin cont de propagandă, astfel că, dintre țările Uniunii Europene, România a ajuns pe penultimul loc, fiind depășită inclusiv de Letonia care până acum era sub noi.
Potrivit datelor centralizate pe ourworldindata.org, din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, România este în acest moment pe locul 26, depășind doar Bulgaria.
Concret, doar 25,1% din românii de peste 18 ani sunt vaccinați măcar cu prima doză, în condițiile în care începând de două săptămâni vaccinarea este practic la liber în România – oricine dorește se poate prezenta fie la un centru de vaccinare, fie la drive-thru, fie la unul dintre evenimentele de tip maraton.
Concret, doar 25,1% din românii de peste 18 ani sunt vaccinați măcar cu prima doză, în condițiile în care începând de două săptămâni vaccinarea este practic la liber în România – oricine dorește se poate prezenta fie la un centru de vaccinare, fie la drive-thru, fie la unul dintre evenimentele de tip maraton.
Lasa un raspuns