În 21 decembrie, Traian Băsescu încetează mandatul prezidențial și redevine persoană particulară, un om liber să facă ce vrea, când vrea și, mai ales, alături de cine vrea. Pentru tot ce a făcut și tot ce i-a împiedicat pe alții să facă, respectul meu îl va însoți mereu. În mod uzual se folosește zicala „spune-mi cine-ți […]

În 21 decembrie, Traian Băsescu încetează mandatul prezidențial și redevine persoană particulară, un om liber să facă ce vrea, când vrea și, mai ales, alături de cine vrea. Pentru tot ce a făcut și tot ce i-a împiedicat pe alții să facă, respectul meu îl va însoți mereu.

În mod uzual se folosește zicala „spune-mi cine-ți sunt prietenii, ca să-ți spun cine ești”, dar problema lui Traian Băsescu e că nu prea a avut prieteni în țară, în schimb a avut foarte mulți dușmani. Iar dușmanii și încrâncenarea lor, adunați din toate partidele și grupurile de interese financiare, l-au legitimat poate mai mult decât orice propagandă.

Departe de mine ideea că aș putea explica perioada în care Traian Băsescu a influențat destinele României, cu atât mai puțin o pot judeca, dar pentru  mine această perioadă a fost una relativ liniștită, tocmai datorită rezultatelor acestei activități. De departe, cele mai importante realizări ale sale fiind scoaterea țării din criza economică și eliberarea parțială a justiției de influența politică.

Rezultatele politicii externe și participarea noastră la NATO au conferit României un grad de stabilitate neatins anterior. Din apartenența la NATO, soldații noștri au căpătat abilități noi și s-au obișnuit să manevreze tehnică modernă. Dezvoltarea unei națiuni nu se face peste noapte nici măcar în cazul că toată lumea o dorește, cu atât mai puțin atunci când politicienii din opoziție sunt contra orice. Cert este că după cele 3 mandate ale lui Ion Iliescu și trecere pe la Cotroceni a lui Emil Constantinescu, Traian Băsescu va lăsa în Palatul Prezidențial o pereche de pantofi care vor fi greu de umplut.

Pentru alegătorul avizat, o alternativă între președinte și prim ministru este de dorit, deorece împiedică excesele de autoritate. Dacă această ipostază este moderată de o justiție corectă și observată de o presă veridică, drumul spre Europa va trece de la șosea interjudețeană la drum național. Sigur că este nevoie de o schimbare a constituției și de amendarea sistemului parlamentar, că este nevoie de o mai mare implicare a cetățenilor în actul de conducere pentru o responsabilizare a votului, dar alegerea lui Klaus Johannis ne dă șansa de a le face.

Sper că 25 de ani de economie de piață să fi maturizat acest popor îndeajuns încât să înceteze să mai aștepte de la alții ce poate face și singur. Oricum, îi urez lui Traian Băsescu vânt bun din pupă pe cărările vieții.

 

Despre autor

Postari asemanatoare

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.