Totuși asta nu înseamnă că oamenii care locuiesc acolo, care și-au construit case în ultimii ani, au și utilitățile celor care stau pe străzi mai vechi. Așa se face că din cele peste 70 de străzi noi care au apărut după anul 2000, pe aproape jumătate din ele nu există încă utilități de vreun fel. Cei care s-au mutat acolo și-au plătit din buzunar racordarea la rețeaua electrică și și-au făcut singuri fose septice sau sisteme de scurgere.
„O problemă foarte importantă este și extinderea iluminatului public. De când sunt primar, avem cu 74 de străzi mai mult, dar multe din ele încă nu au iluminat public. Aici este o altă problemă pentru că vreo 30 dintre ele încă nu au o situație clarificată, fie sunt proprietate privată, fie nu sunt donate gratuit către primărie”, informează primarul Sucevei.
Până una alta, la străzile care sunt publice, am finalizat extinderea pe Aleea Jupiter, lângă cartodrom, acolo unde s-au făcut blocurile noi. Trebuie să începem lucrările pe strada Bistriței, aici nu a fost posibil să se facă nimic în ultimii ani, drept pentru care nici iluminatul public nu a înregistrat vreo îmbunătățire”, explică Ion Lungu.
Asta deoarece, după spusele primarului, străzile respective sunt de fapt pe proprietate privată iar primăria nu poate interveni. Totuși, primarul așteaptă proprietarii din zonă să vină la primărie să întocmească documentația necesară pentru a da suprafețele străzii în proprietate publică. În felul acesta racordurile la utilități vor putea fi posibile, gratuit.
„Pe de altă parte, avem foarte multe solicitări pe Aleea Dumbrăvii, acolo fiind o mulțime de străzi noi. Și în zona Dealul Mănăstirii sunt străzi noi care încă nu au iluminat public, pentru că nu sunt date proprietatea primăriei și îi putem ajuta pe oamenii de acolo. Îi rog pe cei care doresc să le aducem utilitățile, și aici mă refer în mod special la ei din cartierul Laniște, să vină la primărie să clarifice aceste lucruri legate de donațiile străzilor în așa fel încât primăria să poată aduce utilitățile”, argumentează edilul.
Totuși, marea majoritate a proprietarilor din zonă care au plătit racordul la curent electric, s-ar putea să nu se grăbească prea tare să doneze suprafețe de teren la primărie, pentru ca străzile lor să fie luminate. Rămâne de văzut până unde se va putea extinde rețeaua de iluminat public, precum și cine va dona din proprietatea sa primăriei.
Lasa un raspuns