Lumea de azi, civilizația de consum, exclude aproape orice modalitate de a fi rezervat, de a calcula costurile materiale și spirituale necesare fiecărei mișcări importante, înainte de a o face. Luat de valul celorlalți, cheltuiești bani, muncă și sănătate pentru lucruri care nu sunt cu adevărat necesare, fără să ții cont că o boală sau o schimbare de serviciu pot dărâma instantaneu eșafodajul în baza căruia le-ai făcut.

Nu mai avem timp să ne planificăm viața, pentru că alții sunt prea ocupați s-o facă. În ziua de azi, un cuplu tânăr care nu pornește în viață cu casă și mașină, care nu-și face vacanțele în străinătate și nu participă la petreceri private nu are aproape nicio șansă de afirmare. Tot felul de rude își fac datoria de a-i scuti pe bieții copii de greutățile vieții și ei trăiesc convinși că e de-ajuns să vrea un lucru ca acesta să se și întâmple.

Numărul acelora care au răbdare să poată până să vrea ceva se diminuează, generație după generație, ziua în care vor dispărea nefiind departe. Azi e trendy să fii dator la bancă și acesta este motivul pentru care marile bănci se grăbesc să fie prezente pe piața românească, dar faptul că oamenii s-au obișnuit să trăiască pe datorie nu este o mișcare sănătoasă pentru acest popor. Dacă perioada comunistă ne-a învățat să avem mereu rezerve la îndemână pentru a putea trece peste perioade dificile, supermarketurile au făcut acest lucru inutil și nu e familie care să nu arunce primăvara tot felul de conserve pe care nu le-a consumat.

Ca să rămân în titlul articolului, eu am mari rezerve în ceea ce privește actualul curs al vieții de pe la noi, deoarece toate aceste credite vor trebui cândva plătite de noi sau de generația următoare. Nu există nicio garanție că vom avea de unde plăti, pentru că orice rezervă s-a terminat și nu mai există nimic de vânzare pentru a acoperi debitele.

Despre autor

Postari asemanatoare

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.