Gigantul farmaceutic Merck şi o companie americană au anunţat sâmbătă progrese în dezvoltarea unui medicament împotriva COVID-19 administrat pe cale orală. Antiviralul lor, care este în curs de testare, a avut efecte pozitive în reducerea încărcăturii virale.

Compania Merck a renunțat la sfârşitul lunii ianuarie dezvoltarea a două potenţiale vaccinuri împotriva COVID-19, dar îşi continuă cercetările privind două tratamente contra bolii. Unul dintre aceste medicamente este molnupiravir, dezvoltat împreună cu compania americană Ridgeback Bio.

Medicamentul a redus semnificativ încărcătura virală la pacienţi după cinci zile de tratament, a anunțat compania americană, sâmbătă, în cursul unei reuniuni cu specialişti în boli infecţioase. „Ştiind că există o nevoie neacoperită de tratamente antivirale împotriva SARS-CoV-2, suntem încurajaţi de aceste rezultate preliminare”, a declarat într-un comunicat Wendy Painter, director medical la Ridgeback Biotherapeutics.

Faza 2 a testărilor (studiile au trei faze înainte de posibila comercializare) a fost efectuată pe 202 pacienţi nespitalizaţi, având COVID-19 cu simptome. Nu a existat nicio alertă în termeni de siguranţă, iar „dintre cele patru incidente grave raportate, niciunul nu a fost considerat în legătură cu medicamentul studiat”, a precizat compania.

Antigripale ca oseltamivir (Tamiflu) şi zanamivir (Relenza) sunt uneori prescrise contra gripei sezoniere, dar cercetările întâmpină dificultăţi în găsirea unui antiviral împotriva COVID-19.

Rezultatele acestui studiu, şi anume o scădere mai rapidă a încărcăturii virale la indivizii având COVID-19 în fază incipientă, care au primit molnupiravir, „sunt promiţătoare”, a dat asigurări William Fischer, unul dintre directorii studiului şi profesor de medicină la Universitatea din Carolina de Nord, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Dacă rezultatele sunt întărite de studii suplimentare, ar putea avea consecinţe importante în termeni de sănătate publică, în contextul în care coronavirusul continuă să se răspândească şi să evolueze în lume”, a adăugat expertul.

Merck lucrează, de asemenea, la un tratament numit MK-711. Primele rezultate ale studiilor clinice arată o reducere cu peste 50% a riscului de deces sau de insuficienţă respiratorie la pacienţii spitalizaţi cu forme moderate până la severe de COVID-19, a anunțat grupul la sfârşitul lunii ianuarie.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.