Român nu te naști, nu este o calitate căpătată odată cu certificatul de naștere și nici măcar un adjectiv lipit de piele în cristelnița botezului. Nu ajunge să ai cetățenia română ca să fii român, trebuie să simți spiritualitatea acestui tărâm, să îți tragi tăria din Carpați și să doinești mândria plaiurilor sale.

Cu niște ani în urmă, 1 Decembrie m-a prins într-o comună de pe lângă Negrești-Oaș. Am fost trezit încă din zori de un dubaș care anunța, ca în vremurile de demult, că toată lumea, cu mic, cu mare, să se adune la Primărie la ora 10. Curios, m-am îndreptat și eu în acea direcție împreună cu familia gazdei, uimit să-i văd pe toți îmbrăcați în uluitoarele costume naționale din zona aceea. Pe drum erau o mulțime de flăcăi călare pe cai împodobiți ca de nuntă, care-și strecurau bidivii printre mașinile parcate pe marginea șanțurilor. Mașinile aveau numere din toată Europa, dar în afara mea și a unui cuplu de germani, nu se vedea cineva să nu poarte straiul locului.

Era o dimineaţă rece și toată lumea avea bujori în obraji și îşi cam freca palmele în așteptarea primarului, până ce câțiva flăcăiași au prins a împărți horincă, cum se numește pălinca în zona Oașului. Primarul a ieșit în balconul Primăriei însoțit de preoți și a vorbit despre România și Iancu și alți eroi de la talpa ţării, uitați demult de cărțile de istorie, dar menținuți în memoria locurilor. Preoții au oficiat o slujbă pentru cei duși pentru ca noi să trăim astăzi și pentru ca România să apuce și vremuri mai bune. N-am văzut steaguri de la partide, dacă a fost vreun politician nu știu, pentru că toți erau îmbrăcați la fel, ba l-am recunoscut și pe un comandant de poliție din Satu-Mare printre cei încălecați. Ca prin minune, au apărut instrumente în mâinile câtorva oameni și acordurile zongorei și ale viorii cu goarnă specifice zonei au încins atmosfera. Îndată s-au format hore, cât era piața de mare toată lumea juca. N-am văzut cazane cu fasole sau cu sarmale, sau cu alte asemenea mâncăruri naționale, dar pe toate laturile pieței erau câteva căruțe de unde puteai lua oarece de mâncare dacă te răzbea foamea.

Pe la ora 4 după amiază, răzbit mai mult de horinca vârtoșă decât de oboseală, m-am întors la gazdă convins că România va răzbi în veac ascunsă printre munți, cu ființa ocrotită de cei care nu se lasă îndoiți de mode și politici și nici cumpărați de pomeni electorale.

Despre autor

Postari asemanatoare

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.