Un ziar care a bătut și continuă să bată ca o inimă pentru cultura, amintirile și rădăcinile românești, așa ar putea fi descris „Curentul Internațional”, publicație care tocmai a împlinit 25 de ani de la prima apariție.
Și pentru că niciun alt loc nu ar fi fost potrivit pentru a sărbători munca de 25 de ani a celor care simt și trăiesc românește, chiar și la mii de kilometri distanță, Ștefan Străjeri, bucovineanul care a preluat conducerea publicației în anul 2005, a ales să organizeze evenimentul în frumoasa comună Pojorâta – ACASĂ unde s-a născut, a crescut și a pus bazele Omului ce a devenit astăzi.
Patriot adevărat și un promotor al frumosului nealterat, al Culturii și valorilor românești, primarul Bogdan Codreanu, i-a întâmpinat cu brațele deschise pe toți cei ce s-au reunit în localitatea sa, care a devenit „capitală a culturii și a românismului”.
Astfel, la evenimentul ce a avut loc de marea Sărbătoare a Sfinților Petru și Pavel, au luat parte colaboratori din România, jurul României (Basarabia, Nordul Bucovinei, Banatul sârbesc), de peste mări şi ţări (SUA, Canada, Italia, Portugalia, Egipt) şi prieteni de suflet, printre care Gheorghe Chindriş – vicepreşedintele Societății „Avram Iancu”, Ieud, Maramureş, stabilit în SUA din 2002 până în 2010, realizator al paginii „Tradiţii şi Folclor” la Curentul Internaţional; Anca Sîrghie – prof.univ.dr., Sibiu, colaboratoare la Curentul Internaţional, prefaţatoare a celor două monografii, „Românii americani de la Marile Lacuri” şi „Istoria românilor canadieni 1890-2020; Vasile Şoimaru – prof.univ.dr., deputat, Chişinău, Basarabia – colaborator, autor al albumelor „Românii din jurul României”; Roxana Brandabur Iorgulescu – Radio România Internaţional, Bucureşti; Vasile Răuţ – preşedintele Societăţii „Golgota”, Cernăuţi, Nordul Bucovinei, Ucraina, Lili Crăciun – scriitoare, Oradea; Virgil Cosma – jurnalist, membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România; Rodica Elena Lupu – directoarea Editurii Anamarol, scriitoare, Bucureşti; Petru Stînea – preot dr., Cleveland, Ohio, SUA, Carmen Stînea – filolog, dr. în Istoria Artelor, Cleveland, Ohio, SUA; Camelia Morda Baciu – scriitoare, dir. „Timpul Italia”, „Timpul Alba”, Roma, Italia; Ramona Sandrina Ilie – jurnalistă, editoare de publicaţii, Alexandria, Egipt; Tatiana Golciuk – filolog, jurnalist, Cernăuţi, Nordul Bucovinei, Ucraina; Ana Cristina Mihăesi Tărâţeanu – preşedintă a Asociaţiei „Casa Limbii Române”, Cernăuţi, Nordul Bucovinei, Ucraina; Nicolae Şapcă – preşedintele Societăţii Scriitorilor Români din Cernăuţi, Nordul Bucovinei, Ucraina; Florin Busuioc – directorul Editurii Vasiliana, Iaşi, Stela Nacu – realizatoare emisiuni tv, TVR Internaţional, Bucureşti; Maria Iancu – Asociaţia Academy +Plus, Setubal, Portugalia; Marin Gherman – lector univ., preşedinte al Centrului Media BucPress, Cernăuți, Nordul Bucovinei, Ucraina; Andreea Georgiana Tibu – pictoriţă, Roma, Italia; Vasile Dascălu – dir.ec. Casa de Cultură a Studenţilor, Iaşi; Adam Socarda – medic stomatolog, originar din Banatul Serbiei, Detroit, SUA și Virgil Pruteanu – General Motors, Detroit, SUA.
De asemenea, la eveniment a fost prezentă și Angelica Fădor, veche prietenă a comunității din Pojorâta.
„Salut prezența în rândurile noastre a părinților de la Mănăstirea «Sfântul Ioan Iacob» Corlățeni din Pojorâta. Vă mulțumim pentru slujbă și pentru cuvintele frumoase! În același timp, vreau să salut prezența doamnei deputat Angelica Fădor, o prietenă adevărată a pojorâtenilor și a mea. Ne leagă o prietenie lungă și multe lupte pe baricade, pe care, împreună, le-am câștigat pentru comunitățile pe care, cu onoare, le slujim. De asemenea, salut prezența domnului deputat Vasile Șoimaru din Republica Moldova, a doamnei Anca Sârghie, prietenă veche a pojorâtenilor, a domnului George Chindriș, fratele nostru ardelean și, nu în ultimul rând, vreau să îmi salut și echipa: Consiliul Local și viceprimarul comunei Pojorâta, Vladimir Cârloanță, cărora le mulțumesc pentru tot!
Țin să-l salut cu dragoste și cu mult respect pe bunul meu prieten din copilărie, din adolescență, din toate timpurile, fratele nostru, Fane bucovineanul!
Bine ați venit în comuna Pojorâta! Bine ați venit acasă la Fane, cetățean de onoare al acestui loc, și un promotor de bază al Pojorâtei! Comuna Pojorâta este onorată să vă aibă ca oaspeți pe dumneavoastră, cei care ați pus în atâția ani, alături de Ștefan Străjeri, cărămizi solide la temelia democrației. Acum, după ce v-am privit pe fiecare în ochi, îmi este clar că pasiunea pentru scris, pentru lucrurile frumoase care mai țin această lume, a fost un liant solid care v-a ajutat să existați atâta timp și să transmiteți o fărâmă de ACASĂ peste Ocean. Curentul Internațional a devenit și a rămas un brand, iar asta vi se datorează! Avem nevoie mai mult ca oricând de o presă de calitate, de o presă culturală, de aceea, misiunea dumneavoastră rămâne, în continuare, una complexă, pentru că reprezentați și adevărate modele pentru generațiile ce vin. Frate Ștefan, ție îți mulțumesc pentru că ai reușit ce nu mulți dintre noi reușesc: să oferi locului în care te-ai născut mai mult decât ți-a oferit el. Comunitatea din Pojorâta te iubește și te prețuiește pentru asta! Dragi oaspeți, fiți bineveniți de fiecare dată în Pojorâta Bucovinei, Tărâm de Poveste!”, a transmis primarul comunei Pojorâta, Bogdan Codreanu.
Și pentru că Pojorâta dă țării nume mari, de fiecare dată când are ocazia, primarul Bogdan Codreanu îi premiază pe cei care obțin rezultate deosebite și promovează comunitatea de acasă prin acțiunile și distincțiile lor. De data aceasta, mulțumirile au fost adresate prof. univ. dr. Ionela Corina Chersan – cetățean de onoare al comunei, elevei Teodora Bedrule – olimpică națională la matematică aplicată și Ioanei Iacob – cea care a obținut premiul I la concursul național Ministar Cireșar, de la București.
Vizibil emoționat și profund recunoscător pentru eforturile tuturor de a ține în viață publicația ce alină dorul de casă, directorul „Curentului Internațional”, bucovineanul Ștefan Străjeri, a transmis un mesaj de mulțumire și de recunoștință tuturor celor ce i-au stat alături.
„Curentul Internațional nu a câștigat financiar, dar a câștigat ceva de neprețuit: prieteni în întreaga lume. Vă mulțumesc că sunteți alături de mine și apreciez că ați făcut un efort să fiți prezenți aici, la Pojorâta. Mă impresionează doamna profesoară Domnica Codreanu, pe care am avut-o profesoară la Școala Generală și, probabil, de la ea am dobândit dragostea pentru istorie. O altă profesoară pe care o port în suflet este doamna Cernăuțeanu. În 2009, cu ajutorul prietenului Bogdan, proaspăt ales primar atunci, sărbătoream cu frații români din jurul României. Din păcate, o parte dintre noi nu mai sunt, însă merită să îi păstrăm în memorie”, a spus Ștefan Străjeri, care a adăugat: „Pot să vă spun că am avut satisfacții sufletești și că am câștigat oameni de suflet din întreaga lume. Mă simt onorat pentru că astăzi ați venit alături de mine”.
La rândul său, deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor a felicitat întreaga echipă a „Curentului Internațional”, subliniind că datorită oamenilor implicați, s-au păstrat vii idealurile românești în străinătate.
„Este vorba despre implicarea și dragostea dumneavoastră, domnule Ștefan Străjeri, dar și de implicarea colaboratorilor dumneavoastră, care sunt prezenți aici, în frumoasa Bucovină, acasă la bunul meu prieten Bogdan Codreanu, la Pojorâta. Datorită muncii dumneavoastră asidue s-a păstrat viu drapelul românesc, idealurile românești în străinătate. Ați dus mai departe crâmpeie din istoria noastră națională! Ați dus mai departe dragostea de neam și de țară! Ați fost și sunteți adevărați ambasadori ai țării noastre și pentru asta vă mulțumim și vă aplaudăm”, a transmis deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor.
„Curentul Internaţional” a fost fondat în 1999 de către Gabriela şi Tiberiu Mihalache, în Mishawaka, Indiana. A fost publicat săptămânal, începând cu 1 decembrie 1999.
În luna iulie 2005 a fost preluat de către Ştefan Străjeri, care l-a publicat în continuare începând cu nr.280/ 4 august 2005.
„Curentul Internațional” a început şi a rămas o publicaţie independentă, fără nicio afiliere cu vreo organizaţie politică, religioasă sau de altă natură. Nu a avut şi nu are nicio asociere cu ziarul „Curentul” din România. Ediţia tipărită a fost distribuită în special românilor din America de Nord (SUA, Canada).
Ca urmare a crizei economice declanşate în 2008, începând din septembrie 2009, a avut o apariţie lunară până în decembrie 2012, lună în care a apărut ultimul număr în versiune print. În 13 ani, au fost tipărite 527 de numere.
Din 2013 continuă în varianta online.
Lasa un raspuns